Päivä ulkosaaristossa

Päivä ulkosaaristossa

Tule nauttimaan ulkosaarista. Luontopolut johdattavat saarten näköalapaikoille. Tutustuminen erikoiseen Björkön saareen ja 10 asukkaan Aspööseen.

Björkö on karu ulkosaari, jonka erikoisuus on poikkeuksellisen suuri sisäjärvi. Se syntyi 250 vuotta sitten maan kohotessa. Paikoin vain metrejä leveä kannas erottaa makean veden meren aalloista. Kallioiden saartama järvi on syvä, mutta vesi lämpenee kesällä mukaviin lukemiin. Björkössä ei ole palveluja, mutta MS Amandassa on B-oikeudet eli vähintään juomia löytyy ostettavaksi.

Aspö on elinvoimainen asuttu saari Korppoon ulkosaaristossa, Paraisten kunnassa. Tänään saarella asuu ympäri vuoden 10 asukasta. Aspön venevajassa on tarjolla lohikeittoa päiväretkeläisille.

Aspö>> www.visitaspo.fi

Björkö >>

Lähtö Korpoosta, Korpoström: www.skargardscentrum.fi

Aika: 1 päivä

Reitti: Korpoström - Björkö - Aspö - Korpoström (kysy myös muita lähtösatamia Airisto, Nauvo jne.)

Hinta: 85 €*

(*lapset alle 12 v. -50 %)

*Sisältää: Lounas.

Aikataulu esim.:

10.00 Korpoström

Kokoontuminen 15 min. ennen laiturilla.

11.00 Saapuminen Björköseen. Uinti, luontopolku.

13.30 kohti Aspötä >> Lounas, luontopolku, fiskboden auki. Opastus 5 €.

17.00 kohti Korpoströmiä, perillä 18.00.

-----------------------------------------------------------

*10 - 30 henkilöä/ matka.

Tämän retken voi myös 10-30 henkilön ryhmä tilata kalenterissa vapaana olevina päivinä ("Voi varata ryhmälle").


Retkipäivät 2019:

Tämä retki on varattavissa ryhmille 8-30 henkilöä

Varaa ryhmämatka (yli 8 henk.):

tore@aspocharter.com.


Björkö


Björkö on karu ulkosaari, jonka erikoisuus on poikkeuksellisen suuri sisäjärvi. Se syntyi 250 vuotta sitten maan kohotessa. Paikoin vain metrejä leveä kannas erottaa makean veden meren aalloista. Kallioiden saartama järvi on syvä, mutta vesi lämpenee kesällä mukaviin lukemiin.

Nimestään huolimatta Björkössä kasvaa leppää selvästi runsaammin kuin koivua. Saaren nimi lieneekin peräisin viikinkiajoilta, jolloin muinaisruotsin sana ”birka” tarkoitti kauppapaikkaa.

Rakennusten perustuksia tutkimalla on arvioitu, että saarella on asuttu ainakin 1540-luvulta lähtien. Talonpojat elättivät perheensä kalastamalla ja hoitamalla karjaa. Naapurisaaria käytettiin laidunmaina ja myöhemmin myös omalla saarella oli viljelyksiä. Entiset niityt ja hakamaat ovat pääosin kasvaneet umpeen karjan kadottua saaresta.

Saaressa on perinteisesti ollut kolme tilaa. Viimeiset ympärivuotiset asukkaat jättivät Björkön 1980-luvun puolivälin jälkeen, mutta tiloja käytetään edelleen kesäpaikkoina. Saarella on myös vöhän muuta loma-asutusta yksityisellä maalla. Yksi mökeistä on lahden pohjukassa, mikä on hyvä kohteliaasti ottaa huomioon. >>>>