Skolen som læringsarena

Skolemiljø

Trygge og gode oppvekstvilkår som fremmer trivsel er et fundament for god folkehelse. Skolen er en viktig arena for alle barn og unge og alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.  Skolearenaen  må derfor utstråle en trygg atmosfære som motiverer for læring,  for eksempel ved bruk av farger, møblering og  valg av utsmykning, og den må derfor være oversiktlig både ute og inne.  Skolen skal  også støtte og bidra til elevenes sosiale læring og utvikling gjennom arbeid med fagene og i skolehverdagen for øvrig.  Dette fordrer læringsarena der elevene får mulighet til å trene sosialt samspill gjennom arbeid med fag og på uteområdet. 

Elevens læring

Kunnskapsløftet 2020 har fokus på  aktive elever som medvirker i læringsarbeidet, praktiske og varierte arbeidsmetoder, der utvikling av læringsstrategier og forståelse for egen læring står sentralt.   Andre sentrale stikkord for elevens læringsarbeid er samarbeid og problemløsning, og at eleven skal se fag i sammenheng.   Videre blir praktisk-estetiske fag forsterket gjennom  at  elevene skal oppleve skaperglede, få utløp for sin skapertrang og kreativitet. Eleven skal utvikle respekt for naturen , være miljøbevisste, få  god demokratiforståelse og ellers få kunnskap som  gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. Begynneropplæringen skal preges av lek  og aktivitet ute og inne.  

Skal vi oppnå Læreplan 2020 sine intensjoner blir et  godt tilrettelagt fysisk læringsmiljø inne og ute avgjørende.  For variert og praktisk undervisning trenger elever og lærere blant annet arenaer for samarbeid med andre, læring gjennom fysisk aktivitet,  tilgang til teknologi og annet læringsmateriell, og stille arbeid alene, skjermet fra andre. Problemløsning, kreativitet og skapergleder fordrer plass til å eksperimentere  med ulike materiell, bygging og konstruksjon. Elever og lærere må ha tilgang til spesialrom og /eller utstyr for arbeide med musikk, kunst & håndtverk og mat & helse.  Fysisk aktivitet er naturlig del av læringsarbeidet, uteområdet skal være en del av dette og ikke bare en plass for hvile og rekreasjon. Skolen må samtidig ha rom for de elevene som  trenger å trekke seg  tilbake for skjermet arbeid. Det må være mulighet for ulike gruppesammensetninger og tilpassede undervisningsopplegg slik at den enkelte elev kan møtes der han eller hun er i sin læringsprosess. I  begynneropplæringen må  elevene ha mulighet til  rollespill og andre lekende læringsaktiviteter, og de må lett kunne bruke uteområdet til læringsarbeidet. 

Elevmedvirkning og vurdering for læring

Elevens skal få mulighet til å medvirke gjennom elevrådsarbeid, i enkeltsaker som gjelder de selv og i læringsarbeidet. For å få dette til må læringsarenaene være tilrettelagt for arbeid i grupper, dette til elevrådsarbeid eller møter som gjelder enkeltelever i enkeltsaker Læringsarenaene må også gi rom for kontinuerlig dialog mellom lærer og elev om læringsarbeidet, da tett oppfølging og jevnlig veiledning fra lærere og medelever er vesentlig for læring. Det er viktig at de fysiske rammene gir rom for at læreren kan gi veiledning til enkeltelever eller små grupper, samtidig som man har oversikt over resten av elevgruppen. 

Temaplan skole 

Temaplan skole beskriver satsingsområdene til skolene i Askøy, disse henger tett sammen med Opplæringsloven, Læreplan 2020 og  Kommunedelplan for Barn og Unge. 

Elevenes læring: Vi skal fremme lærelyst og mestring


Trygt og godt skolemiljø: Vi skal fremme elevmedvirkning og inkludering


Dette skal gjøres gjennom det profesjonsfaglige fellesskapet på og mellom skoler:

Skolen skal være et profesjonsfaglig fellesskap der lærere, ledere og andre ansatte reflekterer over felles verdier, og vurderer og videreutvikler sin praksis  (Overordnet del 3.5).

Det profesjonelle læringsfellesskapet

I Askøyskolen skal ansatte og ledere  jobbe sammen rundt elevens læring i et profesjonelt læringsfelleskap.  Dette er en inkluderende og gjensidig støttende gruppe av personer som har en samarbeidende, reflekterende og vekstorientert tilnærming til å undersøke og lære mer om sin egen praksis med den hensikt å bedre alle elevers læring. Skoleledelsen består av to til fem ledere alt etter antall elever (rektor og avdelingsledere). De jobber som et lederteam skal ha hovedfokus på pedagogisk ledelse, som blant annet er å stimulere læringsprosesser som fremmer utvikling og endring sammen med personalgrupper på skolen. I denne konteksten  blir mulighet for samarbeid viktig; det er derfor et mål å bevege seg bort fra tradisjonelle administrasjonsarealer med cellekontor, store sentraliserte arbeidsrom for lærere og lukkede klasserom atskilt av brede korridorer, mot å etablere kontorfellesskap for leder- og teamsamarbeid, og sammenhengende trinnarealer for elevene bestående av rom i ulik størrelse og varierte læringsmiljøer. 

Den enkelte lærers kompetanse og relasjon til elevene vil alltid være avgjørende for et godt læringsmiljø og et godt læringsutbytte for elevene. Mye forskning trekker nettopp frem læreren som den viktigste faktoren for å lykkes med en god skole. Gjennom støttende personalledelse og god personalutvikling må læreren gis gode rammer å arbeide innenfor, slik at forutsetningene for og lykkes blir best mulige. En slik organisering stiller krav til de fysiske rammene, og er enklere å gjennomføre i skoler med fleksible og varierte læringsarealer. Det forutsetter også at det er en elevgruppe av en viss størrelse på det enkelte trinn. Et langsiktig mål er derfor å etablere en skolestruktur som gir mellom 60-80 elever per trinn, og gjennom ombygging og nybygg utforme skoler med fleksible og varierte trinnarealer. Gjennom pedagogiske trinn-team-modeller og arkitektoniske løsninger vil man bedre kunne imøtekomme elevenes behov for variasjon og tilpasning i læringsarbeidet. 

Skolefritidsordningen (SFO)

 SFO er en supplerende læringsarena som skal understøtte skolens arbeid med barnas faglige, sosiale og personlige utvikling. Det skal være mulighet for både organisert- og frilek, fysisk aktivitet og kreative gjøremål, se  rammeplan for SFO.  Arealene må legges til rette for dette med åpne rom med god plass, mindre rom for andre aktiviteter og enkelt tilgang til mulighet for fysisk aktivitet.  Sambruk med skolen er naturlig.