PolisVoorMij goedkoop

Goede autoverzekering niet altijd duur

14 MEI 2012Thijs Rösken

Verzekeringen vergelijken is verstandig, want de prijzen schommelen vaak en de prijsverschillen zijn groot. Autoverzekeringen met een goede dekking hoeven echter niet duur te zijn.

De prijzen van autoverzekeringen liggen ver uit elkaar, zo blijkt uit een studie van financieel onderzoeksbureau MoneyView, die vanmiddag is gepubliceerd. Hierin vergelijkt MoneyView 51 verzekeringen met volledige casco dekking, ook wel allrisk-verzekering genoemd, op prijs en kwaliteit.

Uit dat onderzoek komen de autoverzekeringen van PolisVoorMij, United Insurance, Univé, Verzekeruzelf.nl en Witgeld als voordeligste uit de bus. Qua kwaliteit en dekking roemt MoneyView de autopolissen van Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, Onna-Onna, Unigarant, United Insurance, Univé en de ANWB.

Om een evenwichtige vergelijking te maken zijn wa-verzekeringen, ook wel aansprakelijkheidsverzekeringen, niet meegenomen omdat de dekking en voorwaarden van verzekeraars te zeer verschillen. Verder zijn tientallen postcodes en honderden auto’s in bouwjaren vanaf 2002 vergeleken voor verschillende type klanten.

Goedkoop

Het prijsverschil tussen de duurste premie en goedkoopste verzekering was op de peildatum, 1 april dit jaar, 120 procent. Dat betekent dus dat het snel goedkoper kan. Volgens het onderzoek kosten de goedkoopste verzekeringen met volledige casco dekking bij middeling van klantenprofielen 314 euro per jaar, 32 procent goedkoper dan de gemiddelde prijs van 458 euro.

Advertentie

Kwaliteit is niet altijd duur, concludeert MoneyView. Het onderzoeksbureau merkt op dat van de vijf casco verzekeringen met de best beoordeelde dekking er twee (United Insurance en Onna Onna) goedkoper zijn dan gemiddeld. United Insurance is 32 procent voordeliger en Onna Onna 15 procent.

Wel moet worden gelet op premiewijzigingen bij verzekeraars. Tussen 2006 en 2010 daalden de premies flink door stevige concurrentie tussen verzekeraars.

Maar afgelopen jaar stegen premies van autoverzekeringen juist weer. De prijzen waren zo hard gedaald dat veel wa-verzekeringen niet meer winstgevend waren. Veel verzekeraars gooiden hun premies omhoog nadat De Nederlandsche Bank eind 2010 waarschuwde dat ze het met zulke lage premies niet zouden overleven.

Volgens onderzoek van Verzekeringssite.nl stegen de prijzen in een jaar gemiddeld met 11 procent. Omdat prijsstijgingen pas ingaan op het moment dat de looptijd van verzekeringen eindigt, zullen veel consumenten pas de komende maanden merken dat hun autoverzekering duurder wordt.

Raadzaam

Door sterk wisselende prijzen is het dus raadzaam om regelmatig te kijken welke verzekering het voordeligst voor u is. Zoals bij alle financiële producten geldt, is het slim om meerdere vergelijkingssites op internet te gebruiken.

Het vergelijken van de dekking van een autoverzekering is misschien nog wel belangrijker dan de prijs, stelt onderzoeker Jorn Alders van MoneyView. „Zeker bij verzekeringen die meer dan wettelijke aansprakelijkheid dekken. Polissen verschillen zoveel dat de goedkoopste verzekering uit een vergelijking duur kan uitpakken als blijkt dat bij schade niet alle kosten worden gedekt.”

Consumenten moeten daarom goed kijken welke dekking zij nodig vinden. Hiervoor gelden enkele basisprincipes. Welk bouwjaar uw auto heeft en hoeveel deze waard is, maken veel uit. Hoe hoger de waarde van de wagen, des te ruimer de benodigde dekking. Veel mensen verzekeren nieuwe voertuigen met een volledige casco dekking, bij iets oudere auto’s is dat een wa-verzekering met beperkt casco en voor veel tweedehands auto’s volstaat een wa-verzekering.

Total loss

Volgens Alders gelden deze basisprincipes echter niet altijd. „Als consumenten niet genoeg geld achter de hand hebben om vervanging bij total loss te betalen, kan een verzekering met beperkte of volledige casco dekking ook bij oudere auto’s handig zijn. In tegenstelling tot bij een wa-verzekering kunnen mensen bij deze verzekeringen regelen dat ze de aanschafwaarde uitgekeerd krijgen bij total loss.”

Of u een brokkenpiloot bent, is eveneens een factor. Is de reparatie niet erg duur en heeft u sowieso zelden schade, dan is het slim om na te denken of u de schade wel moet claimen. Premies worden juist iets hoger als u schade heeft moeten claimen. Claimen kan door hogere premies dus duurder uitpakken dan reparatie zelf betalen.

gepubliceerd in Telegraaf