Siber Güvenlik Uzmanlarının Maaşları ve Popüler Sertifikalar
Bu sayfamızda, ‘Siber Güvenlik Nedir?’, ‘Siber Güvenlik Alanındaki Ortalama Maaşlar Ne kadardır?’, ‘Siber Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?’ gibi sorularınızı cevaplamaya çalışacağız. Siber Güvenlik sertifikaları, Siber Güvenlik kursları ve meslekleri hakkında merak ettiklerinizi bu sayfamızda bulabilirsiniz.
Siber Güvenlik alanında sizlere çok sayıda ücretsiz kaynak da sunuyoruz. Yazımızın içinde önemli blog yazılarının, videoların ve ücretsiz webinarların linklerini göreceksiniz. Buraya eklememizi istediğiniz herhangi bir bilgi ya da doküman varsa bize info@bilginc.com adresinden ulaşın!
Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlediği bu dönemde güvenlik ihtiyacı da paralel olarak artmaktadır. Elektronik ortamdaki bilgilerin ve verilerin korunması için gerekli olan işlemlerin yapılması Siber Güvenlik sayesinde gerçekleşir. Kişisel bilgisayarlardan, şirketlerin bütün bilgilerinin bulunduğu sunuculara kadar bütün sistemlerde veri güvenliğinin sağlanması en önemli konsepttir. Siber Güvenlik eğitimi ve önlemlerine yeterince dikkat edilmemesi ve yatırım yapılmaması da uzun veya kısa vadede şirketlere büyük maliyetlere sebep olur. Bu sebeplerle büyük çaplı tüm şirketler Siber Güvenlik Uzmanlığı ve Siber Güvenlik Mühendisliği gibi alanlarda çalışacak daha çok insan aramaya başladılar. Şimdi gelin Siber Güvenlik İş İlanları ve bu ilanlarda aranan iş tanımlarına bakalım.
Bilgi Güvenliği Başkanı - Chief Information Security Officer (CISO)
Chief Information Security Officer (CISO), teknoloji ve bilgi işlemede sistemin siber güvenlik seviyesinden sorumlu en üst düzey yöneticidir. Bilgi Güvenliği Başkanı (CISO) bir siber güvenlik uzmanı olduğundan, bilgi güvenliği konseptlerinin geliştirilmesinden ve uygulanmasından sorumludur. Oldukça önemli bir kariyer seviyesi anlamına gelen bu pozisyon için adayların seçilmesinde Certified Ethical Hacker (CEH), Certified Information Security Manager (CISM), Comp TIA Security+, Certified Information Systems Security Professional (CISSP) gibi sertifikaların etkisi göze çarpıyor. Bu Siber Güvenlik sertifikaları bilgi güvenliği alanındaki yetkinliğinizi göstermesi açısından büyük önem taşır. Bilgi Güvenliği Başkanı (CISO) maaşları Amerika Birleşik Devletleri’nde 196.000 dolar ve 260.000 dolar arasında değişiklik gösterirken, ortalama maaş ise 223.000 dolardır.
Ayrıca EC-Council Sertifikalı Chief Information Security Officer Eğitimine katılarak da bu uzmanlıkta ilerleyebilirsiniz.
CISSP Sertifikasıyla İlgili Kapsamlı Bilgi Edinmek İçin Başvurabileceğiniz Kaynaklar:
CISSP Exam & Requirements 2021 Video
CISM vs. CISSP Sertifikaları: Sizin İçin Hangisi Uygun Blog
(ISC)² CISSP Sertifikasını Tanıtıyor Yazı ve Video
CISSP Nedir? - Kavramlar, Uygunluk Kriterleri ve Artılar Blog
Siber Güvenlik Mühendisi
Siber Güvenlik mühendisi, bilgisayar korsanlarına, siber saldırılara ve diğer kalıcı tehditlere karşı savunmak için güvenli ağ çözümleri tasarlayıp, uygularken aynı zamanda bu sistemlerin test edilmesinden, sistemin tüm savunmalarının güncel olmasından ve doğru şekilde çalışmasından sorumludur. Siber Güvenlik mühendisliği diğer mühendisliklerde de olduğu gibi rekabetin yüksek olduğu bir alan olduğu için diğer adaylardan öne çıkmak için Siber Güvenlik eğitimi ve Siber Güvenlik sertifikaları almak büyük önem taşır. Siber Güvenlik sertifikaları nelerdir öğrenmek isterseniz sitemizdeki ilgili kursları inceleyebilir, uzman kadromuzdan Siber Güvenlik eğitimi alarak sertifika sahibi olabilirsiniz. ABD’de Siber Güvenlik mühendisliği ortalama maaşları 120.000 dolar ile 133.000 dolar arasında değişiyor.
