YOGA NIDRA

Yoga Nidra ili "Joga spavanja" je jedna od najpoznatijih tehnika pratyahare ili povlačenja pažnje od tijela i osjetila. Ona je duboko opuštajuća tehnika kao oblik svjesnog spavanja u kojem je prisutna i vanjska i unutarnja svjesnost za razliku od spavanja.

Postoje tri stanja uma po Mandukya Upanishadama: jagrat - svjesni um ili budno stanje, swapna - podsvjesni um, stanje sna i sushupti - nesvjesni um ili stanje dubokog sna. Izvan ova tri stanja postoji i turiya (tišina) - stanje koje spontano doživljavamo u obliku čiste svjesti i koje je stanje yoga nidre.

Joga nidra razvija sposobnost vizualizacije čime se potiče aktivnost podsvjesnih i nesvjesnih dijelova uma. Predmet vizualizacije može odabrati učitelj koji provodi joga nidru ili se radi individualno. Predmet vizualizacije može biti beskrajno različit što ovisi od mašte učitelja. Za svaku joga nidru odabire se pažljivo i jasno samo jedan predmet vizualizacije. U joga nidru može se uključiti i tiha, ugodna muzika koju treba pažljivo odabrati.


Važnu ulogu u joga nidri ima sankalpa ili odlučivanje koje pomaže pri otklanjanju negativnih obrazaca, smetnji ili mentalnih sukoba. Sankalpa je riječ ili kratka rečenica koju svatko sebi sam određuje, odluka kojom u dubokom stanju joga nidre neželjene navike spontano i bez napora zamjenjuje nekom drugom pozitivnom. Nove auto-sugestivne impresije duboko se utisnu u podsvjest u slučaju da se želi osloboditi od neke loše navike. Sankalpa bi trebala biti jednostavna, jasna i trebala bi imati ritam pri ponavljanju. Pri njenom mentalnom izgovaranju treba biti apsolutno iskren, čist i predan. Preporučljivo je da se na jednoj sankalpi zadrži sve dok se ne ostvari.

Provedena su razna stručna istraživanja koja utvrđuju važnost yoga nidre. Ona nam može pomoći u raznim podrućjima suvremenog života. Lakoća njenog izvođenja i koristi koje pruža pristupačne su svakome i za svakoga su. Opuštanjem i otpuštanjem postaje se smireniji i ujedno prijemčljivijim za nove utiske.