SAHAJ SAMADHI MEDITACIJA


Svibanj 4-6, 2013
sub-ned 11:30-14h, ponedjeljak od 17-19h.

U životu mnogo toga postižemo ulažući napor. Pa ipak, postoje neke stvari koje naporom ne možemo postići. Meditiranje je delikatno umijeće potpunog ne činjenja – otpuštanje svega da bi bio ono što jesi. Meditacija umu omogućuje toliko potreban, dubok odmor.

Sahaj
znači prirodno, lako, a Samadhi znači najdublje stanje svijesti. Sahaj Samadhi meditacijom bez napora dopiremo do naše prave prirode. 
U svakodnevnom životu svatko je iskusio slično meditativno stanje u trenucima duboke radosti i sreće, možda za boravka u prekrasnoj prirodi ili kada je bio potpuno zaokupljen nekom aktivnošću. Tek na trenutak, um postane tako prozračan i smiren. Iskusili smo takve trenutke i želimo ih ponovno iskusiti, ali ne znamo kako.

Kad naučimo Sahaj Samadhi meditaciju, ona nam daje sposobnost da doživljavamo osjećaj opuštenosti i smirene budnosti, usred zaposlenog svakodnevnog života.
Ne postoji nitko bez duhovne dubine. Mir i sreća za kojom grozničavo tragamo u svijetu već su u nama, prekriveni samo oblacima stresa i napetosti. Te oblake uklanja Sahaj Samadhi meditacija - Sri Srijev dar mudrosti.

Sahaj Samadhi meditacija donosi odmor znatno dublji od sna. Kao kada se osvježeni budite u sunčano jutro, vaš se pogled na život mijenja potpuno prema pozitivnom. Uklanja se stres, um koji brblja postaje vedar i kreativan, starenje se usporava i ponovno otkrivate netaknuto zadovoljstvo vašeg unutarnjeg Jastva. 
Sahaj Samadhi meditacija lako se uči i prakticira. Uz jednostavno vodstvo svatko može naučiti meditirati.
 
Cijena za tečaj u trajanju od tri dana i inicijaciju kojom dobivate osobnu mantru je 800 KN. Voditeljica tečajeva meditacije za Hrvatsku je Snježana Nišević (Tel.091 1117779), E-mail: snjezana.nisevic@googlemail.com.
 
__________________________________________________________________________________________________
Um bez nemira je meditacija.
Um u sadašnjem trenutku je meditacija.
Um koji ne oklijeva i ne iščekuje je meditacija.
Um koji se vratio svom domu, svom izvoru je meditacija.
Um koji postaje "ne um" je meditacija.
 
Svi znamo da je odmor važan izvor meditacije. Ali kada se možemo odmoriti?  Odmor je moguć samo kada zaustaviš sve druge aktivnosti. Kada prestaneš kretati se, raditi, misliti, govoriti, gledati,slušati, mirisati,kušati, kada sve te aktivnosti prestanu, tada se odmaraš. Kada sve voljne aktivnosti prestanu, onda se odmaraš ili spavaš. U snu se nastavljaju nevoljne aktivnosti poput disanja, kucanja srca, probave, cirkulacije... Ali to nije "potpun odmor". Kada se um smiri, samo tada se događa "potpuni odmor" ili meditacija.
 
Prava sloboda je sloboda od budućnosti i prošlosti. Kada nisi sretan u sadašnjem trenutku, onda želiš svijetlu budućnost. Želja jednostavno znači da sadašnji trenutak nije uredu. To uzrokuje napetost u umu. Svaka želja uzrokuje grozničavost. U takvom stanju teško da će se meditacija dogoditi. Možeš sjediti zatvorenih očiju, ali želje i misli dolaze; zavaravaš se da meditiraš, a ustvari, sanjariš! Dok god se neke želje pojavljuju u umu, ne možeš biti u potpunom počinku.
 
Gospod Krišna je rekao u Bhagavad Giti "Ne možeš postići yogu (jedinstvo s jastvom) dok god ne otpustiš želje u sebi".
 
Želje dolaze bez tvoje dozvole.
Dakle, umjesto da se vežeš za želje ili sanjariš, ti predaješ svoje želje. Možeš nevezan i slobodan uživati u svijetu. Nevezanost može donijeti toliko radosti u životu. Nemojte misliti da je nevezanost stanje apatije. Nevezanost je puna entuzijazma, donosi ti svu radost u životu i dozvoljava ti da se duboko odmoriš. Kada izađeš iz duboke meditacije, postaješ vrlo dinamičan i bolje ćeš djelovati. Što se dublje odmaraš, to si više dinamičan u aktivnosti. Iako su duboki odmor i dinamična aktivnost suprotne vrijednosti, one se nadopunjuju. Meditacija donosi dinamizam u djelovanju i odmor u djelovanju. Bilo koje iskustvo radosti u životu dolazi iz dubine tvog jastva. Kada otpustiš sve za što se držiš i kada se smiriš, bit ćeš centriran u tom prostoru.
To se zove meditacija.
 
U stvari, meditacija nije akcija; to je umijeće nečinjenja.
Odmor u meditaciji je dublji od najdubljeng sna kojeg ikada možeš imati jer u meditaciji transcendiraš sve želje. To donosi takvu svježinu mozgu i to je poput servisiranja čitavog polja uma i tijela. Meditacija je otpuštanje ljutnje iz prošlosti, događaja iz prošlosti i svog planiranja budućnosti. Planiranje te može zadržati od uranjanja u dubine tvoga jastva. Meditacija je prihvaćanje ovog trenutka i življenje svakog trenutka potpuno s dubinom.
 
Samo ovo razumijevanje i par dana meditiranja može promijeniti kvalitetu našeg života.
Sri Sri Ravi Shankar
 
__________________________________________________________________________________________________
 

 
 DIVINE BALANCE ... TAKE YOUR TIME