Ağ Güvenliği Uzmanı
Ağ güvenliği uzmanı, ağ güvenliğini sağlamak için tasarlanmış donanım ve yazılım sistemlerinin tedariki, kurulumu ve bakımından sorumluyken, aynı zamanda ağ güvenliğine katkıda bulunan bir dizi sistem ve işletim prosedürünün sorumluluğunu üstlenir. Hem donanım hem de yazılım tarafına hakimiyet gerektiren bir iş olduğu için aranan uzmanlık seviyesi de yüksektir. Ağ güvenliği uzmanı maaşları Amerika Birleşik Devletlerinde 78.500 dolar ile 125,000 arasında değişirken, ortalama maaş 97,650 dolardır. Dolgun maaş düzeyi ile ilgi çeken bu pozisyonda da Siber Güvenlik sertifikaları ilk aranan özelliklerden.
Siber Güvenlik Analisti
Siber güvenlik analisti, öncelikle şirketin ağını ve sistemlerini siber saldırılara karşı korumaktan sorumludur. Bu, revaçta olan siber güvenlik eğilimlerini araştırmayı, acil durum planları oluşturmayı, şüpheli etkinlikleri gözden geçirmeyi, güvenlik ihlallerini bildirmeyi ve şirketin geri kalanını güvenlik önlemleri konusunda eğitmeyi içerir. Siber güvenlik eğitimi sertifikası bu pozisyonda çalışacak ve eğitim verecek kişiler için bir Siber Güvenlik uzmanlığı göstergesidir ve alınması şiddetle tavsiye edilir. Siber Güvenlik analisti maaşları ABD’de ortalama 70.500 dolar ve maaş aralığı 64.000 ile 77.000 dolar arasında değişiklik gösteriyor. ‘Siber Güvenlik sertifikaları nelerdir?’ ve ‘Siber Güvenlik sertifikası nasıl alınır?’ sorularınıza cevap bulmak için eğitim kataloğumuzu inceleyebilir ve dilediğiniz Siber Güvenlik eğitimi ile kariyerinizde bir değil birçok anlamda öne çıkabilirsiniz.
Siber Güvenlik alanında bazı meslekleri inceledikten sonra değinmeden geçilemeyecek konulardan biri de bu sektörde en çok aranan özelliklerdir. Trendlerin değişmesi ile aranan özellikler değişse de güncel olarak aranan bazı özellikler uzun yıllardır revaçta. Bu özelliklere sahip ve aranan niteliklere uygun olduğunuzu şirketlere göstermek için en iyi yol ise sertifikalar ve iş deneyimidir. Siber güvenlik uzmanı maaş ve diğer çalışma şartları belirlenirken Siber Güvenlik sertifikaları ve iş deneyimi en önemli etkenlerdir. Şimdi aranan özelliklere bir göz atalım.
Bulut Güvenliği
Bulut güvenliği veya bulut bilişim güvenliği, bulut güvenliği kontrollerini, siber güvenlik teknolojilerini ve uygulamalarını kapsayan bir kavramdır. Bu siber güvenlik kavramı, bulut bilişimde tutulan özel bilgileri ve dosyaları iç ve dış tehditlere karşı korumak için geliştirilmiştir. Dilerseniz, bulut bilgi işlem ve bulut güvenliği sertifikasyonu hakkında ayrıntılı bilgi almak için AWS Security Essentials Eğitimimize göz atabilir, uzman kadromuzla bu Siber Güvenlik eğitimi sürecine başlayabilirsiniz.
CCSP Certified Cloud Security Professional Certification da uluslararası geçerli en iddialı bulut güvenliği sertifikalarından biridir. Bulut ve bilgi güvenliği alanında dünya çapında en önemli kuruluşlardan ikisi olan Cloud Security Alliance (CSA) ve (ISC) ² tarafından desteklenen CCSP sertifikası, siber, bilgi, yazılım ve bulut bilişim altyapı güvenliği ile ilgili uygulamalı deneyimlerden elde edilen ciddi bilgi ve yetkinliği olan profesyonellerin alabildiği çok önemli bir sertifikasyondur.
