Nieuwsbrief April 2018

Post date: Apr 24, 2018 6:15:41 PM

Beste Bijenliefhebber,

 

Ondanks de koude maand Maart, blijven onze bijenvolken verder ontwikkelen. Van het fenomeen 'wintertros' hebben we intussen afscheid genomen. En met het begin van April, lijkt ook het omslagpunt bereikt: zo'n week  of 2 geleden waren de volken op z'n kleinst (dagelijks stierven er meer bijen dan er geboren werden). Sindsdien worden er opnieuw meer bijen geboren dan dat er sterven.

En zo zal de generatie winterbijen stilaan plaats maken voor kort levende zomerbijen.

Wanneer je volk nu een volledige broedbak bezet, wordt het dringend tijd een 2de bak te plaatsen, eventueel met waswafels.

Op onderstaande foto zie je (weliswaar moeilijk) enkele eitjes die gelegd werden tussen de afdekplaat en de toplat van een raam: een teken dat dit volk dringend meer ruimte nodig heeft.

Ook gespot: de eerste dar van het jaar (kijk naar de foto in bijlage).

En zo is de lente nu eindelijk een feit. Het stuifmeel van de boswilg zal de volken stimuleren om meer en meer broed aan te zetten. Controleer de voedselvoorraden Nog deze maand beginnen de kersen en het koolzaad te bloeien, en dan kunnen de honingzolders op de volken geplaatst worden.

Het blijft echter een delicate zaak om enerzijds ruimte te geven, maar anderzijds de warmtehuishouding niet te verstoren. Ook het uitnemen van (overtollige) voerramen dient oordeelkundig te gebeuren.

 

Hoe je het uitwinteren van een bijenvolk in de praktijk aanpakt leggen we jullie uit op zaterdag 14 april vanaf 13u30 in onze bijenhal in Wommelgem.

De bijenhal kan je bereiken via de Fortbaan of de Van Tichelenlei.

Op donderdag 26 april houden we onze volgende maandvergadering in de bunderkes, waar we het zullen hebben over imkeren met een beperkt aantal volken. Tevens zal de gloednieuwe film betreffende varroase integraal getoond worden.

 

Hopelijk kunnen we jullie opnieuw verwelkomen op onze volgende bijeenkomst!

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

 

Johan Vanham