Stuifmeel

Stuifmeel naast nectar het belangrijkste voedsel voor onze bijen. 

Stuifmeel, het zijn de mannelijke sporen van zaadplanten.  Deze sporen hangen aan de meeldraden van de bloem. De planten gebruiken onze bijen om de bevruchting tot stand te brengen, en onze bijen kunnen het veeel te veel aan stuifmeel gebruiken om te overleven.

En met overleven bedoelen we dat zonder stuifmeel onze bijen niet kunnen leven, het is één van de vier meest belangrijke voedselbronnen naast nectar, water en harsen.

Bijen oogsten dit stuifmeel als bron van eiwitten, vetten en vitaminen. Bijenlarven hebben vanaf de derde dag nadat ze uit het ei zijn gekropen deze (plantaardige) eiwitten (en vetten en vitaminen) nodig. 

Net als alle andere dieren gebruikt de honingbij eiwitten voor de opbouw van haar lichaam. De honingbij moet hiervoor plantaardige eiwitten omzetten in haar lichaamseigen eiwitten.

In de spijsvertering worden plantaardige eiwitten tot hun bouwstenen, de aminozuren, afgebroken. Via het bloed worden deze naar het eiwitvetlichaam getransporteerd en daar worden uit die aminozuren de lichaamseigen eiwitten weer opgebouwd. 

Er bestaan twintig verschillende aminozuren met elk hun eigen eigenschap.

Alle stuifmeel heeft dus verschillende eigenschappen, onze bijen kunnen niet overleven op één soort stuifmeel. Bij het fourageren op slechts één of enkele stuifmeelbronnen zullen onze bijen bepaalde taken niet kunnen uitvoeren, zoals bvb stuifmeel van de paardenbloem, bij te veel én eenzijdige opname zal een bij geen bijenwas kunnen produceren. 

Gelukkig zijn er voldoende verschillende zaadplanten welke allen hun eigen periode van hebben waarin ze hun bloemen laten uitkomen.

Toch zijn er bepaalde soorten die we (indien we dit kunnen) best zelf voorzien in de buurt van onze bijen (-hal).

Zo is er allereerst de wilg, meer bepaald de katjeswilg, liefst  dit is een zeer vroege bloeier met hoogwaardig stuifmeel voor onze bijen. Het is belangrijk dat onze bijen in het voorjaar voldoende vers stuifmeel vinden om snel te groeien.

Tijdens de maand mei is er een dip in de bloei van bloemen, Spork of de vuilboom kan dit mooi opvullen.

En verder alle laatbloeiers, met een voldoende hoogwaardige kwaliteit van stuifmeel.

Om verder te gaan, er bestaan boeken en lijsten op het internet met alle goede planten voor onze bijen, sommige online planten handelaars hebben dit zelfs in hun zoekmachine overgenomen. Toch, een handige boek en kleurenkaart zodat we dit zelf kunnen onderzoeken is onontbeerlijk . Hieronder kan je meer info hierover terug vinden.

Er bestaat een zeer mooi naslagwerk betreffende de soorten stuifmeel. In het verleden kochten we reeds in groepsverband deze publicatie aan. En voor de geïnteresseerden, mogelijk hebben we nog enkele exemplaren ter beschikking. Een simpel mailtje naar Biebond.boechout@gmail.com volstaat. Als blijkt dat er geen meer voorradig zijn kan je ofwel via de onderstaande link of via een groepsaankoop van onze bond een exemplaar bekomen.

Ook is een pollenkleurenkalender, er zijn er trouwens verschillende, hieronder kan je een link vinden met een fraai exemplaar.

Voor onze leden is het mogelijk dat er nog enkele voorradig zijn, ander volg je de link om deze te bekomen. Tijdens een jaar met nieuwe cursisten zullen we deze steeds in groepsverband aankopen.