Prana, pranayama i meditacija radionica


Dah i duh života:
PRANA, PRANAYAMA I MEDITACIJA RADIONICA
Mala škola yoge: o tijelu energije i prane, o tehnikama disanja i tehnikama koje vode ka meditaciji
 
2.10. I.dio,
30.10. II.dio i
27.11. III.dio
(Nedjeljom od 18:45-21:45)
 
Radionica sa Sandrom Petrom Pintarić na kojoj će se učiti o prani (vitalnoj životnoj energiji), njenim tokovima i izvorima, tehnikama pranayame (svjesnog i dubokog disanja) od početnih do naprednih, tehnikama povlačenja, koncentracije i meditacije, mudre, bandhe  te posebnu tehniku pročišćenja, razvijanja psihičkih moći i vizualizacije Psychic development. Radionica je podijeljena je u tri dijela u razmaku od dva mjeseca, kako bi imali dovoljno vremena za zadaće i usavršavanje osobne prakse. Naučit ćete mnoge tradicionalne Hatha-Raja yoga tehnike koje možete potpuno samostalno prakticirati nakon radionice. Izvori znanja i tehnika dolaze od velikih svjetskih učitelja Sri Dharma Mittre, Sri Sri Ravi Shankara te Sri T. Krishnamacharye (Mark Whitwell, T.K.V. Desikachar) u tradicionalnom duhu drevnog znanja veda i yoge koji prati sustav Patanđalijeve osmeroude Raja yoge ili Ashtanga yoge.
 
Radionica je namijenjena svima i nije potrebno prethodno znanje i iskustvo a oni koji su već upoznati sa tehnikama mogu dodatno produbiti svoje znanje i praksu. Kad radimo pranayame osim što radimo sa respiratornim sustavom radimo i sa tokovima energije prane-shakti. Energetski i anatomski fokus neophodni su za njeno pravilno razumijevanje. Sustav energetskog tijela i čakri originalno dolazi iz drevnih Veda a prvi put je otkriven zapadu 1919. godine. Meditacija je pak stanje koje je rezultat naše duhovne prakse, dar ili siddhi, sve drugo su tehnike koje vode prema njoj. Tehnika je mnogo a na ovoj radionici naučit ćete jednostavne yogijske tehnike priprema, vizualizacije i mantra meditacije koje će pomoći na vašem putu prema iskustvu meditacije. Kontrola uma jedna je od najvažnijih i ujedno najtežih. Sri Krishna u Bhagavad giti kaže: „Onome tko je ovladao umom, um je najbolji prijatelj, ali onome tko to nije učinio um će ostati najveći neprijatelj.“ Sve ove tehnike pomažu nam da upravljamo umom (misli, emocije i fokus) i otkrijemo bhakti, duboku devociju na putu naše samo-realizacije, kao dijamant u srcu koji se polako otkriva.
 
Priroda čovjeka je da traži sreću i mir te da dobije dublje razumijevanje o smislu života. Yoga kao disciplina, tehnika i filozofija omogućuje vodstvo na tom putu potrage. Yoga je umjetnost i znanost o brizi za sebe i druge na putu samo-realizacije. Ona nije religija, nego metoda koja nudi praktično znanje, osmišljeno kako bi se usvojili alati koji će dovesti ljude u viša stanja njihovog fizičkog zdravlja, mentalne jasnoće i duhovne svjesnosti. Prakticiranje znanja yoge pomaže donijeti harmoniju tijela, misli i duha gdje se prirodno stanje zdravlja, mira i sreće može manifestirati.
 
Radionica je u trajanju od 3 sata u tri dijela i potrebno ju je proći po stupnjevima. Ona će se povremeno ponavljati tako da ako prođete jedan dio možete nastaviti kada ste spremni i u drugim terminima.
 
Što trebate: ponijeti bilježnicu i olovku, imati ugodnu odjeću, ne jesti dva do tri sata prije. Na kraju svake radionice dobit ćete skripte i upute za osobnu praksu.
 
Cijena je 200,00 kn za svaki dio, ukupno 600,00 kn. Poseban popust od 15% za umirovljenike, studente i nezaposlene, Divya Yoga School učitelje (računa se 9 sati), članove Art of Livinga i Centra za vedske studije. Platiti možete po svakom dijelu ili u cijelosti.

 

Informacije i prijave na tel: 0994922261 ili e-mail: sandra@yogazagreb.com.

I.dio

·         Yame: označavaju yogijska etička načela - zapovijedi koje nadilaze vrijeme, vjeru i mjesto i koje jednako važe za društvo kao i za individuu.

·         Prana: što je prana ili vitalna životna energija, koji su njeni glavni izvori i tokovi važni za čovjeka, kako sami možemo akumulirati energiju.

·         Dah i Pranayama: osvješćivanje daha, njegovih faza i procesa disanja, anatomija dišnih organa, kako pranayama utječe na pranu te na um (misli, emocije, fokus).

