PRANA I PRANAYAMA RADIONICA

Tehnike disanja - rad sa dahom, pranom i druge tradicionalne tehnike yoge 

3-4.10.2015

subota i nedjelja od 7:30-10:00 sa Sandrom P. Pintarić. 

Uči se o prani (vitalnoj životnoj energiji) i dahu, njihovom tokovima unutar fizičkog i suptilnog tijela, pranayame – tehnike disanja i druge srodne tehnike iz yoge. 

Današnje moderno doba nosi sa sobom brojne životne izazove koje često crpi našu energiju i čini da patimo na razne načine, bilo zbog slabog i osjetljivog zdravlja ili kroz razne psihomatske poremećaje poput tjeskobe, panike, straha, depresije i sl. Biokemija tijela se stalno mijenja sukladno sa stanjem našeg uma. Npr. netko tko ode doktoru zbog malog razloga a doktor mu kaže da mu je ostalo još par mjeseci života, automatski, osoba koja je bila sretna i zdrava, postaje nesretna, uzrujana i depresivna. Primjer drugi je da npr. netko dobije obavijest da je dobio milijun dolara donaciju ili kroz nagradnu igru, ali ne vjeruje! Ode na banku provjeriti, i kada shvati da je zaista dobio, automatski, postaje presretna osoba koja je prema svima ljubazna, darežljiva i pozitivna! Dakle, naše emocije se stalno mjenjaju sukladno sa raznim vanjskim utjecajima i informacijama a sa njima se stalno mijenja i biokemija našeg tijela - stanje naših stanica, kisika i krvi u tijelu.

Mi smo često samo kao lutke kojima upravljaju naše emocije i osjetila. 5 osjetila su kao mala djeca koja stalno traže zadovoljstvo i pod velikim su utjecajem vanjskog svijeta, reklama, ponude i podražaja. To su jeftina osjetila u jogijskom smislu, naspram 6 osjetilu koje jogi razvija (intuicija, znanje i mudrost). Bazirati svoj život na emocijama i osjetilima nije baš najpovoljniji izbor. Danas se osjećamo ovako, sutra onako, zapravo stalno mijenjamo raspoloženja. 

U tome nam mogu pomoći pranayame! Pranayame su joga tehnike koje pomažu iskustvu punog disanja, oslobađaju protok kisika I vitalne životne energije (prane), hrane naše stanice I donose blistavo zdravlje, pročišćavaju emocije I misli te utječu na pozitivno stanje uma. Brojne su dobrobiti pranayama, koje bi za današnje doba trebale biti poput svakodnevne higijene a mogu pružiti i mnogo dublje duhovne uvide. Za jogija je pranayama i higijena i sredstvo za buđenje više svijesti. Kroz nju povlačimo svoju pažnju daleko od osjetila, tijela i uma dok se istovremeno koncentriramo na dah i tokove prane što nas potpuno uranja u u sadašnji trenutak u kojem se nalaze sve tajne!

Pranayama je rad sa pranom, znanost o prani i dahu, a s pranom se radi i upravlja putem daha. Dah sa fizičke razine (kisik i plinovi) je istovjetan prani na suptilnom nivou, poput ogledala, i on je za nas najveći izvor prane kao što je i sam život u nama. Bez prane i kisika u nama, nema ni života. Kroz pranayamu radimo sa dahom tako da ga produžujemo, ubrzavamo, usporavamo, zagrijavamo, hladimo, pročišćavamo i sl. i na taj način možemo iskusiti puni domet našeg daha i prane. Radeći pranayame, kisik se raspoređuje na razne nivoe našeg fizičkog tijela, sustava i vitalnih organa a prana se raspoređuje na različite nivoe našeg suptilnog tijela. Osim što preplavljujemo sve svoje stanice pranom i kisikom, hranimo i čuvamo naš organizam, izbacujemo razne toksine (fizičke, mentalne i emocionalne prirode) podižemo razinu hormona sreće a na drugim razinama otpuštamo vezanost za prošlost, prestajemo brinuti za budućnost i učimo biti prisutni u sadašnjem trenutku! Svaki naš svjestan dah vraća nas potpuno u sadašnji trenutak! 

Dah je jedno od najmoćnijih sredstava putem kojeg možemo otkloniti stres i gotovo 70% otpada iz našeg tijela. Dovoljno je samo nekoliko minuta svjesnog dubokog disanja dnevno da poništimo svu napetost i osjetimo iskustvo koje pružaju tehnike disanja. Mnogo je pranayama tehnika i njenih dobrobiti a osmišljene su sa posebnim namjerama (od promjene svijesti, čišćenja aure, nadija i buđenja čakri, za pročišćavanje, iscjeljivanje i zdravlje, podizanje temperature tijela, hlađenje i sl.). 

