KUNDALINI YOGA

Kundalini yoga redovno petkom u Divyi od 19:15-21:45. 

Želite li upotpuniti i „osvježiti“ svoju yoga praksu, oduprijeti se svakodnevnim izazovima i stresovima, osloboditi se svih napetosti radnog tjedna i „uploviti“ u vikend odmoreni i osvježeni ili produbiti svoj duhovni napredak, djelotvornim tehnikama dubokog pročišćavanja uma, tijela i duha, ne propustite sat Kundalini yoge. Svi su dobrodošli i sat je otvoren za sve. Prvi sat Kundalini yoge je besplatan bez obzira na uvjete članstva u Divyi. Satove vodi Sat Kriya Kaur (Lily).

U čemu je tajna uspješnosti Kundalini yoge odnosno Yoge svjesnosti, što je njen sve češći naziv? Kundalini yoga razvijena je prije 5.000 godina i na svojevrstan način se smatra pretečom odnosno „kišobranom“ mnogih ostalih stilova yoge. Ona nam donosi znanje o čakrama, nadijima, kundalini-shakti i sl. a možemo ju prepoznati kroz nekoliko tradicionalnih škola yoge koje ju podučavaju. Zapadu ju je u svojoj izvornosti prvi približio Yogi Bhajan 1969. godine. Kundalini yoga ima univerzalnu poruku: nadići ego i utjeloviti životnu istinu, odnosno osvijestiti svoje „božansko, pravo Ja“. Kundalini energija je energija čiste svjesnosti, prana s kojom smo rođeni, a koja uspavana i sklupčana leži na dnu naše kralješnice u prvoj čakri (Muladhara). Kada ju probudimo ona se podiže duž našeg glavnog energetskog kanala Sushumne i time oslobađamo naš puni potencijal, postižemo svjesnost o sebi, samopouzdanje, uspjeh i sreću na svim poljima života. Kada se kundalini energija oslobađa kontrolirano, ona djeluje izuzetno blagotvorno. Zbog toga je njeno podizanje potrebno inducirati polagano i postepeno sa punim poštovanjem prema tom aspektu ljudske biologije. Sa medicinske strane gledano radi se o prirodnom podizanju dopamina i serotonina, neurotransmitera u mozgu koji su zaslužni za zdravo funkcioniranje organizma, osjećaj opuštenosti i sreće. Naše tijelo može proizvesti točno određenu količinu neurokemikalija koje mogu izliječiti gotovo svaku bolest, a kako se Kundalini yoga usredotočuje na kundalini energiju kao duhovnu snagu koja proizlazi iz ljudske biologije, na taj način naše tijelo postiže snažnu sposobnost samo-izlječenja. 
Kundalini kriye djeluju na sve aspekte našeg života: od održavanje fleksibilnosti tijela, otpuštanja strahova, rafiniranja duhovnosti, seksualnosti, izlječenja raznih oblika ovisnosti, balansiranje endokrinog sustava, detoksifikaciju, i tako dalje, bez obzira što tražimo postoji kriya za to! Svaka kriya ima drugačiji utjecaj, ovisno na što stavimo fokus, ali svima je također zajedničko da rade na svim razinama našeg bića odnosno svih 10 tijela o kojima govori Kundalini yoga. Tih 10 tijela možemo vizualizirati kao slojeve odjeće, a to su: Tijelo duše, Tijelo negativnih misli, Tijelo pozitivnih misli, Tijelo neutralnih misli, Fizičko tijelo, Aureola, Aura, Tijelo prane, Suptilno tijelo i Tijelo zračenja i svjetlosti. Kada izbalansiramo svih 10 tijela, osjećamo se svježe i revitalizirano.

Kako kundalini energija djeluje? U svakodnevnom životu na razne načine izbacujemo energiju koja nam je postala teret i koju nismo uspjeli iskoristiti. Uobičajeno je stanje ljudskog bića da nam to donosi olakšanje, ali to je samo trenutno olakšanje budući da smo mi stalni izvor energije, energija se ponovo gomila i opet ćemo biti prisiljeni izbaciti je. Tako ono što obično nazivamo zadovoljstvom predstavlja odbacivanje sukobljenih energija, a mi postajemo „oruđe“ za stvaranje i odbacivanje energije. Ako imamo višak energije, ona je teret, ako nam nedostaje osjećamo se slabima i bolesnima. Kundalini yoga taj začarani krug vraća u ravnotežu životne sile i energije tako da se one kreću izvana prema središtu, što donosi blaženstvo i sreću. Kada se energije ne odbacuju već se njihov tok usmjerava prema unutra, kada postanemo jedno i nismo u sukobu sa njima govorimo o buđenju kundalini energije. Danas je Kundalini yoga jedan od najprogresivnijih stilova yoge kako na Istoku, tako i na Zapadu i sastavni je dio mnogih metoda za poboljšanje kvalitete života. 
Kundalini yoga angažira svoje jedinstvene izvore energije kojima osnažujemo duh i tijelo. Potječe iz bogatstva drevne joga tradicije koja nudi sustav asana, specifičnih tehnika disanja, mantri (pjevanja), uključivanje bandhi (energetskih „lokota“), mudri (položaja ruku) i fokusirane meditacije koje, kada se vježbaju zajedno donose povećano tjelesno zdravlje i snagu, emocionalnu ravnotežu, povećanu osjetilnu budnost, bolji san, pojačanu intuiciju i kreativnost, veći mir, ispunjene odnose, te dublji osjećaj vlastite duhovnosti. Iskustvo snage buđenja kundalini energije je naše pravo koje smo dobili rođenjem, prigrlimo ga! Jer prirođeno je pravo svakog čovjeka da bude zdrav, sretan i veseo. Fizičko tijelo je hram u kojem možete izgraditi kredit ili stvoriti dug. Naše tijelo ne oprašta dugove, ono bilježi samo rezultate svojih akcija. Tajna sreće je u našim rukama, a Kundalini yoga je snažan alat koji nam u tome može pomoći.