·         Tehnike disanja za početnike, jednostavne tehnike disanja i zvučno disanje.

·         Ispravno disanje znači unos više kisika u krvotok i u mozak. Kada dišemo, osim kisika i ostalih plinova, u naš organizam unosimo i pranu. Što potpunije i opuštenije dišemo, tim više prane unosimo u naš organizam (to naravno ovisi i o mjestu na kojem se nalazimo). Pranayama se u yogi smatra osnovnim oruđem samo-razvoja jer, putem osvješćivanja inače nesvjesnog obrasca disanja, pomaže ući u dublja i suptilnija emocionalna stanja. Stvarajući stanje smirene budnosti, pranayama razbistruje um i stvara mentalnu jasnoću. Tako usmjeravanje pozornosti procesu disanja postaje moćno emocionalno oruđe za održavanje zdravlja, dugovječnost, raspršivanje strahova, otvaranje srca i razvijanje viših stanja svijesti.

·         „Psychih Development“ – posebna ezoterična tehnika razvijanja psihičkih vještina koja uključuje mantre, posebne tehnike disanja za pročišćenje, harmonizaciju energetskih tokova nadija i čakri, bandhe, mudre te vizualizaciju. Ona jača misli, mijenja mentalne obrasce, prošišćuje 72,000 nadija i naše energetsko tijelo, jača koncentraciju i moć imaginacije čineči misli pozitivne i kreativne te jača auru od tuđih energetskih utjecaja. Razvijanjem psihičkih moći i mogućnosti, naše želje i namjere postaju realnost. Ova tehnika tisučljećima se prenosi od učitelja na učenika do dan danas.

·         Meditacija (dhyana): što je meditacija, njene dobrobiti i koje su tehnike koje vode prema njoj. Upoznajte pratyaharu (tehnike povlačenja) i dharanu (tehnike koncentracije).

II.dio

·         Niyame: su yogijska etička načela i pravila ponašanja koja se odnose na univerzalna pravila individualne discipline.

·         Nadiji: energetski kanali u tijelu, tri najvažnija nadija Ida, Pingala i Sushumna  (lijevi, desni i središnji kanal). Zašto su važni, kako radimo njihovo pročišćavanje, otvaranje i punjenje pranom.

·         Pranayama: Stojeće tehnike disanja i srednje napredne tehnike disanja.

·         Kumbhaka: ili zadržavanje daha, važnost, dobrobiti i kontraindikacije, kako radimo svjesnu kontrolu daha, koje su mogućnosti kumbhake.

·         Bandhe: su energetski lokoti ili zaključavanja koja ujedinjuju pranu (zrak koji ide prema gore) i apanu (zrak koji ide prema dolje) u regiji pupka u svrhu otklanjanja zapreka (tapas), u svrhu kontrole energetskih tokova prane te u duhovnu svrhu. Tri najvažnije bandhe kojima ćemo se baviti su Jalandhara, Uddhiyana i Mula bandha. „Kada se tijekom prakticiranja asana i pranayama s lakoćom može zadržati dah, mogu se uvesti bandhe.“ M.Whitwell

·         Mudre: su energetski pečati koji generiraju, preusmjeravaju i ponovo pune skrivene energije prane. Stavovi i položaji tijela kroz mudra praksu, uspostavljaju izravnu vezu između fizičkog, praničnog i mentalnog tijela. Nakon uspostavljanja ravnoteže unutar tih tijela, praktikant postupno omogućuje preusmjeravanje suptilne energije do gornjih čakri i izaziva stanja više svijesti.

·         Zajedno korištenje mudri i bandhi su kao sklopke, transformatori ili prijenosnici energije i neizostavan su dio Hatha yoga tradicije.

·         „Psychih Development“ tehnika i praksa

·         Meditacija: jednostavna mantra meditacija i tehnike vizualizacije.

III.dio

·         Čakre: sustav energetskih centara u tijelu, sedam glavnih čakri.

·         Pranayama: veza između tehnika disanja, čiste svijesti, duhovnog buđenja i razvoja vrlina.

·         Napredne tehnike disanja i disanje po čakrama (bija-mantre).

·         Bandhe i Mudre: nastavak prakse II.dijela.

·         „Psychih Development“ tehnika i praksa

·         Meditacija: iskustvo uranjanja, stapanja i slobode. Meditacija je dar (siddhi) ili spontani rezultat naše duhovne prakse.

·         „Pranic healing“: iscjeljivanje pranom.
 
Škole i tradicije yoge od kojih dolaze ove tehnike su tradicionalne i prenose drevno znanje staro tisućama godina sa učitelja na učenika. Bez osobnih uputa i inicijacije učitelja ne vrijede.

DOBRODOŠLI!

Om Shanti

_____________________________________________________________________________________________ 

 

 DIVINE BALANCE ... TAKE YOUR TIME

 

Comments