UČITELJI DIVYE

Vastu dizajn za sklad vašeg doma


Vastu dizajn za sklad vašeg doma
 
Napisala: Sandra Petra Pintarić, Vastu savjetnica i dizajnerica interijera. LIFE STYLE, Home design - THE BEST SHOP Magazin, # 30, 2010

Nakon kineskog Feng shui dizajna za koji je većina čula, sve češće se govori o Vastu dizajnu i Vastu arhitekturi. Vastu dolazi iz Indije, preteča je Feng shuija i mnogo starija vedska znanost o uređenju životnog prostora i arhitekture u skladu s prirodom. Zapisana je prije 5000 godina i detaljno se navode praktična životna načela za umjetnost stanovanja i gradnje.


S obzirom na to da energija prostora utječe na čovjeka, u svim civilizacijama je glavni zadatak arhitekture bio urediti prostor tako da čovjeku donese više pozitivne energije za rad i relaksaciju. Stari narodi i veliki majstori znali su kako izgraditi građevine koje su u skladu s univerzalnim zakonima prirode i ako bilo gdje na svijetu posjetite neki hram, osjetit ćete neku posebnu energiju, harmoniju i mir. Vedski Vastu, kineski Feng Shui, arhitektura drevnih naroda Maja i europska geomantija samo su neki od arhitektonskih stilova koji su bili korišteni pri gradnji i uređenju životnog prostora. Najočuvanija umjetnost podizanja građevina nalazi se u zemljama Dalekog istoka poput Kine i Indije a danas smo svjedoci ponovnog oživljavanja ovog umijeća graditeljstva. Vastu je arhitektonska znanost koja podučava kako uskladiti životni prostor s materijalnim i duhovnim potrebama.


Cilj Vastua je izići u susret različitim životnim potrebama ukućana, omogućiti prirodno i trajno blagostanje i olakšati i potaknuti sve aktivnosti koje se događaju unutar određenog prostora. Prostor koji je sačinjen prema Vastu principima skladno povezuje ukućane s prirodnim okruženjem, Majkom prirodom i univerzumom.


Vastu polazi od činjenice da je prostor živo biće i da snažno djeluje na stanare koji u njemu borave. Glavno pravilo Vastua nalaže da se prema prostoru ophodimo kao prema živom biću. To živo biće smješteno je u prostoru, glava mu počiva na sjeveroistoku, a noge na jugozapadu i zove se Vastu Purusha.
 
Kada uređujemo prostor prema Vastuu uzimaju se u obzir strane svijeta, od kojih svaka ima svoju kvalitetu, podjelu po elementima (voda, vatra, zemlja,zrak,), bojama, astrološkim znakovima tih područja i slično.
 
Najvažniji smjer u Vastu uređenju je sjeveroistok koji treba biti najotvoreniji i najlakši, dok je  protusmjer jugozapad, koji je najzatvoreniji i gdje se nalaze najteže stvari. Prozore i ulazna vrata je tako najpovoljnije imati na sjeveroistoku, sjeveru i istoku, dok je najnepovoljniji smjer jug i jugozapad, gdje ih treba izbjegavati. Posebnu pažnju također treba dati i rasporedu elemenata u prostoru, primjerice u područje vode ne stavlja se vatra (električni uređaji, svijeće i slično). Ako nije moguće promijeniti raspored prostorija i namještaja, u Vastuu se koriste mjere korekcije pomoću yantri (geometrijskih prikaza mikro-makro kozmosa, znakova planeta i božanstva) čija energija štiti prostor, mantri (zvukova), piramida, boja, ogledala, slika i kipova. Svaku prostoriju u domu također možete urediti u skladu s ovim principima.


___________________________________________________________________________________________________
SJEVER
je uz sjeveroistok i istok najvažniji smjer u Vastu uređenju. Predstavlja čiste i vitalne energije koje jačaju stabilnost zdravlja, materijalno i financijsko blagostanje i donose radost i uspjeh. Posebno utječe na žene, majku, potomstvo i porođaj jer predstavlja ženski princip. Njegove boje su sve vrste zelene, element je voda i zrak i njime vlada planeta Merkur. Kako sjever označava komunikaciju, trgovinu, učenje, pokretljivost i inteligenciju, dobro je ako tu imate smještenu dnevnu sobu, sobu za učenje, atelje ili mjesto za neke druge umjetničke svrhe i kreativnost. Na sjeveru je dobro držati kućni sef. Treba biti uređen laganim namještajem sa što više otvorenog prostora. Zatvoren i blokiran sjever može nepogodno utjecati na ženske članove porodice, donosi bolesti, neplodnost ili impotenciju, sprječava priljev gotovine i daje slabo planiranje i rukovođenje.
 