Kundalini yoga sat: kako je koncipiran? Kundalini Yoga sat sastoji se od seta kriya koje ciljano djeluju na određeni aspekt našeg bića. Sama riječ „kriya“ označava djelovanje odnosno akciju. Kundalini kriyu čini dinamični, točno određeni slijed asana, koji se nadopunjuje pranayamom, najčešće „vatrenim dahom“, mantrama, bandhama i mudrama. Kriye koriste sve ove elemente u dinamičnom ritmu stvarajući na taj način promjenu u tijelu i umu. Bez obzira da li ste napredni praktikant ili početnik ili nikada niste vježbali yogu, svatko može raditi Kundalini yogu. Ne morate se pitati da li vježbate ispravno? Jer, Kundalini yoga je iskustvo koje svatko doživljava na vlastiti, individualan način. Cilj kriya nije dostići apstraktno fizičko savršenstvo (mi smo već savršeni, onakvi kavi jesmo!), već se voditi emocijama kroz tijelo, otvoriti čakre i podići kundalini energiju. Kako vježbamo kriye, počinjemo graditi svijest o tijelu i umu, te utišati buku u našoj glavi koja nas odvraća od toga da budemo prisutni u sadašnjem trenutku. Kod ove vrste yoge vrlo brzo se aktivira cijelo tijelo, jača živčani sustav, stimulira rad svih organa i endokrinih žlijezda, te otklanjaju napetosti, kao i dugo potiskivani podsvjesni obrasci koji nas sputavaju u razvoju našeg punog potencijala. Svaki sat Kundalini yoge je drugačiji budući da se točno odabranim setom kriya „pogađa“ određeni energetski centar u tijelu, na taj se način povećava protok energije oko njega i to se odmah odražava na svakom pojedincu individualno. Sat započinjemo nježnim zagrijavanjem, slijedi ciljani set kriya koji se radi prema točno određenom rasporedu i trajanju. Pjevanje i afirmacije kroz zvuk koristimo najčešće na početku ili na kraju sata. Sat privodimo kraju dubokim opuštanjem (vođena meditacija ili zvučna kupka) čime induciramo tzv. „Theta“ stanje odnosno duboku opuštenost kada se zapravo počinju događati duboke promjene u tijelu.  Pronađite pravu vezu sa svojim duhom. Hodajte putem svoje sudbine. Podignite se na izazovu vremena i prostora. I neka mir, prosperitet i sreća cvatu gdje god idete.

Yogi Bhajan – utemeljitelj Kundalini yoge na Zapadu

Life is waiting for you, and giving you a chance to elevate it. Don't fail. -© The Teachings of Yogi Bhajan April 25, 1997. Yogi Bhajan rođen je 26. kolovoza 1929. u malom selu Kot Harkarn u bivšoj Indiji kao Harbhajan Singh. Već sa 16 godina njegov učitelj Sant Hazar Singh imenovao ga je majstorom Kundalini yoge. Pored toga, učio je i Hatha yogu pod vodstvom Acharya Narinder Dev u Yoga Smriti, Sivananda Ashram u Rishikeshu, te proučavao filozofiju Vedante. Završio je studij psihologije, te radio kao vladin službenik. Godine 1968. dobiva poziv da podučava yogu na Zapadu, doputovao je u Kanadu, a od tamo u Los Angeles, gdje je počeo prenositi znanje i mudrost Kundalini yoge. Godine 1971. postaje majstor Bijele Tantre (Mahan Tantric), koja uz pomoć vođenih meditacija otpušta ogromne podsvjesne negativnosti. Proširio je znanost i praksu Kundalini yoge diljem Zapada i stvorio respektabilnu zajednicu učitelja Kundalini yoge. 6. listopada 2004. godine, u dobi od 75 godina, napustio je svoje fizičko tijelo.


Sat Kriya Kaur (Ljiljana Valdec Horvat, LIly) Formalnu edukaciju certificirane učiteljice Vinyasa Yoge Multystile (RYT 200) završava u Divya Yoga School i nastavlja se educirati za RYT 500 što uskoro završava. Na ovoj multidisciplinarnoj školi za učitelje yoge, pod stručnim mentorstvom dviju izuzetnih učiteljica Petre Carmichael i Sandre Petre Pintarić upoznala se, ne samo sa širokim spektrom stilova yoge (Vinyasa, Ashtanga, Dharma, Kundalini) već je produbila svoj duhovni razvoj. Zahvaljujući upravo Divya yoga školi koja svojom multidisciplinarnošću i raznovrsnošću svakom učitelju otvara prostor za osobni razvoj i odabir, 2010. godine upoznaje Kundalini yogu koja iz temelja mijenja njenu dosadašnju praksu i duhovni put. Čitaj više...