Stadsdichter Nijkerk

Stadsdichter Nijkerk

Welkom op de webpagina over de Stadsdichter in Nijkerk

Momenteel is er een vacature voor een nieuwe Stadsdichter

Vragen? Stuur een mail.

PERSBERICHT

Nieuwe stadsdichter gezocht

Nijkerk 20 januari 2021 – De gemeente Nijkerk is op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Na vier jaar zwaait de huidige stadsdichter Bert Jurling in juni af. In februari vindt een poëzieworkshop plaats waar potentiële nieuwe stadsdichters aan mee kunnen doen en er is opnieuw een wedstrijd om een nieuwe stadsdichter te vinden.


In 2013 werd de allereerste stadsdichter, Anita Mensink, aangesteld. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: ,,Er is sinds de gemeente een stadsdichter heeft veel gebeurd. Bert heeft in de laatste jaren poëzie in het straatbeeld zichtbaar gemaakt. Binnenkort komt er een poëzieroute tot stand. Wij zien de stadsdichter als een persoon die verdieping brengt in poëzie.”

Een nieuwe stadsdichter moet volgens wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh verbindend zijn en werken aan maatschappelijke thema’s: ,,Soms heb je een gedicht nodig om uit te schreeuwen wat het hart niet kan. Je kunt als stadsdichter ook een gemeenschap triggeren.”


Waarom een stadsdichter?

Er gebeurt zoveel in het mooie Nijkerk. We lezen erover in de krant. Mensen praten er over. Maar een stadsdichter kijkt hier op een eigen poëtische manier naar. Een stadsdichter ziet wat anderen niet zien en schrijft wat anderen niet durven te noemen. Een stadsdichter laat emoties in gedichten zien en zet mensen aan het denken. De pen van de stadsdichter is zoet, grappig en scherp. En als geen ander kan een stadsdichter eigen werk professioneel voordragen.

Herken jij jezelf hierin? Dan ben je misschien onze nieuwe stadsdichter! Dit is een functie voor drie jaar.

Wat ga je doen als stadsdichter?

Het staat de stadsdichter vrij om op eigen initiatief te schrijven over stad en dorp, de natuur, de mensen, het nieuws en al het andere dat Nijkerk kenmerkt. We verwachten minimaal acht gedichten per jaar, rondom speciale gelegenheden of nieuwsfeiten. Minstens vier gedichten draag je voor tijdens speciale gelegenheden.


Je bent als stadsdichter een ambassadeur van de Nijkerkse gemeenschap. Je bent ook ambassadeur van de poëzie. Door jouw gedichten leren meer mensen poëzie kennen en waarderen. Je promoot jezelf en je werk via de verschillende social mediakanalen, zodat inwoners van onze gemeente jou en jouw werk leren kennen. Ook zorgt de nieuwe stadsdichter voor een uitbreiding van de poëzieroute.


Voorwaarden

Je woont in de gemeente Nijkerk en voelt je er mee verbonden. Je bent ervaren en hebt eerder werk gepubliceerd.


Workshop: de werkplaats van de stadsdichter

Op 25 februari is er een poëzieworkshop in de Bibliotheek van Nijkerk om 20.00 uur waarin Bert geïnteresseerden een kijkje geeft in de werkplaats van de stadsdichter. De bijeenkomst krijgt een live stream. Bert: ,,Ik hoop dat we de nu nog slapende stadsdichters in spé wakker kunnen maken. Ik laat mensen graag zien wat je met poëzie kunt doen. Zo heb ik in mijn tijd als stadsdichter een kaars kunnen maken en een kaartenserie.” Je kunt je hiervoor opgeven via www.bibliotheeknijkerk.nl


Solliciteren

Heb je belangstelling dan kunt je jezelf vóór 21 maart 2021 aanmelden via stadsdichter@ boekhandelroodbeen.nl. Schrijf een schriftelijke motivatie en stuur drie gedichten mee. Twee gedichten moeten gaan over de gemeente Nijkerk. Voor het derde gedicht vragen we je te schrijven over het thema “verbinding”. Bij de selectie kijken we naar:

  • de kwaliteit, gelaagdheid en toegankelijkheid van de poëzie

  • de betrokkenheid bij de gemeente Nijkerk en actuele ontwikkelingen in de gemeente

  • de visie van de kandidaat op de invulling van het Stadsdichterschap

  • de voordrachtkunst van de dichter


Na een voorselectie eind maart 2021 is er begin juni een voordrachtavond. Of je hiervoor bent geselecteerd hoor je uiterlijk 10 april 2021. Heb je nog vragen over de procedure, dan kun je contact opnemen met Lisette Lanting van Boekhandel Roodbeen via stadsdichter@boekhandelroodbeen.nl.


De zoektocht naar een nieuwe stadsdichter is een samenwerking van de Bibliotheek, Boekhandel Roodbeen en de gemeente Nijkerk. Kijk voor meer informatie op http://www.stadsdichternijkerk.nl/.