SJEVEROISTOK
je najznačajniji smjer u Vastu uređenju i njime upravlja Jupiter koji je zadužen za sreću, obilje, blagostanje i prosperitet. On treba biti najotvoreniji i uređen sa što lakšim namještajem. Njegove boje su limun žuta i svijetlo plava a elementi su voda i eter. Sjeveroistok je dobar za obavljanje duhovnih djelatnosti, meditaciju, molitvu, duhovno učenje i mirne poslove. Dobro uređen donosi nam mudrost, inteligenciju, znanje, vjeru, duhovnost, pravdu. Na sjeveroistoku je dobro ako imate dnevni boravak, sobu za meditaciju, čitanje, mirni ured ili dječju sobu. Dobro je postaviti svježu vodu, svježe cvijeće ili vodu koja teče. Toalet, skladište i smeće je nešto što trebate posebno izbjegavati u ovom području. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu doma utječe da novac dolazi nepovoljno, umanjuje inteligenciju i mudrost te unosi nemir u sva područja života.
 
ISTOK
je smjer gdje izlazi Sunce i njegova energija zrači u sami centar prostora. Predstavlja karijeru, financijski napredak, snagu, moć, uzdizanje, blagostanje i sreću. Boje koje ga označuju su žuta, narančasta i zlatna. Vladar istoka je Sunce a element je vatra i eter. Istok se preporučuje i kao smjer gledanja dok primamo goste, obavljamo poslovne dogovore, predavanja i slično. Predstavlja muški princip i stoga se nepovoljni utjecaju u ovom dijelu odražavaju posebno na muške članove porodice. Dobro je ako je u njemu smješten dnevni boravak, veliko predsoblje, soba za učenje, ured i kupatilo bez toaleta. Biljke koje se smještaju na istok su niskog rasta i lagane. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu doma (bez prozora, vrata i s teškim namještajem) nepovoljno utječe na financije, na poslovne početke, karijeru i oduzima snagu.
 
JUGOISTOK
je smjer kojim vlada element vatre, planeta Venera te ružičasta, bijela i modra boja  i sve šareno. Venera predstavlja ljubav, druženje, estetiku, umjetnost, luksuz, uživanje i uspjeh u karijeri. Najbolje mjesto za postavljanje kuhinje i svih elektroničkih uređaja je upravo jugoistok. Kuhinja u ovom dijelu će vam donijeti zdravlje i blagostanje a dobro postavljen Vastu na jugoistoku donosi udobnost, vitalnost, radost, ljubav i skladan brak. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu može vam donijeti probleme s partnerom i loše financijske transakcije.
 
JUG
je smjer koji treba biti što manje otvoren i bez vode. Jugom vlada Mars, element vatre i zemlje a boje su tamno i zagasito crvena. Ako su na jugu smješteni veliki prozori najbolje je jedan od njih stalno držati zatvorenim da odbija loše energije ili ih zatvoriti teškim zavjesama. Također, dobro uređen sjever će umanjiti utjecaj loše postavljenog juga. Jug je najpovoljniji za smještaj spavaće sobe i za djecu i za odrasle jer teške energije omogućuju dobar san, i kao mjesto za ostave i držanje namirnica. Energiju vatre pojačavaju grijanje, kamin, crvena boja, biljke s oštrim listovima, ljuti začini i ako vam nedostaje energija vatre u ovom dijelu pojačajte je svijećama i mirisnim štapićima. Dobro postavljen jug uvećava disciplinu, snagu, odgovornost i prosperitet, dok loš donosi prekide, financijske gubitke i neodgovornost.
 
JUGOZAPAD
je smjer koji predstavlja stopala Vastu Purushe, tešku energiju, duhove i prošlost, stoga ovaj dio treba što više opteretiti kako bi se umanjili ti utjecaji. Označava ga planet Rahu, element Zemlja te crna, smeđa, maslinasta i tamno zelena boja. U njemu je dobro smjestiti otpad, ostave ili skladište, dobro je mjesto za spavaću sobu za odrasle ili ured šefa. U ovo područje možete smjestiti teške i velike biljke, drago i poludrago kamenje i teški namještaj. Dobro postavljen Vastu potiče originalnost, moć, popularnost, brzi uspon u karijeri te sigurnu ušteđevinu i neprestan priljev gotovine. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu prouzrokuje brige i tegobe, potiče pohlepu, kroz njega teški rad ne donosi plodove nego gubitak ušteđevine i probleme u priljevu novca.
 
