Església de Sant Andreu de Serinyà


Durant el 2n trimestre del curs 21-22, el grup de sisè hem fet cerca d’informació de l’església de Sant Andreu de Serinyà. A partir de diverses fonts i amb l’ajuda de la Rosa Cortada, exmestra de l’escola i historiadora amb diverses publicacions, hem aconseguit reunir la següent informació:


UNA MICA D'HISTÒRIA...

L’any 957 (S.X) els habitants de Serinyà es varen alçar en armes contra el comte de Besalú, Guifré II Estaven comandats pels senyors del castell de Teià, Wigila i Transvanus. El van fer fora del seu castell, el varen acorralar i el comte va morí en la lluita, però els seus germans Sunifred, comte de Cerdanya, i Miró Bonfill, varen organitzar un exèrcit per venjar-se, els van derrotar, els varen confiscar tot el que tenien i el castell de Teià situat en un turó va ser destruït. Va passar a ser del comtat de Besalú i més tard va passar a ser del monestir de Banyole

La parròquia de Serinyà està dedicada a Sant Andreu. Sant Andreu fou un dels 12 apòstols de Jesús. La tradició conta que va ser crucificat en creu en forma de X sense claus sinó amarrat, on va estar predicant dos dies. Sant Andreu és el patró de Serinyà, hi és present en l'escut amb la forma de la creu de Sant Andreu. Sant Andreu també és el patró de Rússia, Romania, Escòcia...


L’església de Sant Andreu ja està referenciada l’any 1182 segle XII (Pla de molins a can Illa 1197). La reina Elionor, va vendre la seva jurisdicció a l’abat del monestir de Sant Esteve de Banyoles.

És un temple romànic, construït amb carreus quadrats (pedra tallada en forma de (paral·lepípede), extrets d’unes pedreres d’Espolla. Per la part del darrera en l’absis s’observen carreus molt malmesos pels fenòmens atmosfèrics. Els picapedres deixaven marques a les pedres per saber que ho havien fet ells i poder cobrar.

Orientació de l’església

L’orientació de les esglésies romàniques era un fet molt important:

Les oracions es feien en sentit del sol ixent drets. Per això, els absis de les esglésies romàniques també estan orientades cap el sol ixent, simbolitzant un sol de salvació. D’aquesta manera, la llum es dirigia també sobre l’altar a la posta de sol.

Material espiritual

L’encens venia d’orient. S’obtenia de 4 plantes arbustives, creixen en les regions meridionals de la península aràbiga i a la costa d’Àfrica Oriental. No és segur que l’encens actual sigui com el d’abans. L’encens va ser una font important de comerç fins al punt de crear-se la ruta de l’encens pel seu transport.

En temps antics s’utilitzava com element important en rituals i cerimònies religioses especialment en el budisme, el cristianisme i l’hinduisme. A la bíblia el fet que el fum s’envolés cap a dalt simbolitzava l’acceptació del sacrifici.

El líder constructor

El responsable de construir l’obra es deia Magister muri, era el mestre constructor. Moltes vegades surt esculpit amb un bastó de comandament a la mà.


No tenien un coneixement científic per calcular l’estructura de l’edifici, ho sabien per la tradició heretada dins de la mateixa família. Sabien on construir i com construir. Algunes vegades s’enfonsava l’edifici, el càlcul era intuïtiu. Els coneixements eren gelosament guardats per poder-los transmetre a les generacions futures.


Com a mesura, feien servir un bastó tenia una longitud determinada, no tots tenien la mateixa, depenia del mestre que l’utilitzava. El bastó era de la llargada de l'avantbraç del mestre, en ell s’hi marcava la mida del dit, del pam, del peu... També era molt utilitzada una corda de 13 nusos, amb 12 espais, intervals, cada mestre portava la seva. La corda de 13 nusos servia per plantejar quadrats, rectangles, i també bases de triangles, sobretot els pitagòrics, aquells que tenien un catet que val per 3, l’altre que val per 4 i la hipotenusa val per 5, un número exacte. En lloc de mesurar en metres o centímetres mesuraven en nusos. El metro es va definir com a unitat de mesura l’any 1793 segle XVIII.

CURIOSITATS

Guerra del Francès: Va ser profanada en la invasió dels francesos l'any 1795. Les tropes franceses van saquejar l'església i mataren 14 vilatans de Serinyà.

Mn. Constants va arribar a dir ”L'església de Serinyà pot arribar a competir amb l'església de Porqueres en sobrietat i elegància”.

EXTRES

Voleu aprendre'n més de l'Edat Mitjana? Podeu entrar en aquest joc amb la contrasenya coves.