Droogte

Post date: Aug 4, 2018 9:29:38 PM

Beste imker,

 

We beleven momenteel een uitzonderlijke zomer, met temperaturen die vaak in de buurt komen van 30°C. Het uitblijven van regen heeft zo zijn gevolgen voor onze bijen. Planten hebben het steeds moeilijker om voldoende vocht op te nemen waardoor onze bijen nagenoeg geen nectar meer vinden. Dit merk je aan het gedrag van de bijen: de vliegactiviteit is al weken zeer laag. De bijen reageren zeer geagiteerd bij het openen van de kasten, en de voedselvoorraden slinken zienderogen.

Het is daarom raadzaam om de voedselvoorraden te controleren en daar waar nodig nu al gestaag suikerwater/siroop bij te voederen. Het verkleinen van de vliegopeningen om zo roverij te voorkomen is geen overbodige inspanning.

Voorzie een drinkpoel, gevuld met takjes of mos in de omgeving van de bijenstand, zodat de bijen voldoende water te beschikking hebben om het broednest af te koelen. 

Wat ook helpt is om nu “prikkelvoeder” te geven : dit is dus suiker / water in een verhouding 1 / 1 : dus 1 kg suiker in 1 liter water.

dit kan je best in kleine, maar regelmatige giften geven 2a3 x /week

dit heeft 2 voordelen :

1 de bijen ervaren dit als zijnde nog een vorm van dracht, waardoor de koningin extra aanzet krijgt om te leggen : winterbijen

2 het teveel aan water moet uitgewaaierd worden en zorgt voor vocht en verkoeling in de kast.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

 

Johan Vanham