UVOD U BHAGAVAD-GITU

UVOD U BHAGAVAD-GITU, dragulj vedske  mudrosti

27.siječnja, 10. veljače i 24. veljače

S velikim zadovoljstvom pozivamo vas na ciklus od tri predavanja s kojim ćete biti uvedeni u drevnu mudrost znanja Bhagavad-gite, njenu povijest i filozofiju. Bhagavad-gita jedno je od najpoznatijih i najvažnijih vedskih spisa u kojima su mnoge poznate i cijenjene osobe nalazile nadahnuće poput A. Einstein, H. Hesse, J.W. von Goethe, A. Schopenhauer, G. Harrison i mnogi drugi.

Bhagavad-gita je poznata u cijelom svijetu kao dragulj vedske mudrosti. Njezinih sedam stotina stihova, koji predstavljaju razgovor između Svjevišnje Božanske Osobe Sri Krsne i Njegova bliskog prijatelja Arjune, pružaju jasan uvid u nauk o samospoznaji. Doista, nijedno se djelo ne može usporediti s Bhagavad-gitom po razotkrivenom znanju o prirodi čovjeka, svijeta koji ga okružuje i njegova odnosa s Bogom.

Bhagavad-gita, je dio Mahabharate, sanskritskog epa koji opisuje povijest drevnog svijeta i događaje koji su se odigrali pred sam početak ovog doba Kali. Na početku tog doba, prije oko pet tisuća godina, Gospodin Krišna je izložio učenje Bhagavad-gite svom prijatelju i bhakti Arđuni. Njihov razgovor - jedan od najvećih filozofskih i religijskih dijaloga poznatih čovjeku - odigrao se uoči početka bitke, velikog bratoubilačkog rata između stotinu sinova Dhritaraštre i njihovih rođaka Pandava ili sinova Pandua.

Bhagavad-gitu preporučeno je barem jednom u životu pročitati, ako ne i više puta, a najviše od svega je preporučeno da se proučava direktno preko učitelja kako bi se moglo kvalitetno i jasnije razumjeti ovo dragocjeno znanje. Kroz ovaj ciklus predavanja upoznat ćete se sa povijesti, vremenu i mjestu zbivanja događaja za vrijeme kojih je izgovorena Bhagavad-gita, sa temama koje obrađuje i sa praktičnim metodama koje daje. Ponesite papir i olovku.

Predavanja će se održati tri nedjelje, od 19-21h u Divyi, Kralja Držislava 14/II:

27.siječnja, 10. veljače i 24. veljače (svake druge nedjelje).

Predavač je Kristijan Kolega (Kakudmi das), vrsni poznavalac vedskog znanja.

Svako predavanje je 30 Kn za članove Divye i 50 Kn za druge.  (Divya TT 6 sati)

Svi su dobrodošli na ovo iznimno predavanje!


 Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.“ - Albert Einstein