PRANA I PRANAYAMA RADIONICA I. dio


9 &10ujka 2013. subota i nedelja od 10:00-12:00 u Divyi
Pozivamo vas na radionicu sa Sandrom Petrom Pintarić na kojoj će se učiti o dahu, disanju te o prani (vitalnoj životnoj energiji), njenim tokovima i izvorima, za kvalitetniji i ispunjeniji život.
Radionica je namijenjena svima zainteresiranima i nije potrebno prethodno znanje i iskustvo. Oni koji su već upoznati sa tehnikama mogu dodatno produbiti svoje znanje i praksu.
Radit ćemo tradicionalne hatha yoga tehnike disanja.

Što trebate: ponijeti bilježnicu i olovku, imati ugodnu odjeću, ne jesti dva do tri sata prije. Na kraju radionice dobit ćete upute za samostalnu praksu.

Cijena radionice je 300,00 KN (Divya TT 250 KN, 4 sata).

Informacije i prijave na tel: 0994922261 ili e-mail: sandra@yogazagreb.com.
Gdje:
Kralja Držislava 14/2. Zagreb

O RADIONICI:
Pranayama je prije svega rad sa pranom, znanost o prani, a s njom se radi i upravlja putem daha. Dah sa fizičke razine (kisik i plinovi) je istovjetan prani na suptilnom nivou, poput ogledala, i on je za nas najveći izvor prane kao što je i sam život u nama. Bez prane i kisika u nama, nema ni života. Prana označava životnu vitalnu energiju, dah, život, vitalnost, vjetar i snagu. Ayama znači dužinu, ekspanziju, istezanje ili zadržavanje. Kroz pranayamu radimo sa dahom tako da ga produžujemo, ubrzavamo, usporavamo, zagrijavamo, hladimo, pročišćavamo i sl. i na taj način možemo iskusiti puni domet našeg daha i prane. Radeći pranayame, kisik se raspoređuje na razne nivoe našeg fizičkog tijela, sustava i vitalnih organa a prana se raspoređuje na različite nivoe našeg suptilnog tijela. Osim što preplavljujemo sve svoje stanice pranom i kisikom, hranimo i čuvamo naš organizam, izbacujemo razne toksine (fizičke, mentalne i emocionalne prirode) podižemo razinu hormona sreće a na drugim razinama otpuštamo vezanost za prošlost, prestajemo brinuti za budućnost i učimo biti prisutni u sadašnjem trenutku! Svaki naš svjestan dah vraća nas potpuno u sadašnji trenutak!

Dah je jedno od najmoćnijih sredstava putem kojeg možemo otkloniti stres i gotovo 70% otpada iz našeg tijela. Dovoljno je samo nekoliko minuta svjesnog dubokog disanja dnevno da poništimo svu napetost i osjetimo iskustvo koje pružaju tehnike disanja. Mnogo je pranayama tehnika i njenih dobrobiti a osmišljene su sa posebnim namjerama (od promjene svijesti, čišćenja aure, nadija i buđenja čakri, za prošišćavanje, iscjeljivanje i zdravlje, podizanje temperature tijela, hlađenje i sl.).

Nosnice su najvažniji ulaz i put daha. One pročišćavaju i zagrijavaju dah koji ide dalje u pluća. Dijafragma je glavni mišić, pokretač naših pluća i cijelog respiratornog procesa. Tokom procesa disanja izmjenju se plinovi - ulazi kisik a izbacujemo ugljični monoksid. Uz te radnje imamo i unutarnje stanično disanje koje se cjelovito odvija za vrijeme zadržavanja daha. Plitko disanje smatramo onim u kojem ne koristimo puninu našeg respiratornog sistema nego samo gornji dio. To se događa jer nismo svjesni procesa disanja. Stres, puno briga i užurbani način života uzrokuju kratak i isprekidan dah, što znači i manje kisika. No dok smo u stresu trošimo jako puno kisika, pa pošto ga organizam nema dovoljno, događa se da se tijelo počinje grčiti. Posebno mišići troše jako puno kisika pri stresu i pri svakom većem naporu. Kada radimo pranayame kisik se skladišti u mozgu i od tuda opskrbljuje naše stanice kada dođe do stresnih situacija. Na taj način održava naš imunološki sustav vitalnim i jakim.