ZAPAD
je vrijeme zalaska Sunca i kraja dana i sve se djelatnosti povezane s ovim smjerom obavljaju pred zalazak Sunca i navečer. Njime vlada Saturn, kombinacija je elemenata vode, zraka i zemlje a njegove boje su tamno plava, modra i ljubičasta. Uvećava odgovornost, izdržljivost, jednostavnost, autoritet, dugovječnost i sposobnost izražavanja. Daje ugled, uspjeh u komunikaciji i vješto trgovanje. Dobro je ako na Zapadu imate sobu za učenje, sobu za sastanke, atelje, trpezariju, smočnicu ili ostavu, a također je dobro ako imate i dječju spavaću sobu te kupatilo bez toaleta. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu donosi neuspjehe u komunikaciji, loše transakcije i ruši ugled. Pojačava tugu, strahove i depresije te donosi zastoje i odgađanja.
 
SJEVEROZAPAD
je područje kojim upravlja planet Mjesec, element zraka i njegove boje su krem bijela i srebrna. Sve što predstavlja energiju u pokretu možete postaviti u ovaj dio, poput figurica anđela, slika ptica, zvončiće, glazbene predmete, mirisne štapiće i mirise koji se šire zrakom. Sjeverozapad predstavlja pokretljivost i potiče razne vrste energije. U ovom području možete smjestiti sobu za goste, ured, kupatilo i toalet te dnevnu sobu ali bez teških predmeta. Dobro postavljen Vastu na sjeverozapadu donosi nam dobre odnose s okolinom i jasne komunikacije, slavu, obilje, ispunjenost ljubavlju, suosjećanje, emocionalnu stabilnost te dobru trgovinu, kreativnost, brze transakcije i zadovoljne klijente. Loše postavljen Vastu sve to umanjuje i donosi gubitke kroz velike troškove, nestabilnost, psihičke probleme, glavobolje i probleme s disanjem.
 
CENTAR PROSTORA
je energetsko središte u kome se nalazi pupak Vastu Purushe i u njemu boravi Brahma, stvoritelj kozmosa. To područje treba biti uvijek čisto i neopterećeno bilo kakvim teškim stvarima te se u njemu ne bi trebale odvijati svakodnevne aktivnosti. Najbolje je ako je uređen kao centar prostora ili mjesto u kojem se možemo okrijepiti novom energijom, regenerirati ili meditirati. Omogućava nam potencijale za rast i razvoj te otvara poslove. Poremećen Vastu u centru prostora može nam donijeti teške međuljudske odnose, poslovna ograničenja i teške bolesti.


___________________________________________________________________________________________________

MALO INSPIRACIJE
 
 
Jugozapadni dio idealan je za spavaću sobu za odrasle i uredite ga u zemljanim i zagasitim tonovima. Ako se tamo nalaze prozori, postavite guste i teške zavjese.
 

 

Ogledala postavite na sjeverne ili istočne zidove

 

 

Dnevni boravak na sjeverozapadu uredite tonovima krem boje i oslobodite ga teškog namještaja

 

Ako vam je dnevni boravak smješten na jugu koristite crvene tonove dekoracija kako biste pojačali energiju planete Marsa

 

Za moderan dnevni boravak, poigrajte se šarenim detaljima

 

Najbolje mjesto za kuhinju je Jugoistok. Uredite je u bojama Venere ili u šarenim tonovima

 

 

Zatvorenu blagavaonu na Istoku ispravite zidovima u zlaćanoj boji i bojama Sunca

 

 

Ružičasti tonovi, bijelo i šareno pripadaju Veneri i mjestu za ugodno druženje

 

Spavaća soba na zapadu neka bude u tamno bordo ili u ljubičastim tonovima

 

 
Taj Mahal, jedna od najpoznatijih građevina na svijetu izgrađena u potpunosti po Vastu arhitekturi
 
 
 
Kućni vrt uredite kao oazu mira i raznovrsnog bilja
 
 
Raskošni dom - kuća izgrađena po Vastu principima