Nieuwsbrief october 2018

Post date: Oct 6, 2018 16:06:52 PM

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

Oktober:

Nu we de maand oktober zijn ingegaan zou het inwinteren van je bijenvolk(en) voltooid moeten zijn.

Onze bijen hebben nog enkele mooie nazomerdagen in het vooruitzicht waarvan ze kunnen profiteren om stuifmeel van de laatste drachten binnen te halen, zoals klimop, aster en gele mosterd.

Nu de nachten kouder worden vormen onze bijen steeds vaker een tros om elkaar warm te houden. Wanneer de temperaturen overdag weer stijgen komen de bijen opnieuw los van de tros. Het fenomeen kan je goed waarnemen wanneer je een plexi plaat als dekplaat gebruikt.

Ook andere ongenode gasten zoals muizen zoeken nu een warme en droge plek om de koude wintermaanden door te komen. Denk er aan de vliegopeningen te verkleinen zodat muizen de kast niet kunnen binnendringen.

Maandvergadering:

Donderdag 25 oktober houden we onze volgende maandvergadering. Aangezien we merkten dat veel imkers bij de eerste maandvergadering van het jaar, het traditionele moment van de honingkeuring, reeds zonder honing zaten, hebben we beslist de honingkeuring in oktober te organiseren.

We hopen uiteraard dat er door jullie massaal gevolg gegeven wordt aan onze oproep om zo veel mogelijk honingstalen mee te brengen voor de keuring.

Let er wel op dat je stalen aan volgende voorwaarden voldoen:

Naast honing kunnen uiteraard ook andere bijenproducten aangeboden worden ter keuring: bijenwas, gebak met honing, mede, (denk er aan om het recept + ingrediëntenlijst mee te brengen),..

Voor het overige richten we deze maandvergadering in als praatcafé. Heb je nog een onderwerp dat je wil bespreken, dan kan dit tijdens de vergadering aan bod komen.

Cursus voor beginners:

De inschrijvingen voor onze beginnerscursus lopen vlot binnen. We hebben nog plaats voor een 5-tal geïnteresseerden. Wie nog wil deelnemen moet dus niet meer te lang aarzelen.

Meer info kan je nog steeds terugvinden via onze website: www.biebondboechout.be!

Bijenblog:

Ben Com de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt heeft op de website van de Nederlandse bijenhoudersvereniging een bijenblog. In deze rubriek verschijnen regelmatig interessante filmpjes die je heel wat inzichten kunnen verschaffen over het imkeren.

Heb je interesse om deze blog te volgen, dan kan je je hiervoor aanmelden: https://www.bijenhouders.nl/blog  


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

 

Johan Vanham