Nieuwsbrief Juni 2018

Post date: Jun 14, 2018 7:49:20 PM

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

·        Maandpraatje Juni

·        Velt ecotuindagen

·        Opening landschapspark en bijenhal Frijthout

·        Activiteiten Biebond Juni

Wie het nog niet gemerkt heeft: De zomer is in het land. Een typisch fenomeen is het ontstaan van warmteonweders als gevolg van een onstabiele atmosfeer. Dat zullen we er maar bij moeten nemen. De bijen naderen stilaan het hoogtepunt van het bijenjaar en zijn bij dit warme en heldere weer van 5u ’s morgens tot 22u ’s avonds actief. Veel vroeger dan normaal is ook de linde in bloei gekomen, waardoor de komende weken een overvloedige nectaraanvoer kan verwacht worden. Controleer dan ook tijdig of de bijen voldoende ruimte hebben. Wanneer het laatst geplaatste hoogsel voor de helft gevuld is, is het tijd voor een volgend hoogsel. Deze maand  kan ook gestart worden met de voorbereidingen op de varroa bestrijding. Zelf sluit ik mijn koninginnen gedurende 16 dagen op in een arrestraam. behandelen doe ik op 9 juli, net na het slingeren. Het opsluiten van de koninginnen gebeurt daarom op 15 juni. 24 dagen later is er geen gesloten broed meer aanwezig in de kast en kan ik met oxaalzuur behandelen.

Wie nog geen plannen heeft voor het komende weekend, kan inspiratie voor een ecologische en bijenvriendelijke inrichting van zijn/haar tuin opdoen. Dit kan onder meer bij Dirk Jamin, die zijn tuin openstelt in het kader van de ecotuindagen. Ook de Biebond zal er vertegenwoordigd zijn met een infostand. Adres: Meylweg 34, Kontich. Zaterdag 2 en zondag 3 juni van 10u tot 17u. meer info: https://www.velt.nu/ecotuindagen/hilde-en-dirk-jamin?from=search

Heugelijk nieuws ook van het landschapspark Frijthout dat op zondag 24 juni feestelijk opent. Ook onze bijenbond heeft wat te vieren, want de bijenhal zal er uitgebaat worden door onze vereniging. Klinken op een honingzoete toekomst doen we om 15 uur. Uiteraard zijn alle leden, sympathisanten, vrienden en familie welkom, want naast de activiteiten aan onze bijenstand zijn er nog tal van andere leuke activiteiten. Kijk zeker ook eens op https://www.hove.be/24-juni-landschapsfeest-frijthout

Naast al deze feestelijkheden maken we nog tijd deze maand voor educatie:

Op zaterdag 9 juni vanaf 14u maken we arrestramen voor de praktische uitvoering van de biotechnische varroabestrijdingsmethode van Gaston. Inschrijven kan nog tot zondag 3 juni. De workshop gaat door bij Dirk, Meylweg 34 in kontich.

Op donderdag 28 juni nodigen we William Van Hemelrijck uit. Wie ook het maandblad van de Konvib ontvangt, zal de rubriek van William wellicht al kennen. William komt ons wat bijbrengen over het gebruik van honing in recepten en zal ook een aantal recepten zelf demonstreren. Het uitgelezen moment dan ook om uw partner, vrouw, chef des huizes mee te tronen naar onze maandvergadering en te ontsnappen aan de WK-gekte.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

 

Johan Vanham