ENERGETSKA ANATOMIJA & VIZUALIZACIJA /
Radionica, predavanje i video prezentacija sa Sandrom Petrom Pintarić / 11-12.12.2010. U SPLITU! / Kroz radionicu ćemo učiti o energetskom tijelu, što su Čakre (energetski centri), Nadiji (energetski kanali), Kundalini Shakti (životna snaga, sila, svijest), što je Prana (vitalna životna energija) i kako struji, Pancha Koshas (omotači tijela), Bandhe (energetski lokoti), Mudre (energetski pečati) kroz video prezentaciju u subotu i praktični joga dio u nedjelju. Tehnike vizualizacije pomoći će nam da se povežemo duboko u sebi i potaknemo na samoiscjeljivanje, snagu i kretivnost. Čakre su simbolizirane lotosovim cvjetovima jer Lotos kao simbol pokazuje čovjekov razvoj od najnižih do najviših stanja svijesti, napravit ćemo neke od dubokih i meditativnih Asana po tom redosljedu od Muladhare do Sahasrare za harmonizaciju.
Subota - video prezentacija i predavanje.
Nedjelja - nastavak predavanja i poseban Yoga sat sa primjenom Mudri (položaja prstiju, ruku i tijela) te vizualizacija.
 
Yoga Centar SO-HAM Split, Čajkovskog 4 (iza kazališta). Info i prijave na tel: 098327308 ili mail: adela.barbir@yahoo.com.com.

ČAKRE ili energetski vrtlozi - 
Riječ Chakra na Sanskritu znači kotač. Čakra je krug energije u neprekidnom gibanju, glavni energetski centar koji prima, asimilira i oslobađa životnu energiju (Pranu) i čini glavnu poveznicu između metafizičke i biofizičke energije u tijelu. Svi posjedujemo Auru tj. energiju koja okružuje naše tijelo, a ta energija centrirana je unutar tijela u sedam živčanih i energetskih centara ili čakri smještenih uzduž kralježnice. Sistem čakri originalno je nastao u Indiji, prije više od 4000 godina i ćakre se spominju u drevnim djelima Veda te kasnije Upanišada i Yoga Sutra. Sir John Woodroffe upoznao je Zapad sa ćakrama kroz svoju knjigu "The Serpent Power" (Kundalini Yoga) prvi put tiskanu 1919. g. Svaka ćakra je povezana sa jednom endokrinom žlijezdom i glavnim nervnim čvorom (pleksusom) te svaka od njih ispunjava određeni zadatak u fizičkom tijelu. Sve osim prve i sedme ćakre imaju prednji i stražnji aspekt. Prednji su emotivni, dok su stražnji centri volje. Energije ćakri u našem tijelu može se vrtjeti u desnu ili u lijevu stranu te biti blokirana, a jedino kada se vrti u smjeru kazaljke na satu donosi nam energiju, zdravlje i usklađuje s božanskim. Naš um, emotivno, duhovno i fizičko zdravlje usko je povezano sa radom ćakri i obrnuto. 
Više o ćakrama...

Nadiji su energetski kanali ili prijenosnici energije u tijelu. Nadi doslovno znači "tok" ili "strujanje". Nadiji su dakle putevi kojima životna energija (Prana) struji kroz tijelo i aktivira energetske vrtloge (Čakre). Zamislite ih poput arterija u tijelu ili živčanog sustava. Ima ih oko 72.000, a najvažniji i najvitalniji su tri glavna kanala Ida, Pingala i Sushumna Nadi. Svakim udisajem Nadiji apsorbiraju energiju iz zraka, a izdisajem izbacuju toksine čime se mogu sporediti i s krvlju koja se opskrbljuje kisikom dok protječe plučima pri udisaju, a izbacuje štetne stvari pri izisaju.Ida i Pingala nadi su direktno povezana sa radom simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema koji reguliraju različite funkcije tijela. Kada dišemo kroz ljevu nosnicu stimuliraju se svi fizički i nervni organi koji su povezani sa parasimpatičkim nervnim sistemom. Kada dišemo kroz desnu nosnicu stimuliramo organe i nerve koji su spojeni sa simpatičkim nervnim sistemom. Ako je Pingala preaktivna tijelo i um će biti uznemireni, a ako je Ida preaktivna um je sklon previše misliti. Kako su u međusobnoj suprotnosti, važno ih je kontrolirati zbog ravnoteže unutar tijela. 
Više o nadijima...
 
