Beneficis de la lecturaLlegir és una de les formes d'oci més barates que es coneixen. Només cal que pensem en la quantitat d'hores que podem passar assaborint una bona novel·la a un preu raonable, o en la possibilitat de recórrer a les biblioteques públiques (gratuïtes!). És evident que la lectura és una activitat amb prestigi i ben vista per la societat, però no se li reconeix del tot la utilitat pràctica i efectiva i, en canvi, en té. I molta!
Millors en atenció i en expressióSi llegim contes als menuts, aprendran a escoltar ia fixar l'atenció; això els ajudarà a voler llegir i escriure, ja que en veuran la utilitat. Saber escoltar és un costum del qual es beneficiaran durant tota l'etapa escolar, i durant tota la vida.Millors a l'escolaSabem que els bons lectors solen traure més bones notes. I és lògic, ja que els nens i nenes que llegeixen coneixen més vocabulari i expressions, i per això entenen més ràpidament les explicacions dels manuals escolars i les del mestre.Millors a mesura que creixenLa lectura és un instrument fonamental en el procés de desenvolupament i maduració personal de les persones.Millors en les relacionsLa lectura desplega un ventall de possibilitats per a fer-nos millorar com a persones i per a obrir-nos al món que ens envolta. Les bones lectures sempre ens proporcionen coneixements i ens poden ajudar a trobar la nostra identitat i a consolidar-la.
Com despertar el gust per la lecturaEls pares i mares som conscients que el gust per la lectura és un dels hàbits més positius que podem transmetre als nostres fills i filles: per a millorar a escola, per a ser més desperts i més conscients del món, per a gaudir d'hores de companyia i de satisfacció al llarg de la vida. Però... com podem despertar-los el cuquet de la lectura?Llegint des del bressolSi comencem el contacte amb la literatura quan són menuts, millor. Des dels primers mesos, podem cantar-los cançons de bressol o de falda, dir-los endevinalles o jocs de repetició; és a dir, podem "regalar-los" les tradicions i el saber popular, com ho van fer els nostres majors.Llegint abans de llegirHem de promoure la lectura abans inclús que els nostres menuts coneguen les lletres, i per a aconseguir-ho tenim uns aliats fantàstics: els llibres infantils il·lustrats. Si adquirim l'hàbit de llegir-los una història abans d'anar a dormir, ja tindrem recorreguda una part del camí.Els llibres, uns objectes comunsEls llibres han d'estar presents físicament a casa, han de ser elements habituals. Un llibre no és un objecte de culte: hem de permetre que els toquin, que juguin amb ells i que el tinguin prop per a obrir-los sempre que vulguin. A més, les lectures proporcionen temes de conversa excel·lents.Tot el món llegeixEls nostres fills i filles han de comprovar que els llibres en paper (i també els diaris, les revistes o els llibres electrònics) ens agraden perquè ens proporcionen informació útil sobre moltes qüestions i perquè, quan llegim, també ho passem bé, ens evadim.
Un espai per llegirSi volem que als nostres fills i filles els agradi llegir, que li donin importància, crear les condicions adequades també ajuda: habiliteu entre tots un espai de la casa on hi hagi prou tranquil·litat i la llum idònia. Allí podreu coincidir quan disposeu de temps lliure per a compartir conversació i lletres.Muntem una biblioteca personalA vegades podem tenir la sensació que a casa no hi ha lloc per als llibres. On els col·loquem? I com ho fem? La veritat és que resulta senzill muntar una biblioteca personal en algun racó. Només cal proposar-s'ho i, si ho fem bé, es convertirà en un espai molt agradable i constituirà un incentiu més per a llegir.Organitzem els llibres amb criteriÉs convenient col·locar tots els llibres en la mateixa habitació, i crear així un lloc on llegir amb tranquil·litat. Si no disposem d'espai a casa, els podem repartir per les diverses estances. En qualsevol cas, és bo que els organitzem seguint algun criteri, com ara per gèneres o per procedència dels autors.Les codicions de l'espai són importantsL'espai de lectura ha de ser còmode i ben il·luminat. A més, les estanteries han d'estar a l'altura dels usuaris, és a dir, que els menuts de la casa han de poder arribar als llibres que més els interessen. Al cap i a la fi, el que volem és que s'acostumin a usar-los per ells mateixos.Els detalls són fonamentalsPodem dotar l'espai de lectura a casa amb un grapat de detalls que els refermaran l'afició: caixes de sabates velles decorades per a contindre els punts de llibre, un ex-libris dissenyat per cada lector, etiquetes per a ordenar la biblioteca.
