6.6. Økonomi

De økonomiske beregningene som er gjort har tatt utgangspunkt i 2024-nivå. Besparelser i bemanning og FDV er relativt sikre tall. I tillegg kommer reduserte utgifter til større vedlikeholdsbehov som er beregnet for den enkelte skole, men som ikke er finansiert i økonomiplanen. Skysskostnader er beregnet ut fra dagens elevtall. Ravnanger ungdomsskole og Follese skole har behov for noe mer læringsareal om de skal ta imot flere elever. I beregningene er det lagt til grunn flytting av brakker som har tilhørt Voksenopplæringen. Eventuelle kostnader til videre drift av skolebygg til andre formål er ikke beregnet. Heller ikke verdien av et eventuelt salg. 

6.6.1. Ledelse

Skolene får tildelt 80 % grunnressurs til ledelse i tillegg til ressurs ut fra elevtall. Elevressursen vil følge med elevene ved flytting til ny skole. Grunnressursen er beregnet som mulig innsparing. SFS 2213 pkt. 8.2. regulerer ledelsesressurs i skolen. 

Skolene beregner 18 % grunnressurs til ledelse av SFO (8 % rektor + 10 % avdelingsleder).  Grunnressursen er beregnet som mulig innsparing (redusert kommunalt bidrag til SFO).  SFS 2201 pkt. 3.1.2. regulerer ledelse i SFO. Ved økt antall barn i SFO som følge av innføring av gratis kjernetid vil også ledelsesressursen måtte økes. Denne er en potensiell merkostnad om skoler ikke slås sammen. Det er imidlertid ikke beregnet som mulig innsparing ved sammenslåing, siden skolene ikke ennå er tildelt denne ressursen. Mindre ressurs til ledelse vil også kunne øke grunnbemanningen i SFO.

6.6.2. Skolekonsulenter

Skolene får tildelt 30 % grunnressurs til skolekonsulent i tillegg til ressurs ut fra elevtall. Elevressursen vil følge med elevene ved flytting til ny skole. Grunnressursen er beregnet som mulig innsparing.

6.6.3. Lærernorm

Skolene får tildelt ressurs i samsvar med lærernormen. Det koster mer å ha en lærer i hver klasse om klassene er under normtallet på 15 og 20. I modell for ressursfordeling i Askøyskolen får skolene kompensert for 50 % av denne merkostnaden. Resten må skolene dekke inn av elevressursen som også skal brukes til tidlig innsats og spesialundervisning. Ressursen som er tildelt er beregnet som en potensiell innsparing.

I økonomimodellen er det beregnet hva det vil koste å bemanne med en lærer i hver klasse når elevtallet er under normtallet. Dette er beregnet som en merkostnad siden kostnaden ikke er finansiert i økonomiplanen. Det er lagt til grunn at lærernormen koster 53 650 per elev på 1.-4.trinn,  43 210 på 5.-7.trinn og 55 210 på 8.-10.trinn.  (Lærerårsverk Askøy kommune 2024: 828 800)

6.6.4. Kontaktlærer

Kontaktlærere får en økonomisk godtgjøring på 29 500 per år uavhengig av hvor mange elever de har ansvar for. Denne kostnaden er beregnet som innsparing ved strukturendring. Skoler som får økt elevtall vil i mange tilfeller få flere kontaktlærere. Dette er beregnet som en merkostnad.

SFS 2213 regulerer arbeidstiden til lærere, og gir kontaktlærere rett til redusert undervisningstid. Dette er beregnet som en innsparing. Skoler som får økt elevtall vil bruke mer ressurser på redusert undervisningstid for lærere. Dette er beregnet som en merkostnad.


6.6.5. Andre ansatte

Ressurs til assistenter og fagarbeidere vil følge med elevene ved strukturendring og er ikke beregnet som en mulig innsparing. Unntaket er miljøveilederstillingen ved Fauskanger barne- og ungdomsskole som kan falle bort når ungdomstrinnet slår seg sammen.


6.6.6. Skolehelsetjenesten og PPT

Skolehelsetjenesten og PPT samarbeider tett med skolene på systemnivå og individnivå. Ressursbruken følger i stor grad elevene. Reduksjonen i antall skoler vil derfor ikke medføre en innsparing i ressursbruk, men ressursbruken på systemnivå kan bli mer effektiv gjennom at ansatte får færre skoler å ha tilstedeværelse på.


6.6.7. Skoleskyss

Kostnader til skoleskyss er beregnet ut fra dagens satser og elevtall. Til fratrekk kommer kostnader som skolene har i dag. Skysskosnadene vil gå ned når elevtallet reduseres, men dette er ikke regnet inn i modellen.


6.6.8. Skolebygg

I beregningene er det lagt inn reduksjon i kostnader til daglig drift og vedlikehold av skolebygg (FDV) ved reduksjon av antall skoler. Det forutsettes at byggene blir solgt, eller tatt i bruk til annet kommunalt formål. Personalkostnader til drift og vedlikehold er ikke redusert siden det er behov for å flytte disse ressursene til andre kommunale bygg om antall skoler reduseres. Vedlikeholdsbehovet for den enkelte skole er beregnet som en potensiell merkostnad siden det ikke er finansiert i økonomiplanen. Det er lagt til grunn at brakker fra Voksenopplæringen flyttes til to skoler som har behov for kapasitetsøkning. Disse kostnadene er usikre og er ikke beregnet i økonomimodellen. Det henger også sammen med om evt. endring av skolekretser påvirker vedtak om flytting av brakker til Strusshamn skole.

Det vises forøvrig til sak om kommunal eiendomsstrategi som innholder oversikt over vedlikeholdsbehov ved alle skoler.