trivselsarbejde

I nødundervisningen

Fællesskabende aktiviteter og Brainbreaks

Find den forsvundne genstand:

Hvis man ikke har noget imod at vise sit hjem kan man filme et sted. Herefter slukkes for kameraet og der fjernes en ting. Så tændes kameraet igen og eleverne skriver i chatten hvad de mener er forsvundet. Eleverne kan også stå for denne aktivitet, hvor de finder et sted og fjerner en ting. Genstanden kunne fx have julekarakter eller være almindelig ting man havde i hjemmet.


Lav en sang:

Omskriv en julesang til en sang om klassen/eleverne/corona. Læreren laver f.eks. omkvædet. Inddel klassen i grupper som laver hvert deres vers. De synger deres vers i et gruppe-Meet og én optager f.eks. med Screencastify (Øverst til højre i chrome. Måske under puslespilsbrikken). Behøver ikke være med video. Samles i VideoMixerSkoletube og redigeres med videobaggrund eller viser tekst. Læreren samler alle vers og omkvæd til én video. Vises til klassens juleafslutning.


Julebanko:

Bankospil der kan krydres med små opgaver undervejs. Vinderen af opgaven får lov til at vælge sig et tal, der passer til vedkommendes plade i spillet. Bankoplader laves nemt selv med 3x5 tal på et stykke papir, men der findes også løsninger online til både opråber og plader.


AhaSlides (quiz) via Skoletube:

Hver elev sender et spørgsmål til læreren med et spørgsmål og 4 svarmuligheder. Læreren samler det til en AhaSlides. En elevgruppe eller læreren kan selvfølgelig også lave en AhaSlides og præsentere fra sin skærm.

Digital gemmeleg - også et hit i udskolingen!

Lad eleverne gemme sig inden for skærmens udsnit af deres hjem, hvorefter læreren efterfølgende skal finde dem. Masser af grin, enkelt og sjovt

Stafet #1:

Du holder en ting op til skærmen og eleverne skal hurtigst muligt finde det samme derhjemme. Første mand tilbage med genstanden vinder. Eleverne kunne også finde en ting og holde op på skift. Det kunne også være ting der havde julekarakter.


Stafet #2:

Del klassen op i to hold. Du har en liste med ting som én elev fra hvert hold skiftevis skal finde og holde op foran kameraet. Hurtigste får point. Forslag: 5x bøger, 3x håndklæder, Køkkenrulle, 3x puder, Hat, Mundbind, Julepynt, 2x frugt, Bamse, Værktøj, Cd, Plante, 4x nøgler, 6x skeer, Kaffe/The, Salt, Bordskåner, 2x gryder, Græs, 3x tandbørster, 11x vatpinde, Sten.


Stafet #3:

Del klassen op i to hold. Du har en liste med ting som én elev fra hvert hold skiftevis skal finde og holde op foran kameraet. Hurtigste får point. Kan være eleverne skal argumentere lidt for deres valg af ting. Noget vådt, 4 ens ting, Noget tungt, Noget længere end dig selv, Noget udenfor, Noget med kun én farve, Noget blødt, Noget hårdt, Noget der ikke er dit, Noget der bruger batteri, Noget sødt, Noget gammelt, Noget man kan spise, Tre ting der kan være inde i hinanden, Noget fra skolen, Noget fra badeværelset, Dit yndlingsting,


En god historie:

Læreren starter historien med de X (måske 5?) første ord i en sætning. Næste elev fortsætter historien med de næste 5 ord i historien. Historien bliver således skrevet løbende af klassen. En elev eller læreren står for at skrive historien ned og læser historien op for klassen til sidst.


Velvære Bingo:

Små opgaver eleverne udfører og markerer løbende. Se mere i linket

Velvære Bingo


Undervisning via Meet

Gruppearbejde og frikvartersgrupper

Når undervisning foregår via en skærm, er der risiko for, at eleverne får en følelse af isolerethed og marginalisering. Herunder er samlet tips til, hvordan du kan få fokus på den enkelte elev i løbet af en undervisningsseance i Meet.

  • Lav en Analyse, hvor eleverne tjekker ind i, når undervisningen starter. Analysen kan postes i chatten. Elevernes svar kan inddrages undervejs eller være med til at skabe overblik over den generelle trivsel. Læs mere om hvordan du opretter og deler en Analyse HER.

  • Sig hej! til eleverne enkeltvis, når de tjekker ind i mødet, og prioritér tid til at lade enkelte elever fortælle om dagligdagen og oplevelser.

  • Sørg for at eleverne har kamera tændt, hvis de ønsker det (husk at informere forældre), så I kan se hinanden.

Du kan lave gruppearbejde ved at oprette forskellige møder til eleverne i Meet. I gruppearbejde kan flere elever være på banen, og de kan få en fornemmelse af tilhørsforhold til klassen og gruppen. Der kan også arrangeres frikvartersgrupper, hvor eleverne slapper af, snakker og hygger sammen med forskellige grupper i klassen fra dag til dag.

Du kan læse mere om Meet HER.

Elevsamtaler

Elevsamtaler kan være en god idé for at fremme trivslen under en nødundervisningsperiode. Hvis enkelte elever har vist tegn på mistrivsel, kan der oprettes møder med eleven i Meet eller Teams, hvis forældrene skal deltage.

Du kan læse mere om elevsamtaler via Meet HER.

Du kan læse mere om skole-hjem-samtaler via Teams HER.