Un llibre, el millor regalEls llibres són una via de diversió i entreteniment. Igual que fem amb els joguets, regalem-ne als fills, a les nebodes, als néts... sempre que es presenti l'ocasió. Amb l'excusa dels "dies assenyalats", els nens i nenes aniran formant la seua biblioteca particular. I també anirà configurant l'espai en què li agrada gaudir de l'activitat: amb coixins, pòsters, música suau, una llum adequada...Adaptem-nos als seus gustosQualsevol oportunitat és bona: aniversaris, Reis, celebracions especials..., però cal ajustar la classe de llibre que regalarem als gustos de l'infant, i presentar-lo de forma convenient per a trencar el tòpic del llibre com a recurs d'última hora, regal fàcil i sovint avorrit que aviat serà oblidat al prestatge.Busquem temes que els interessinEns hem de centrar en les preferències del destinatari encara que no siguin les nostres. Un llibre de regal per a un nen o nena no pot ser un dels que té com a lectura obligatòria a l'escola, i sempre serà més ben rebut un exemplar que tracte sobre algun tema que sigui del seu interès. Naturalment, no cal esperar una data fixada per afer un regal així. Precisament, els regals inesperats són els que més força tenen.Acompanya'ls amb un altre obsequiEls llibres poden obrir les portes a mons nous i plens de possibilitats, però potser convé "acompanyar-los" discretament amb un altre obsequi: uns prismàtics i una guia de la natura per als aficionats a les excursions, un llibre sobre ciclisme acompanyat d'un casc per a la bicicleta, un manual d'horticultura amb una planta carnívora "perillosíssima"...
Contes i rondallesEls contes són elements de la tradició de cada poble que han passat de generació en generació i formen part de l'ideari col·lectiu i cultural de les comunitats. Quan els escoltem, riem, ens emocionem, vencem les pors i desenvolupem la imaginació.La tradició de contar contesLes rondalles i els contes tradicionals han sigut, durant anys, l'escola de la vida, la porta oberta a la literatura oral i el camí més directe a la cultura. Per sort per als que gaudeixen d'escoltar històries, nombrosos professionals del teatre han recuperat la tradició de contar contes en públic.Els professionals de la narracióContacontes, cantants, rondallers, inventors d'històries, adaptadors d'acudits... passegen la seva habilitat pels pobles per a encisar menuts i grans. Els podem trobar a les escoles, a les biblioteques, a les cases de cultura i altres associacions, que són les que han promogut amb més interés aquestes activitats, amb la finalitat de divertir, promoure la lectura i desenvolupar la capacitat d'atenció del públic.Una alternativa d'ociEs tracta d'una espècie de trobadors, que es dediquen a fer de l'art de contar un espectacle quotidià, com es feia antigament. L'assistència a alguna d'aquestes activitats s'ofereix com a alternativa a l'oci tradicional, ja que diverteixen el pùblic amb històries de menuts i grans: és la màgia dels qui dominen l'art de contar històries!
