Hänt på Bobygda skolaBlicka tillbaka till hösten 2018: Här ser ni konserten tillsammans med Folkungar och Bobygda skola 20 september 2018. https://youtu.be/tcb-bhr1K6w


Familjedag i Hedebacken onsdag 27/1. Full fart i slalombacken och pulkabacken. Tyvärr var längdspåren slitna av det milda vädret. Härlig samvaro! Tack till alla föräldrar som gör denna dag möjlig för oss.

I tisdags gjorde vi i 6:an ett studiebesök på företaget Senseair i Delsbo. Företaget har 180 anställda och grundades 1989. Trevliga Johanna tog emot oss och berättade om företaget. Sedan fick vi en rundvandring i produktionen där vi träffade många av de anställda.

Företaget arbetar främst med sensorteknologi. Man utvecklar och tillverkar sensorer som t.ex. känner av koldioxidhalten i ett rum men även sensorer som registrerar alkohol i olika typer av alkolås.

Det var en lärorik dag och nu vet vi på ett ungefär hur sensorer tillverkas.

Mirja provar att blåsa i alkoholmätaren före en likörkaramell och sedan direkt efter. Mätaren gav utslag direkt!

Hela gänget samlade i skyddskläder strax innan vi fick gå in i produktionen.


Vackra Bobygda!

Det är en sån lycka att kunna ha idrottslektioner ute i vacker miljö. Solen värmde skönt då vi åkte skidor.

Vi i 6:an jobbar mycket vid datorerna då vi skriver texter av olika typer. Just nu övar vi på att skriva tidningsartiklar som är en typ av återberättande texter. Då behövs både fantasi och skrivkunskaper. Här är lite bilder från onsdagens svenskalektion.

Koncentrerade elever jobbar på för fullt!

På tekniken har 4-5:an arbetat med ett konstruktionsprojekt under några veckor. De har fått i uppgift att göra modeller av berömda byggnadsverk. Vilken arbetsglädje det har varit och det har resulterat i så här fina byggnader! Känner ni igen några av dem?


Nu börjar solen synas igen, därför flyttade vi ut mattelektionen i måndags!

Klass 4-5 fick i uppdrag att bygga ett snötorn som var exakt 120 cm lång, utan att använda sig av linjal! Jisses vilket ögonmått alla hade. Nästa uppdrag var att bygga ett så högt torn som möjligt på 10 minuter.

F-1:an har jobbat med sagan om Snövit av Bröderna Grimm. Vi har delat upp sagan i inledning, problem, lösning och avslutning. Vi har även skapat äpplen som har en stor roll i sagan.

1:orna besöker Komtek i Hudiksvall och programmerar.


Tunnelsystem i ett av skolans snöhögar!

Klass 4-5 har varit på Komtek i Hudiksvall. Vi fick testa på att programmera i spel, ta och ge instruktioner och bygga figurer som skulle röra sig framåt med hjälp av vibrationer.

Storsamling 28/1

Faddergrupperna har jobbat med trygghet och trivsel i olika miljöer; skolgården, matsalen, kapprummet, bussen och klassrummet.

Vad gör vi för att alla ska känna trygghet och trivsel?

F-1:an har jobbat med sagan om Törnrosa. Vi har läst sagan, återberättat sagan, sjungit om Törnrosa, skrivit en egen variant av sagan och gjort fina rosor i silke. Härlig skaparglädje!

Törnrosa.pdf

F-1:an har jobbat med sagan om den tjocka pannkakan. Tillsammans har vi skapat ett landskap utifrån sagan. Vi har återberättat sagan och delat upp sagan i inledning, problem, lösning och avslutning. Vi har även dramatiserat sagan.

Pannkakan behöver hjälp över bäcken.

Pannkakan får hjälp av grisen.

Katten vill äta upp pannkakan.

Klass F-1 har börjat jobba med klassiska sagor. Denna vecka har vi läst Rödluvan samt spelat teater. Eleverna fick testa på dom olika rollerna som Rödluvan, vargen, mamma, mormor och jägare.

6:orna läser sagor för 1:orna.

Eleverna inviger skolans fina skridskois.

Varje torsdag har vi rastaktivitet. Då leder Markus lekar ute på gården. I bakgrund spelas musik. Första leken var "Snappa vanten".


Vem tar vanten först?

Många valde att titta på leken och dansa till musiken.

Den 9/1 var klass 4-6 iväg till Hudikgympan. Där fick vi bland annat testa att göra olika övningar på en tumblingmatta och att göra volter ner i ett skumhav.

Det var en otroligt rolig dag!

Premiär för fritids 8/1 2019.

Frukosten är framdukad!

Husmor Åsa assisterad av Ulla-Britt bjöd på ett fantastiskt fint julbord.

Receptet till salladen hittar ni i senaste Bobygdsbladet.

Mira klass 6 och Gunnar och Anders från Kulturskolan underhåller till julbordet.

Förskoleklassen på krubbvisning i Delsbo kyrka. Vi fick följa med på vandring till Betlehem och den första julen. Med fantsins kraft vandrade vi upp för höga berg och gick genom skogar tills vi kom fram till Betlehem och möttes av fulla värdshus.

Vår vecka i F-1:an: Tangram, geobräden, spel, lek, skogsutflykt med stormkök och fika.

F-1:an har pratat om hur en bra kompis ska vara. Vi har gjort en kompissol tillsammans. Vi har fortsatt vårt arbete om former och i grupper har vi skapat konstverk.

I 6:an har vi ett läsprojekt kring Henning Mankells bok "Eldens hemlighet". Den handlar om en flicka i Mocambique som förlorar båda benen när hon råkar trampa på en mina. Det här är en stark berättelse som verkligen har fångat eleverna i klassen.

Idag har de fått skriva dikter med inspiration från boken. Resultatet blev ett gäng fina och starka dikter. Här kommer några av dem:

Elden

Banditer springer

Hundarna är döda

Blod på gatorna

Många lögnare

Sjukhus fulla av människor

Monster under jorden

Afrika är ett krigarland!


Monstrets bete

Monstren ligger i underjorden

Dom väntar på betet,

liksom jägarna spanar in sitt offer


Allt är borta...

Banditer å banditer

Ni som fått oss att evakuera våra hem.

Minor som dödar barn och alla.

Havet jag fick se är så långt borta.

Monster under marken som gjorde att jag förlorade mina ben.

Sjukhuset jag fick hjälp av.

Rullstolen jag fick.

Blodet som rann nerför min kropp.

Allt är borta...


Pussel och lekstund i F-1:an

F-1:an jobbar med tärning och spelar Kapsyltjuven och Yatzy och Fia.

Mums med husmors hembakta kanelbullar på Kanelbullensdag!

Klass 1-4 har byggt vindskydd på idrotten! Vi lärde oss om vad man ska tänka på när man är ute i naturen och fick bygga ett vindskydd efter en ritning. Vilket samarbete och vilka smarta lösningar för att få presenningen att sitta uppe! :)


Stek din egen kolbulle på menyn fredag 28 september! Mycket lyckat och uppskattat.


F-1:an samarbetar genom att måla ett gemensamt mönster två och två.

F-1:an på äventyr i skolskogen.

Robert Fors berättar historier från Hälsingland. Spännande att få lära sig om olika väsen.

Härlig konsertkväll med Folkungar, Strövtåg i hembygden.

Arbete i blå faddergrupp.

Glada elever som har "tjänat" ihop 7 hoppstyltor på Skoljoggen genom att tillsammans springa 327 varv á 1 km.Eleverna inviger skolans fina skridskois.