Fortælling | Landsgrav Friskole
Den nye bygning er enkel og lavmælt i sit udtryk, og det er det, der gør den til noget særligt. Den opleves i dag som en helt naturlig del af området, og det er svært at forestille sig, hvordan området var før.
De røde sten møder rytmemønstret i træ. Det store katedral lignende rum er bag de store vinduer.
Landsgrav Friskole er en lille skole som er startet i et bedre byggeskik hus fra 192o'erne. Herefter er der bygget til ad mange gange - alt sammen i røde mursten.
Vi skulle bygge til med respekt for det gamle. Skabe ro, nicher og harmoni på skolen. En ny bygning indeholdende mellemtrinet samt nyt madlavningslokale. Ønske om fællesrum og nicher. Vi har skabt en enkel bygning, som lægger sig nænsomt ned i det eksisterende parcelhus kvarter fra 197o'erne og op ad 192o'er bygningen på sin helt egen ydmyge måde. Man skal helst ikke kunne forestille sig stedet uden vores bygning.
Vi har arbejdet med at bygningen sætter så lille et CO2 aftryk som muligt. Konstruktionen er lavet træ og herpå er der muret med røde mursten. Røde letvægts skifterler tegl er brugt til taget, så det ikke vejer så meget, så vi derved sparer på konstruktionen. Murstene er faktisk kedelige maskinsten, som er vendt om, så bagsiden er udad. Det giver huset tekstur og ruhed. En smukkere patina som årene går. Desuden er der brugt vort rytmemønster i træbeklædninger omkring bygningen. Ærlige materialer som kun bliver kønnere med alderen.
Alle fotos er (c) aNNeKS aps
Vinder af Slagelses Arkitekturpris år 2o2o uddelt af Slagelse Kommune sammen med Arkitektforeningen
Dommerbetænkningen og begrundelsen var
"Eleverne på Landsgrav Friskole ikke bare fået flere klasselokaler og et nyt skolekøkken. De har også fået en ny bygning, der indpasser sig smukt i den samlede bebyggelse og tilmed skaber et nyt og attraktivt gårdrum, lyder det blandt andet i motivationen for at give friskolen prisen. - Igennem en årrække har skolen bygget nye bygninger for at skabe mere undervisningsplads. I dag oplever man et bygningskompleks, der har karakter af en lille by. Den nye tilbygning bygger på fornem vis videre på det eksisterende bygningskompleks. Med sin form, størrelse og materialer tilpasser den sig smukt den karakter, som den oprindelige skolebygning har, skriver dommerkomiteen, der også tæller blandt andet bevaringsforeninger, politikere, arkitekter og andre fagfolk. Man uddyber, at bygningen får prisen for at passe ind i området. - Den nye bygning er opført i røde mursten med fine detaljer i lærketræ. Den er enkel og lavmælt i sit udtryk, og det er det, der gør den til noget særligt. Den opleves i dag som en helt naturlig del af området, og det er svært ved at forestille sig, hvordan det var før. Facade kompositionen er et smukt bugtet forløb, der bryder den lange bygning ned i mindre elementer. Der er skabt en forbindelsesgang til den oprindelige skolebygning, og den nye bygning har fået sin egen karakter, og med en levende træfacade bliver den mere end bare en forbindelse. Den bliver også indramningen af et nyt gårdrum, der inviterer til ophold og undervisning under åben himmel, lyder det." (citat SN.dk den 21.8.2o21)
Huset binder sig på den gamle bygning fra 192o'erne med en træovergang.
De røde maskinsten som er vendt med bagsiden udad. Tekstur og ruhed. Bagved gemmer sig en trækonstruktion som støtter det hele.
Detalje af materialerne tæt på.
Det store katedral lignende rum som er samlingsrummet -og fordeler rundt i bygningen.
Fra hvert klasselokale er man i tæt kontakt med det grønne udenfor. Man ser slet ikke parcelhus kvarteret. Man er i sin egen lille hemmelige have. Rytmemønstret går igen i vinduernes opdeling.
Her ses klasserummene udefra. Rytmemønstret i vinduer og i træbeklædning.
Studie i træbeklædningen.
Nicher.
Materialernes taktile fornemmelse arbejder vi meget bevidst med.
Foldevægge mellem alle lokaler, så endnu større rumligheder kan opnås. Det giver stor fleksibilitet i undervisningen.
Den rolige side ind mod naboerne.
Enkelthed og rytme.
Appendix
Involverede parter
Opført år 2020 |
Bygherre - Landsgrav Friskole |
Arkitekt - aNNeKS aps arkitekter |
Ingeniør - Rådgivende Ingeniørfirma Martin Gundersen aps |
Håndværkere - Hovedentreprenør Tømrermester Niels Lien a/s |
Omtale andre steder
2021 | Artikel i avisen Sjællandske