Nieuwsbrief December 2017

Post date: Nov 14, 2009 12:17:52 AM

Beste Imker,

Nu koning winter het stilaan overneemt van de herfst, nadert het ideale moment om de winterbestrijding tegen varroa aan te vatten.

De winterbehandeling maakt bij vele imkers deel uit van hun bestrijdingsprogramma tegen varroa, en dat is een zeer goede zaak.

Wanneer je bijenvolken het nieuwe broedseizoen kunnen aanvatten met een lage mijtbelasting, zullen ze sneller ontwikkelen in het voorjaar, minder last hebben van virussen en zal de kritische drempel van varroabesmetting ook veel later bereikt worden in de zomer.

Wanneer de oxaalzuurbehandeling goed wordt uitgevoerd, kan in deze broedloze periode een mijtafdoding van 95% of meer behaald worden. 

2 methodes zijn geschikt:

- de druppelmethode

- verdampen

De druppelmethode:

Druppelen doe je met een oplossing van 600g lauwwarm gedemineraliseerd water met 600g kristalsuiker. hier voeg je 35g oxaalzuurkristallen aan toe. Een kleiner volume aanmaken kan ook, mits respecteren van de verhouding (zeer belangrijk!)

Per straatje dat de tros bezet, druppel je 5 ml van deze oplossing. Voor een optimaal resultaat doe je dit bij een buitentemperatuur tussen -5°C en + 5°C (compacte tros).

De ideale periode is vanaf nu tot begin januari, zolang er geen gesloten broed in de volken aanwezig is. 

Voor een uitgebreide handleiding, raadpleeg de brochure 'effectieve bestrijding van varroa' van de Universiteit Wageningen (zie bijlage, pg 45-48), of neem een kijkje op de blog van Ben Som De Cerff. (http://www.bijenhouders.nl/blog/oxaal-klaar-maken-en-druppelen)

Verdampen:

Voor het verdampen van oxaalzuur dien je te beschikken over een goedwerkende oxaalzuurverdamper. Lees de handleiding van het toestel nauwkeurig en neem de nodige veiligheidsmaatregelen (mondmasker) in acht.

Ben je niet vertrouwd met het uitvoeren van de oxaalbehandeling, neem gerust contact op met het bestuur.

Wanneer dit werkje achter de rug is, kan je je voeten met een gerust gemoed onder de feesttafel schuiven, en je nieuwjaarswensen voorbereiden.

Wij van onze kant wensen jullie alvast een vredevol jaareinde en een fantastisch 2018.

We zien jullie allemaal graag terug op 1 van onze volgende activiteiten, te beginnen de algemene vergadering (met opniew keuring van bijenproducten) op donderdag 25 januari 2018!

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham