ABSOLUTE BEGINNERS - YOGA ZA POTPUNE POČETNIKE

U svemu je najvažniji početak pa tako i u yogi. Na yogu su svi dobro došli od djece, mlađih do starijih jer se ona prilagođava bez obzira na vašu dob, sposobnosti, zdravlje, životi stil i sl. Nikad ju nije kasno započeti prakticirati jer ona nudi brojne alate, tehnike i znanja koi pomažu u postizanju kvalitetnijeg načina života i psihofizičkog zdravlja.

U Divyi vas učitelj na satu polako vodi kroz različite osnovne stojeće, sjedeće i ležeće joga položaje (Asane), rad sa dahom i duboko opuštanje. Na sat mogu dolaziti i napredniji polaznici ukoliko se zažele laganijeg tempa i podsjetnika o pravilnom izvođenju položaja. Preporuča se barem dva do tri puta tjedno redovno dolaziti duže vrijeme.

Redovno prakticirajući yogu imat ćete blistavo zdravlje, miran um, osjećaj osvježenosti, fleksibilnost i snagu. Fizičke dobrobiti su mnogobrojne: vitalna kralježnica, poboljšan rad svih sustava u organizmu, bolje disanje i rad srca, snažniji mišići i tako dalje. Nadalje bolja koncentracija, uravnoteženost i veći osjećaj mira i sreće. Danas smo najviše izloženi stresu pa je yoga odličan način kako učiniti svoj život manje stresan i izraziti se sa većom kreativnosti.


MALE UPUTE: 
* Prije početka sata obavijestite učitelja ukoliko imate zdravstvenih poteškoća ili ozljeda. 
* Važno je da imate povjerenja u učitelja i da vam njegova osobnost odgovara. 
* Obucite udobnu odjeću za vježbanje. Vježbat ćete bosi. 
* Vježbanje bi trebalo biti smireno i ugodno, svjesno i bez boli. Odmorite se kad god vam je to potrebno! Kada se poremeti dah, kada je tijelo iscrpljeno, kada se pretjerano trese ili znoji. Najbolje je da to učinite u pozi djeteta "Balasani" i ponovno se priključite kada ste spremni. * Budite nježni prema sebi! 
* Ostanite do kraja sata kako biste iskoristili dio za opuštanje "Shavasana", a ukoliko morate prije izaći uvijek ostanite nekoliko trenutaka u tišini. 

Yoga se prilagođava vama i vašim specifičnim potrebama, tako da uvijek slušate svoje tijelo bez obzira na druge. Pratite ritam koji vam najviše odgovara. Koristite blokove, remene i dekice kako bi vam bilo ugodnije sve dok se tijelo ne privikne na nove položaje. Bez obzira na različite stilove joge, na početničkim satovima prolaze se poze koje su osnove svim stilovima i kroz koje se uči osvijestiti odnos prema vlastitom tijelu i dahu, te njihovom povezivanju. Na koji god način započnete sa satovima joge, ako se naoružate osnovnim alatima i znanjima, to može biti vaš put ka boljem, fleksibilnijem i oslobođenom stresa načinu življenju.

Zadnjih godina joga je postala vrlo popularna i ova drevna indijska tradicija dobro se uklopila u zapadnjački način življenja. Ljudi koji se ozbiljno bave jogom kažu da to može rezultirati istinskim osjećajem zadovoljstva i sreće, psihičkim zdravljem, osjećajem slobode, mentalnom harmonijom, emocionalnom ravnotežom i skladom sa svijetom oko sebe. Čak i ako je vaš cilj da naučite samo osnove joge i ništa više, to vam može unijeti poboljšanja u svakodnevni život, bez obzira na godine i vaš stil života. DOBRO DOŠLI!