VINYASA FLOW SA ARNELOM

PO ČAKRAMA
Dragi svi, pozivamo vas na satove yoge koje ćemo raditi sa naglaskom na čakre i asane koje su vezane uz njih, za svaku posebno po tjednima i svaka u svojoj boji, svaki utorak i četvrtak od 20:30-21:45. Sat je u sklopu redovnih satova i svi su dobro došli!  Novi ciklus počinje od 24.3. sa lijepom joga nidrom na kraju, uz dekice i svjećice. 
Ciklus traje tokom ožujka i travnja 2015. Dobro došli!

24 & 26.3. MULADHARA - PRVA ČAKRA
Vježbamo stavljajući pažnju na prvu čakru. Muladhara je prva glavna čakra, predstavlja korijen ili temelj cijelog energetskog sustava u čovjeka, te preuzima i pretvara energiju iz zemlje i prirode i opskrbljuje ostale čakre. Povezana je sa nadbubrežnom žlijezdom koja luči i adrenalin, a u tijelu između ostalog utječe na debelo crijevo, anus, kosti, noge i stopala. Pravilan rad kroz Muladhara čakru čovjeku pruža osnove za život, sigurnost, blagostanje, ispunjenost i unutrašnju snagu. Element je zemlja, boja crvena, osnovna mantra LAM. NAPOMENA: Obucite nešto crveno :)

31.3. & 2.4. SWADHISTHANA - DRUGA ČAKRA
Swadhisthana je druga čakra, a zove se još i sakralna čakra te je središte spolnosti i životne radosti. Preko njenog utjecaja na spolne žlijezde, utječe na raspoloženje i osjećaje a može se povezati sa podsvjesnim te potiče kreativnost i stvaralačku životnu energiju. U tijelu utječe na spolne žlijezde, spolne organe i organe donjeg dijela tijela, sakrum, prostor zdjelice, maternicu, bubrege, mjehur, krvotok, tjelesne tekućine. Element je voda, boja narandžasta, a osnovna mantra VAM. NAPOMENA: Obucite nešto narandžasto.

7 & 9.4. MANIPURA - TREĆA ČAKRA

Manipura je treća glavna čakra prema tradiciji joge, zove se još pupčana čakra i ona je središte solarnog pleksusa. Centar je naše fizičke snage, a osnovna značajka je moć, te odražava stanje uma i intelektualni stav. Upravlja endokrinom žlijezdom gušterače i kontrolira rad trbušnih organa, gušterače, jetre, želuca i žući, slezene, mišića.. Manipura prikuplja pranu (životna energija) i raspoređuje ju po cijelom tijelu, element vatra, boja žuta i zlatna, a osnovna mantra RAM. NAPOMENA: Obucite nešto žuto.


14 & 16.4. ANAHATA - ČETVRTA ČAKRA
Anahata, četvrta srčana čakra je samo središte ljudskog bića, nalazi se izmedju tri donje čakre koje su povezane sa instiktima, niskim strastima i tri gornje povezane sa našim intelektom i višim bićem, te ih balansira i uravnotežuje. Anahata prati rad srca i pluća, i djeluje na imunološki sustav preko prsne žlijezde-timus. Element zrak, boja zelena a mantra YAM. NAPOMENA: Obucite nešto zeleno.

21 & 23.4. VISHUDDHA - PETA ČAKRA

Vishuddha je peta čakra, smještena je u području grla te je središte zvuka i riječi. Vishuddha simbolizira čistu svjesnost i kreativnost. Upravlja izražavanjem, insipracijom i govorom. Povezuje čakre glave sa srčanom čakrom zbog čege je važna za pravilno izražavanje i iznošenje unutrašnjeg svijeta bez iskrivljavanja, te uravnotežuje iznošenje osjećaja i intelekta element etera, boja svijetloplava, mantra HAM. NAPOMENA: Obucite nešto svjetlo plavo.


28 & 30. 4. AJNA - ŠESTA ČAKRA
Ajna je šesta čakra, a zove se još čeona ili treće oko. Nalazi se na sredini čela iznad korijena nosa, između obrva. Dvije latice ajna čakre predstavljaju dva energetska kanala Ida i Pingala koji ju spajaju sa središnjim energetski kanalom Sušumna prije izdizanja krunske čakre. Smetnje u funkcioniranju čeone čakra se očituje kao strah, osjećaj besciljnosti i besmisla, te nesposobnost koncentracije, a kod fizičkih obilježja to su glavobolja, migrena i bolesti osjetilnih organa. Boja indigo i tmnoplava, zvuk OM. NAPOMENA: Obucite nešto u indigo plavoj boji.

28 & 30. 4. SAHASRARA - SEDMA ČAKRA
Sahasrara je sedma, odnosno zadnja glavna čakra, krunska. Smještena je na vrhu, samom tjemenu glave i okrenuta je prema gore. Predstavlja vezu sa najvišom sviješću ili Božjom energijom, te njom doživljavamo kozmičke svjetove i samoispunjenje. Poremećena sedma čakra može izazvati nesanice i depresije. Boja ljubičasta, mantra OM. NAPOMENA: Obucite nešto ljubičasto.