Lectura per a tots els gustosCom que cada persona és un món i cada moment és diferent, hi ha una oferta immensa i variada de llibres, entre els quals cadascú trobarà el que li interessi. Visitar llibreries i passar-ho bé mentre busquem aquell que més s'acosta als gustos o a les necessitats dels fills i les filles és una activitat fantàstica: hi ha tants llibres diferents com lectors.Llibres diferents...Quan parlem de llibres, ens vénen al cap les cobertes, els fulls de paper, les històries de ficció que ens acompanyen... Però també n'hi ha que se centren en les aficions: des d'esports com el futbol o els escacs fins a la cuina, la jardineria, els animals de companyia, les guies de viatges...Llibres per jugar?En les llibreries podem trobar des de contes per a pintar fins a novel·les en què el lector o lectora ha d'escollir la continuació de cada capítol entre diverses possibilitats: hi ha històries per a totes les edats. Les possibilitats es multipliquen amb els llibres il·lustrats: diccionaris per a aprendre idiomes, quaderns per a començar a llegir, per a fer màgia, llibres de jocs...Mil i una formesQuan entrem en el món dels llibres infantils, descobrirem que no solament hi ha els clàssics objectes rectangulars fets amb fulls de paper: hi trobarem llibres durs, mollets, plastificats, de peluix, amb formes d'animals... També n'hi ha que sonen, s'acompanyen d'un CD, que s'il·luminen... Segur que en trobem algun fet a la mida del xiquet o la xiqueta a qui volem conquistar per al món de la lletra.
Quin llibre em recomanes?Triar els relats adequats entre la gran quantitat de llibres infantils i juvenils publicats no és una tasca senzilla. Per sort, ens podem fiar dels especialistes: mestres, crítics, llibreters, bibliotecaris... Internet també ofereix pàgines d'editorials i de revistes dedicades a la literatura infantil i juvenil; i últimament el fenomen dels booktubers contribueix a acostar les lectures més abellidores per als lectors i les lectores interessats.Autonomia lectoraQuan ens deixem seduir per algú en qui confiem i que ens coneix bé, algú que tria llibre perquè li agrada l'autor, o perquè la mestra li n'ha parlat bé´, o perquè li agradà la pel·lícula en què s'havia basat, estem en el camí d'obtindre autonomia lectora. No oblidem que el millor llibre és aquell que, quan l'acabem, ens convida a llegir-ne de nous; per això, és millor un suggeriment que una imposició. Si ens ha agradat una novel·la, la recomanem més fàcilment i transmetem millor l'emoció de la lectura.A cada edat, un interésGeneralment, fins als 2 anys, s'aconsellen llibres amb imatges, sense a penes lletres. Cap als 5 anys, apareix l'etapa del "torna-m'ho a contar", en la qual els adults narren per a explicar les il·lustracions d'històries senzilles, o reciten endevinalles o poemes curts amb tornades repetitives. Fins als 8 anys, és important la lectura de còmics i contes d'animals o històries fantàstiques que reflecteixin les seves preocupacions i pors, però amb final feliç. Però no tota la lectura és en prosa: entre els 5 i els 12 anys cal també formar el gust per la poesia i pel teatre, no ho oblideu!
El que NO s'ha de ferFins aquí hem parlat dels beneficis de la lectura, i hem donat algunes pautes per a facilitar l'acostament dels nois i noies a la lletra escrita. Però llegir és un verb que, com estimar, no s'hauria de poder conjugar en imperatiu.
A estimar els llibres s'ha d'arribar voluntàriament, però hi ha maneres d'actuar que fan més mal que bé, si és el nostre objectiu. Per això, si volem que els nostres fills siguin bons lectors, prenguem bona nota del que NO hauríem de fer:
No els obliguem a llegir.No siguem irrespectuosos amb els seus gustos.No els destaquem allò que fan malament quan llegeixen.No els imposem llibres.No els controlem ni els preguntem en excés.No identifiquem els llibres exclusivament amb els deures.No els demanem resums de les lectures que fan.No els castiguem si no llegeixen.
Els drets dels lectorsDaniel Pennac va publicar en el seu llibre "Com una novel·la" (Empúries, 1993) un decàleg dels drets dels lectors.
Decàleg de drets1.- Dret a no llegir.2.- Dret a saltar-nos pàgines.3.- Dret a no acabar un llibre.4.- Dret a rellegir.5.- Dret a llegir qualsevol cosa.6.- Dret a llegir el que m'agrada.7.- Dret a llegir en qualsevol lloc.8.- Dret a fullejar.9.- Dret a llegir en veu alta.10.-Dret a callar.