Tverrfaglig innsatsteam 

Tverrfaglig innsatsteam skal være et lavterskeltilbud med fokus på tidlig hjelp og riktige tiltak. Det skal legges stor vekt på ressurser og mestring hos barn og foreldre.​

Formålet med tverrfaglig innsatsteam er å hjelpe barn og unge som trenger oppfølging utover det som gis i det ordinære tjenestetilbudet i helsestasjon, barnehage og skole. Teamet bidrar med veiledning, råd og forslag til tiltak, samt en vurdering av om det er behov for bredere kartlegging i en av hjelpetjenestene. Tverrfaglig innsatsteam skal være en arena med mulighet for stor grad av brukermedvirkning og legge til rette for godt og forpliktende samarbeid mellom barnehage/skole, hjelpetjenester og hjemmet. Møtene forutsetter samtykke og deltakelse av foreldre/foresatte. Et viktig mål er å skape felles innsikt i barnets/ungdommens hverdag og utfordringer.  

Tverrfaglig innsatsteam drøfter og behandler saker hvor det er behov for tverrfaglig kompetanse. Bekymringen kan være knyttet til barnets psykososiale utvikling, læring, utrygge eller endrede oppvekstsvilkår, bekymringsfullt fravær m.m. Saker som skal til barnevernet skal ikke drøftes i tverrfaglig innsatsteam. Det skal heller ikke avholdes tverrfaglig innsatsmøte dersom barnet/ungdommen allerede har tiltak fra en eller flere av hjelpetjenestene i sektor oppvekst.

Tverrfaglig innsatsteam består av faste representanter fra:

Urolig for et barn?

TFI er et lavterskeltilbud for alle barn og unge i alderen 0-16 år som har sin skole- eller barnehagehverdag i Asker kommune.

Målet er å sikre et godt samarbeid, etablere en felles forståelse for barnet og situasjonen, samt sikre riktig hjelp på et tidlig tidspunkt.

Hensikten er å ta tak i en bekymring, eller en uro, på et tidlig tidspunkt og sikre riktig veiledning eller hjelp. Dette vil kunne bidra med å forhindre en evt. eskalering og behov for langsiktige tiltak.

Tverrfaglig møte

I møtet skal det være fokus på å belyse saken fra flere innfallsvinkler, og jobbes for å etablere en f​elles innsikt.

Foreldre/foresatte skal inkluderes som en likeverdig part av samarbeidet.

Det skal være enighet om tiltak og oppfølging. Fokus på veiledning, råd og tiltak/endringer i hjemmet og i barnehagen​.

Møteleder sørger for at barnets stemme er med inn i møtet, enten ved faktisk representasjon eller at barnet er grundig lyttet til i forkant av møtet. Dette dokumenteres i møtereferat og protokoll i etterkant av møtet. 

​​​Møteleder skal:

Møtedeltakere skal:

Møteleder skal sørge at møtereferat blir skrevet. Referatet legges i barnets mappe på skolen/barnehagen, og sendes til foreldrene. Det må inneholde tiltak man har blitt enige om med ansvarsfordeling og tidsfrister. Referatet kan gis til andre møtedeltakere etter samtykke fra foreldre ved behov. ​

Kartlegg din bekymring

Bekymringen skal deles og drøftes med foreldre/foresatte. Informer om tverrfaglig innsatsteam. Foreldre/foresatte skal samtykke til møtet før det settes opp.

​Tverrfaglig innsatsteam er ikke et alternativ hvis...

Ta kontakt med møteansvarlig i barnehagesonen eller på skolen for å sette opp et tverrfaglig innsatsmøte.

Barnehager skal e​tterspørre hvem som er helsesykepleier til barnet. Hvis barnets helsesykepleier er den samme som sitter fast i gruppen skal foreldrene, møteleder og helsesykepleier informeres​.

Innhente samtykke

Tverrfaglig innsatsmøter forusetter at foreldre/foresatte har samtykket til møtet.

​Samtykkeskjema ligger tilgjengelig på flere platformer (Simpli, Public 360, Workplace, Asker kommunes nettsider).

Oppfølging

Etter et tverrfaglig innsatsmøte skal det ferdigstilles et møtereferat med tiltaksplan. Mal for referat ligger tilgjengelig på ulikeplatformer (Simpli, Public 360, Workplace, Asker kommunes nettsider).

Ansvar for referatskriving:

Referatet skal:

​Hvis foreldre ønsker og samtykker, kan referatet sendes til helsesykepleier. Ingen andre fagpersoner skal eller kan motta referatet!

Møtereferatet er det styrende dokumentet for oppfølgingen. I tiltaksplanen føres de tiltakene man har blitt enige om, samt hvem som ansvarliggjøres for tiltaket. Ansvarliggjøring for tiltak er avgjørende!

I møter der man kommer frem til lokale tiltak som kan utføres i hjemmet eller barnehagen/skolen, er det hensiktsmessig å sette opp et oppfølgingsmøte. Dette møtet avtales en tid frem og skal evaluere tiltakene fra første møtet, evt om det er behov for noe mer. 

​I møter der man kommer frem til at barnet/eleven/familien er i behov av en bredere kartlegging, har barnehagen/skolen ansvar for å skrive henvendelse til den aktuelle tjenesten. Møtereferatet bør legges ved henvendelsen.

Alle foreldre/foresatte som har deltatt i et tverrfaglig innsatsmøte skal få muligheten til å evaluere møtet. Etter møtet sender møteleder eller representanten fra barnehagen barnet går, en link pr. sms/mail. Det er en frivillig og anonym evaluering.

Link til evaluering:      https://svar.asker.kommune.no/LinkCollector?key=MW3EEH5PSP3J

Logistikk TFI, 2024

TFI Barnehagene 2024.pdf

Infoskriv foreldre TFI

Infoskriv foreldre barnehage.pdf

Innkalling til møte med TFI

Tverrfaglig innsatsteam Innkalling.docx

Møtereferat TFI

Tverrfaglig innsatsteam Møtereferat.docx

Veileder informert samtykke

Veileder for informert samtykke for oppvekst revidert 28.5.20.pdf

Informert samtykke

Skjema for informert samtykke.docx