KUNDALINI ili životna svijest, snaga "Ako želite probuditi kundalini-šakti, nahranite nekoga." Neem Karoli Baba.... Kundalini Shakti je snažna spiritualna energija, ili moć, božanska sila koja se nalazi u svakom čovjeku.Često se srećemo sa izrazom Kundalini, i uzgred mnogih teorija, teško je objasniti doživljaj koji pruža tako prekrasan osjećaj blaženstva. To i jest njegov smisao, jer sa našim duhovnim razvojem, polako budimo ovaj uspavani mozak koji se često prikazuje kao zmija sklupčana u dnu kralježnice u Muladhara ćakri. Više o Kundalini Shakti... 
 
PRANA znači ENERGIJA, životna (vitalna) energija ili snaga života. Kada se osjećamo dobro imamo tijelo ispunjeno pranom koja neometano teće, dok kod osjećaja slabosti, nedostatka energije ili bolesti postoje pranične blokade u energetskim kanalima. U prirodi postoje tri najveća izvora prane -Zrak, Sunce i Zemlja. Četvrti izvor dolazi iz Nebeskog svoda, a ljudi ga primaju putem meditacije ili molitve. Prana svim živim bićima daje život i održava naše tijelo živim i zdravim. Prilikom samog začeća, prana se spaja sa našim materijalnim dijelom bića i tako postajemo jedna cjelina. Ispoljava kroz sedam osnovnih energetskih centara (ćakri) i teče različitim energetskim kanalima (nadijima) unutar tijela. Potpuno znanje o njima pomaže da se shvati prana. Da bi upravljala tjelesnim funkcijama, prana se ispoljava i u obliku pet glavnih prana ili Prana Vayus poznatih kao prana, apana, samana, udana i vyana. Više o Prani...
 
VIZUALIZACIJA - Misao (Vizija) = Emocija (energija u pokretu) = Materijalna stvarnost
Kakve su nam misli (vizije) takav nam je i život. Sposobnost vizualizacije odvodi nas duboko u neistražena i bezgranična područja naših mogućnosti stvaranja svijeta u nama i oko nas. Vizualizacija je moćna tehnika koja nas vodi duboko u podsvjesti i svijest i pomaže nam ukloniti stare karmičke obrasce/utiske (Samskare) te stvoriti nove.
Nekim ljudia je vrlo teško ispočetka ući u to duboko stanje, međutim tehnikama joge (poput pranayame) stišavamo mentalnu aktivnost prije same prakse vizualizacije. Ona se radi u stanju dubokog jogičkog sna tj. budnog stanja svijesti kojim izravno utičemo na podsvjest, uz svjesno razumijevanje ovog procesa i onoga što se želi postići.
 
___________________________________________________________________________________________________

Sandra Petra Pintarić 
je učiteljica joge, Vastu savjetnik (Vastu je drevna Vedska arhitektura i uređenje interijera u skladu s prirodom te preteča Feng Shui), studira na Vedskoj Akademiji, dugi niz godina bavi se umjetnošću, dizajnom i kreativnosti na razne načine dok je joga savršeni balans koji inspirira, životni put i poziv, posebice Bhakti Yoga ili joga devocije te Raja Yoga (Patanđalijeva osmerouda joga ili Ashtanga Yoga).

Sandrin interes za energetsku anatomiju počeo je davno kroz umjetnost i proučavanja znanja starih civilizacija koje čovjeka prikazuju na više razina, ne samo fizičkoj. Tada je svojim umjetničkim djelima skromno davala nazive i simboliku ovih znanja. Nakon brojnih eksperimenata i iskustva u vizualizaciji (od staro indijanskih tehnika do rada s Anđelima i sl.) uvjerila se koliko je ona moćna tehnika te kako razumijevanje svih naših nivoa postojanja pomaže da razumijemo bolje i sami sebe. Korištenje i drugih joga tehnika poput Mudri, Bandhi, Kriya, uvelike nam pomaže osjetiti energetski i pranični protok što se uči na praktičnom dijelu radionice.

Puna biografija Sandre Petre...

_____________________________________________________________________________________________