Nieuwsflash: De Boswilg bloeit

Post date: Apr 24, 2018 6:04:08 PM

Beste bijenvrienden,

 

De Boswilg bloeit.

Sommigen zullen zich afvragen: So what?

Om als imker de juiste handelingen op het juiste moment te doen, kunnen we ons niet altijd baseren op de kalender. Het is immers het weer en het klimaat dat het gedrag en de ontwikkeling van onze bijenvolken bepaalt. Een goede manier om dus het juiste moment te bepalen, is kijken naar bepaalde fenologische gebeurtenissen in de natuur.  

Een eerste belangrijk moment in onze gematigde streken is het tijdstip waarop de boswilg in bloei komt.

Heb je zwakke volken, dan kan je deze nu - gescheiden door een moerrooster - bovenop een sterk volk plaatsen. Het zwakke volk zal zo kunnen profiteren van de bijen en de warmte van het sterke volk. Bij het begin van de kersenbloei worden de volken terug van elkaar gehaald en heb je 2 sterke volken.

Wie veel wilg in zijn buurt heeft staan en nu al sterke volken heeft, kan een 2de broedkamer plaatsen. Echter, door de koude die nog voorspeld wordt volgend weekend kan je dit ook nog even uitstellen. Door de koude februarimaand hebben de koninginnen een broedstop ingelast, waardoor het eerste broed pas binnen 2 weken zal beginnen uitlopen.

Naast de boswilg bloeit ook de Els en de kornoelje. Het zal ook niet lang meer duren tot wanneer de wilde pruimen en amandelen in bloei komen.

En zo is de lente voor onze bijen begonnen! 

 

Rest ons nog 1 ding en dat is de voervoorraad controleren. Door de toenemende broedactiviteit verbruiken de bijenvolken nu enorm veel voer. De kans op verhongering neemt dan ook toe. Ben je niet zeker, leg dan een pak suikerdeeg bovenop het voergat.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

 

Johan Vanham