Tehnike koje se uče na radionici su tradicionalne i prenose se osobno sa učitelja na učenika.


PREPORUKA: Na radionicu su dobro došli svi koji su iskusili probleme u disanju, napade panike, astmu, blage depresije i slično. Oni koji žive stresno ili rade na poslovima koji iziskuju puno mentalnih napora, povećanu kreativnost ili koncentraciju.

DOBROBITI: Pranayame nam daju puno energije, jačaju cijeli imuno sustav i poboljšavaju zdravlje, povećavaju izdržljivost i kreativnost, vraćaju sjaj u očima, izvornu radost i mir te podižu svjesnost na novu razinu. Pomažu nam da se bolje nosimo sa stresom, posebno u današnje ubrzano doba puno izazova, obaveza i očekivanja. Što god da želite postići ili poboljšati u svom životu budite sigurni da ćete sa ovom jednostavnom i redovnom praksom uspijeti.

Rad s dahom i pranom: osvješćivanje daha, njegovih faza i procesa disanja, anatomija dišnih organa, kako pranayama utječe na pranu te na um (misli, emocije, fokus). Usmjeravanje pozornosti procesu disanja postaje moćno emocionalno oruđe za održavanje zdravlja, dugovječnost, raspršivanje strahova, otvaranje srca i razvijanje viših stanja svijesti. Kumbhaka ili zadržavanje daha: važnost, dobrobiti i kontraindikacije, kako radimo svjesnu kontrolu daha, koje su mogućnosti kumbhake.

Energetski i anatomski fokus neophodni su za pravilno razumijevanje prane. Sustav energetskog tijela i čakri originalno dolazi iz drevnih Veda a prvi put je otkriven zapadu 1919. godine.

Nadiji: osim energetskih centara čakri imamo i energetske kanale u tijelu ili nadije. Tri najvažnija su Ida, Pingala i Sushumna nadi  (lijevi, desni i središnji kanal). Zašto su važni, kako radimo njihovo pročišćavanje, otvaranje i punjenje pranom.

Bandhe
: su energetski lokoti ili zaključavanja koja ujedinjuju pranu (zrak koji ide prema gore) i apanu (zrak koji ide prema dolje) u regiji pupka u svrhu otklanjanja zapreka (tapas), u svrhu kontrole energetskih tokova prane te u duhovnu svrhu. Dvije najvažnije bandhe kojima ćemo se baviti su Jalandhara i Mula bandha.

Mudre
: su energetski pečati koji generiraju, preusmjeravaju i ponovo pune skrivene energije prane. Stavovi i položaji tijela kroz mudra praksu, uspostavljaju izravnu vezu između fizičkog, praničnog i mentalnog tijela. Nakon uspostavljanja ravnoteže unutar tih tijela, praktikant postupno omogućuje preusmjeravanje suptilne energije do gornjih čakri i izaziva stanja više svijesti.

Zajedno korištenje mudri i bandhi su kao sklopke, transformatori ili prijenosnici energije i neizostavan su dio Hatha yoga tradicije.

________________________________________________________________________________________
PRIJAŠNJI TERMINI ODRŽAVANJA:
17. studeni 2012. u Divyi sa Sandrom P. Pintarić
23.9.2012. ZAGREB YOGA FEST - MINI RADIONICA PRANA I PRANAYAMA SA SANDROM PETROM
1. travnja 2012. u Divyi sa Sandrom P. Pintarić
15.12. 2011. PRANAYAMA, YOGA NIDRA, PRANIC HEALING SA SANDROM PETROM U DIVYI
2.10.-27.11.2011. PRANA, PRANAYAMA I MEDITACIJA RADIONICA I-III.stupanj sa Sandrom Petrom PintarićDIVINE BALANCE ... TAKE YOUR TIME