Nieuwsbrief Februari 2018

Post date: Apr 24, 2018 5:40:45 PM

Beste Bijenliefhebber,

 

In deze nieuwsbrief:

2018-01-23_Varroabestrijdingsadvies2018_DEF.pdf

Februari breekt weldra aan. De laatste echte wintermaand. Of moet ik, gezien de opwarming van de aarde, zeggen: Gemiddeld de op 1 na koudste maand van het jaar?

Maar ook de maand met de gemiddeld op 1 na minste neerslag, al is deze vaak nog winters van karakter.

De krokussen deert het alvast niet. Die staan al enige tijd te bloeien. 

Ook onze bijen weten wanneer het tijd is om in actie te komen: zij zijn inmiddels een klein broednest begonnen.

Op deze foto (zie bijlage voor groot formaat) genomen op 21 januari kan wie goed zoekt naast enkele dode varroamijten en wasplaatjes een eitje waarnemen tussen de mulch van de varroalade: tekenen dat een broednest gevormd wordt.

​Door het sombere weer lieten de bijen zich nog niet al te vaak opmerken, maar vorig weekend was het raak: massaal vlogen de bijen naar buiten om stuifmeel te halen en een reinigingsvlucht te doen. Een fenomeen dat we in februari ongetwijfeld nog zullen waarnemen, tenzij je vergeet te controleren of de vliegopening nog vrij is.

 

Activiteiten Februari:

 

Na de gezellige aanloop met onze algemene vergadering in Januari (bedankt ook aan allen die een cake bakten, ze waren zeer lekker!) breken er op verenigingsvlak drukke tijden aan:

Varroabestrijdingsadvies 2018:

 

Nieuws ook van het FAVV want zij publiceerden naar goede gewoonte hun varroabestrijdingsadvies voor 2018. (zie bijlage)

Te noteren valt voornamelijk de introductie van de vrijwillige bedrijfsbegeleiding door een dierenarts die hiertoe bereid gevonden wordt.

Daarnaast valt ook de toevoeging van het nieuw vergunde Polyvar Yellow, Oxuvar en Varromed als vergunde en vrij te verkrijgen geneesmiddelen.

Meer info op de website van de FOD Volksgezondheid en de website van het FAVV.

 

Op zoek naar bijenvolken?

 

Wie helaas moet constateren dat zijn of haar bijen de winter niet hebben overleefd is misschien al op zoek naar een nieuw bijenvolk.

Laat het ons weten, zodat we mee kunnen uitkijken of we jullie kunnen helpen. Meer info geven we jullie in de nieuwsbrief van Maart.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

 

Johan Vanham