Nosnice su najvažniji ulaz i put daha. One pročišćavaju i zagrijavaju dah koji ide dalje u pluća. Dijafragma je glavni mišić, pokretač naših pluća i cijelog respiratornog procesa. Tokom procesa disanja izmjenju se plinovi - ulazi kisik a izbacujemo ugljični monoksid. Uz te radnje imamo i unutarnje stanično disanje koje se cjelovito odvija za vrijeme zadržavanja daha. Plitko disanje smatramo onim u kojem ne koristimo puninu našeg respiratornog sistema nego samo gornji dio. To se događa jer nismo svjesni procesa disanja. Stres, puno briga i užurbani način života uzrokuju kratak i isprekidan dah, što znači i manje kisika. No dok smo u stresu trošimo jako puno kisika, pa pošto ga organizam nema dovoljno, događa se da se tijelo počinje grčiti. Posebno mišići troše jako puno kisika pri stresu i pri svakom većem naporu. Kada radimo pranayame kisik se skladišti u mozgu i od tuda opskrbljuje naše stanice kada dođe do stresnih situacija. Na taj način održava naš imunološki sustav vitalnim i jakim.

Na radionici se uči koje su potrebne kvalifikacije da bi se prakticirala pranayama. Osvješćivanje daha i procesa disanja na fizičkom i suptilnom nivou. Kako prana teče unutar tijela. Kako pranayama utječe na um (misli, emocije, fokus). Tradiocionalne hatha yoga pranayame i kundalini-kriya pranayame. Uči se zadržavanje daha na ugodan i pravilan način, o zrakovima u tijelu, unutarnjim gibanjima daha i prane te njihovoj regulaciji, bandhe (jogijski lokoti, energetska zaključavanja) i mudre (tehnike povlačenja od osjetila, tijela i uma), tehnike pročišćavanja – kriye i njihova važnost u suvremenom načinu života. Radionica ima teoretski i praktični dio.

DOBROBITI: Pranayame nam daju puno energije, jačaju cijeli imuno sustav i poboljšavaju zdravlje, povećavaju izdržljivost i kreativnost, vraćaju sjaj u očima, izvornu radost i mir te podižu svjesnost na novu razinu. Pomažu nam da se bolje nosimo sa stresom, posebno u današnje ubrzano doba puno izazova, obaveza i očekivanja. Što god da želite postići ili poboljšati u svom životu budite sigurni da ćete sa ovom jednostavnom i redovnom praksom uspijeti. Usmjeravanje pozornosti procesu disanja postaje moćno emocionalno oruđe za održavanje zdravlja, dugovječnost, raspršivanje strahova, otvaranje srca i razvijanje viših stanja svijesti.  

Pranayame se tradicionalno rade rano ujutro kada je najpovoljnije vrijeme za njihovo izvođenje. Na ovoj radionici prolazimo kroz teoretski i praktični dio, a na kraju radionice ćete dobiti upute za kućni program, ovisno o vašim potrebama (za početnike, za napredne).

PREPORUKA: Na radionicu su dobro došli i svi koji su iskusili probleme u disanju, napade panike, astmu, blage depresije i slično te oni koji žive stresno, užurbano ili rade na poslovima koji iziskuju puno mentalnih napora, povećanu kreativnost ili koncentraciju.

ŠTO TREBATE: ponijeti bilježnicu i olovku, imati ugodnu odjeću, ne jesti prije radionice, samo popiti toplu vodu sa limunom i ponijeti jednu bočicu sa sobom.

Cijena radionice je 350 KN (Divya TT 300 KN/5h). 

NAPOMENA: Na radionici može prisustvovati do 10 ljudi pa vas molimo da na vrijeme rezervirate. Održava se u maloj shali u Divyi, Kralja Držislava 14/II. Akontacija je 150 kn.

Informacije i prijave na

tel: 0994922261 ili e-mail: sandra@yogazagreb.com.

O RADIONICI: Tehnike koje se uče na radionici su tradicionalne Hatha yoga tehnike i prenose se stoljećima, osobno sa učitelja na učenika. Dolaze iz linije učenja Sri Dharma Mittre i njegovog gurua Sri Swami Kailashanande (Yogi Gupta) himalajskog yogija.

O UČITELJICI: Sandra Petra Pintarić redovno i predano prakticira tehnike disanja oko 15 godina i iskusila je brojne dobrobiti koje nosi njihova redovna praksa. Bila je dugogodišnji asmatičar što je nestalo već nakon prvih tečajeva disanja i donijelo velike promjene. Prošla je mnoge stručne tečajeve, a uči direktno od velikih učitelja Sri Sri Ravi Shankara i Sri Dharma Mittre. Želja joj je pomoći drugima da se oslobode raznih vrsta stresa putem daha i otvore za nove potencijale, također da potakne na redovnu osobnu praksu kako bi iskusili sve dobrobiti ovih predivnih tehnika. 

Jednostavna pažnja na dah čini čuda! 

DOBRO DOŠLI

Namaste