За нас

Химн на училище „Дунав“

Автор: Христина Петрова

 

В училище „Дунав“ ни води мечтата

да носим България вечно в сърцата,

да знаем рода си със дух благороден,

да тачим езика си свиден и роден.

 

Макар и далече, далече в чужбина

милеем за нашата скъпа родина,

за нашите песни и танци красиви,

за древните празници мъдри и живи.

 

Момичета умни и смели момчета

с любов и признателност пазим завета

да станем разумни и можещи хора,

на свойта родина да бъдем опора.

 


Българско училище "Дунав"- Австрия

Ако  желаете детето Ви да учи български език, история и география на България, да се обучава във ведра и позитивна обстановка, да бъде обучавано от мотивирани специалисти, запишете го при нас!

Очакваме с нетърпение всички деца над 4-годишна възраст в нашата предучилищна група, както и ученици от 1 до 12 клас.

Обучение по матерен език получават деца на българи, живеещи в австрийските провинции Горна Австрия и Залцбург, както и  деца от смесени бракове. В училището те намират подходяща среда, където имат възможност да обогатят речниковия си запас и биват стимулирани да разговарят помежду си на български език. Tук eзиковите знания, които децата са добили като основа на матерния език в родната си къща, биват задълбочени и обогатени, а добрите познания на матерния език се отразяват положително на успехите при изучаване на немски език, както и на другите учебни предмети.

В часовете по български език, литература, история и фолклор  децата изучават не само майчиния си език, но и научават повече за българската литература, култура, история и традиции.  Преподава се по актуалния учебен план на Министерството на образованието и науката в Република България. Използват се учебници и учебни помагала, одобрени от МОН. 

За учениците от по- отдалечените райони е предоставена възможността за дистанционно обучение.

В програмата на учениците са заложени Работилница за сурвачки, Коледен празник, Първомартенска работилница (Конкурс за най-добра мартеница), Великденска работилница, Ден на славянската писменост и култура, Тържество за края на учебната година. В училището  децата имат възможност да се запознаят с богатството, красотата и уникалността на българските традиции. 

БУ „Дунав“ в Линц се подкрепя от МОН, Асоциацията на българските училища в чужбина, Българското посолство във Виена, Института по междукултурна педагогика към Народния университет на Горна Австрия, Училищния инспекторат на  Горна Австрия и ОУ „Кореф“.

Към училището има сформиран Родителски актив, който се грижи за интересите на децата и родителите в училището.

Благодарение усилията на нашите преподаватели през 2007 г. българският език влезе за първи път като учебна дисциплина в началния курс на държавните училища в Горна Австрия.  За учениците, обучаващи се по тази програма, участието в изучаването на езика се вписва в училищното свидетелство.

Училището съществува от 2005 година. През 2012 година, при влизане в сила на Постановление 334 на Министерски съвет, БНУ „Дунав“ в Линц  се нареди сред лицензираните от МОН български училища в чужбина.

В момента училището работи по Постановление 90 на Министерски съвет на РБългария.