Nieuwsbrief December 2018
Post date: dec 15, 2018

Beste Imker,
Nu we aanbeland zijn in de laatste maand van het jaar, rest ons nog 1 taak voor de dagen weer beginnen lengen na de winterzonnewende: de winterbestrijding tegen Varroa. Tenminste, als je bijen niet tenonder zijn gegaan aan de verdwijnziekte.
De winterbehandeling maakt bij vele imkers deel uit van hun bestrijdingsprogramma tegen Varroa, en dat is een zeer goede zaak.
Wanneer je bijenvolken het nieuwe broedseizoen kunnen aanvatten met een lage mijtbelasting, zullen ze sneller ontwikkelen in het voorjaar, minder last hebben van virussen en zal de kritische drempel van varroabesmetting later bereikt worden in de zomer.
Wanneer de oxaalzuurbehandeling goed wordt uitgevoerd, kan in deze broedloze periode een mijtendoding van 95% of meer behaald worden.
2 methodes zijn geschikt:
- de druppelmethode (met een oxaalzuuroplossing of met VarroMed)
- verdampen
De druppelmethode:
Druppelen doe je met een oplossing van 600g lauwwarm gedemineraliseerd water met 600g kristalsuiker. Hieraan voeg je 35g oxaalzuurkristallen toe. Een kleiner volume aanmaken kan ook, mits respecteren van de verhouding (zeer belangrijk!)
Per straatje dat de tros bezet, druppel je 5 ml van deze oplossing. Voor een optimaal resultaat doe je dit bij een dagtemperatuur tussen -5°C en + 5°C (compacte tros).
De ideale periode is vanaf half december tot begin januari, zolang er geen gesloten broed in de volken aanwezig is.
Voor een uitgebreide handleiding, raadpleeg de brochure 'Effectieve bestrijding van Varroa' van de Universiteit Wageningen (zie bijlage, pg 45-48), of neem een kijkje op de blog van Ben Som De Cerff. (http://www.bijenhouders.nl/blog/oxaal-klaar-maken-en-druppelen)
Eveneens geschikt is druppelen met VarroMed. Ook hier wordt de vloeistof gedruppeld over de bezette straatjes met bijen. Verwarm de vloeistof tot 25 à 35 °C en gebruik 15 tot 30 ml, al naar gelang de koloniesterkte. De bus goed schudden voor gebruik. Er dient op te worden gelet dat VarroMed gelijkmatig over de bijen wordt toegediend om overdoses bij individuele bijen te vermijden.
Verdampen:
Voor het verdampen van oxaalzuur dien je te beschikken over een goedwerkende oxaalzuurverdamper. Lees de handleiding van het toestel nauwkeurig en neem de nodige veiligheidsmaatregelen (mondmasker) in acht.
Ben je niet vertrouwd met het uitvoeren van de winterbehandeling, neem gerust contact op met het bestuur.
Wanneer dit werkje achter de rug is, kan je je voeten met een gerust gemoed onder de feesttafel schuiven en je nieuwjaarswensen voorbereiden. Tenminste, als je je lidgeld voor 2019 al betaald hebt.
Betalen kan nog steeds door het bedrag van 39 euro te storten op het IBAN nummer: BE63 9796 1798 7308 - BIC: ARSP BE22 met vermelding van "Lidgeld 2019" aangevuld met uw naam en voornaam (niet van toepassing voor cursisten die reeds € 200 inschrijvingsgeld betaalden).
Wij van onze kant wensen jullie alvast een vredevol jaareinde en een fantastisch 2019.
We zien jullie allemaal graag terug op 1 van onze volgende activiteiten, te beginnen de algemene vergadering op donderdag 24 januari 2019!
Met vriendelijke groeten,
Namens het bestuur,
Johan Vanham
Beste imkers allemaal.
OPGEPAST, opgepast!!!
Er is een verschil tussen oxaalzuur verdampen (sublimeren) en vernevelen (met het reptielen toestel of rubee-ox-vernebler ) en druppelen!
Bij verdampen van een oxaalzuur tablet gaat het oxaalzuur van vaste vorm over naar een gasfase, hier heb je zeker de nodige bescherming nodig.
Bij vernevelen gaat het verneveltoestel met een "ultrasoon-membraan" energie geven aan uw oxaalzuuroplossing waardoor er een nevel/mist ontstaat. Ook hier is bescherming nodig.
Zie https://www.bienen-ruck.de/imkershop/varroabehandlung/varroabehandlungs-zubehoer/1467/rubee-ox-vernebler , met bijhorend filmpje :https://www.youtube.com/watch?v=apX0EOqJOL0
Een heel belangrijk aandachtspunt is dat, als je de suiker weg laat uit de oxaalzuuroplossing, wat aan te raden bij vernevelen, dat je dan een veel hogere oxaalzuur concentratie krijgt.
- Als je 35 gram oxaalzuur oplost in 600gr suiker met 600 ml of cc gedemineraliseerd water krijg je een 3.5% suikerhoudende oxaalzuur oplossing, om te druppelen.
- Als je 35 gram oxaalzuur oplost in 600 ml of cc gedemineraliseerd water krijg je een 5.8% oxaalzuuroplossing, Wat bijna het dubbel is van gewenst is!
Om te vernevelen lost u die 35g op in 1000 ml of cc gedemineraliseerd water om ongeveer een 3.5% oplossing te bekomen!
Zorg er goed voor dat de verhoudingen kloppen.
17.5gr oxaalzuur in 500cc water geeft ook een 3.5% oplossing.
8.75gr oxaalzuur in 250cc water geeft ook een 3.5% oplossing.
Als je met kleinere volumes gaat werken kan je best de hulp vragen van iemand met een precisie weegschaal, vb je apotheker. Mijn apotheker weegt me dat gratis af en geeft er zelfs een verpakking bij.
Met vriendelijke groeten,
Namens het bestuur,
JOhan Van der Veken