Risk Değerlendirmesi, Risk Yönetimi ve Risk Analizi
Risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk analizi aynı değildir ancak birbiriyle ilintilidirler. Risk yönetimi hem risk analizi hem de değerlendirmeyi içerir. Risk değerlendirmesi, riskleri belirlemenize ve sisteminizdeki olası tehditleri görmenize yardımcı olan bir kavramdır. Öte yandan risk analizi, risk değerlendirmesinden öğrendiğimiz riskleri karşılaştırır. Bu aşamada riskleri önemine göre sıralayabilir ve bu sıraya göre aksiyon alabilirsiniz.
Yönetişim, Risk ve Uygunluk (GRC)
Belirsizlik günlük hayatta ve iş hayatında hiçbir zaman yok edemeyeceğimiz bir şeydir. Günlük hayatta bu bazılarına göre heyecan verici iken kimileri için ise endişe vericidir. İş hayatında ise bu belirsizlik maalesef çok daha fazla zaman ve para israfına neden olabilir. Yönetişim, Risk ve Uyumluluk (GRC) bu belirsizliği en aza indirir ve riske göre kontrol ve farkındalık eğitimi verir. GRC hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bilginç IT Academy CompTIA Güvenlik + Eğitimine göz atabilir ve bu Siber Güvenlik sertifikası nasıl alınır öğrenebilirsiniz.
Siber Güvenlik alanında kariyer yapmak isteyenlerin okuması gereken önemli bir blog yazısı: Siber Güvenlikte Kariyer
Siber Tehdit İstihbaratı
Siber tehdit istihbaratı, mevcut ve yaklaşan tehditleri tespit etmek ve bunlara karşı önlem almak için verilerin analiz edilmesidir. Siber Güvenlik analisti, Siber Güvenlik mühendisi ve diğer personel, siber tehdit istihbaratı ile saldırılara veya diğer tehditlere karşı önlem alabilir ve bu sayede birçok güvenlik tehdidi daha sisteme zarar veremeden engellenebilir. Siber güvenliğin sisteme sağladığı en önemli artı değerlerden birisi de tehditlerin ve saldırıların öngörülerek bertaraf edilmesidir. Bu sebeple de Siber Güvenlik alanında çalışacaklar için sertifikaların önemi giderek artmaktadır. Tüm Siber Güvenlik Sertifikaları ve eğitimleri ile alakalı detaylı bilgi almak için eğitim kataloğumuzu inceleyebilirsiniz.
Uygulama Güvenliği
Uygulama güvenliği, uygulamaları olabildiğince güvenli hale getirmeyi amaçlayan bir süreç yönetimidir. Bu konsept, çoğunlukla uygulamanın geliştirme aşaması içindir, ancak sürümden sonraki süreçte koruma için de araçlar ve yazılımlar bulunmaktadır. Uygulama güvenliği, donanım, yazılım ve siber güvenlik zayıflıklarını en aza indirme süreçlerini kapsar.
Learning Paths / Gelişim Patikaları
Bulut Güvenliği / Cloud Security
Başlangıç Eğitimleri:
Practitioner Certificate in Cloud Security Eğitimi
İleri Seviye Sertifikasyon Eğitimi:
(ISC) ² Certified Cloud Security Professional (CCSP) Eğitimi
Risk Yönetimi / Risk Management
Başlangıç Eğitimleri:
Certified ISO/IEC 27001 Lead Implementer Eğitimi
Certified Security Risk Manager Eğitimi (Orta Seviye)
İleri Seviye Sertifikasyon Eğitimi:
Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC) Eğitimi
Zafiyet Yönetimi ve Sızma Testi /
Vulnerability Assessment & Penetration Testing
Vulnerability Assessment & Penetration Testing
Başlangıç Eğitimleri:
EC Council Certified Network Defender (v2) Eğitimi
Certified Ethical Hacker V11 Eğitimi
360° Penetration Testing Eğitimi
İleri Seviye Sertifikasyon Eğitimi:
Certified Pen Tester (CPENT) Eğitimi
Sertifikalar siber güvenlik kariyeriniz için birer diploma gibidirler ve büyük önem taşırlar. Siber Güvenlik konusunda yetkin olduğunuzu ve aranan becerilere sahip olduğunuzu kanıtlamak istiyorsanız, Siber Güvenlik kurs ve sertifikaları sizin için vazgeçilmez bir kariyer planı olacaktır. Bilginç IT Academy olarak, uzman eğitmen kadromuz ile sertifikasyon sürecini başlatmak için eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz. Bize ulaşın, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.