DHARMA YOGA

D
harma yoga  je dobila naziv po Sri Dharma Mittri a prenosi yogu koja dolazi iz drevne tradicije i znanja velikih jogija. P
odučava praksu 8 udova (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicijskih puteva yoge 
(Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra ili Japa yoga, Kundalini, Laya, Yantra i Bhakti yoga)
te daje podjednake fizičke i duhovne izazove. Sri Dharma Mittra jedan je od najvećih živućih yogija Zapada (r.1939 g.) koji
 je započeo širenje ovog znanja i prije "stilova" yoge, postao popularan te ostao istinit i dosljedan izvornoj klasičnoj praksi. Prvi je glavni nezavisni yoga učitelj na istočnoj obali SAD-a koji je pokrenuo stotine tisuća ljudi na putu yogijske prakse i nastave, jedan je od prvih učitelja koji je podučavao napredne asane a postao je iznimno poznat nakon stvaranja plakata o yoga položajima „Yoga Master Chart of 908 Postures“ čiji utjecaj na svijet yoge nadilazi gotovo milijun prodanih primjeraka. Mnogi ga rado nazivaju "Učiteljem učitelja" ili "Stijena yoge".
Dharma yoga je holistička yoga kroz koju se podjednako rade svi aspekti  Ashtanga yoge. Na regularnim vođenim satovima najviše asane, pranayame, kriye i yoga nidra za što ne morate imati nikakvo predznanje. 
Dharma yoga satovi imaju praksu kroz koju se postepeno napreduje i svaka nova razina nastavak je prethodne. Ima ukupno 5 razina uz koje ima još nekoliko posebnih programa (maha shakti, maha sadhana, master practice). To je 
jednostavna i duboka praksa koja može biti vrlo "gentle" ali i fizički izazovna za one koji žele napredovati
Te razine (slijedovi) se savršeno nadovezuju jedan na drugi a kada se savladaju uvode se i drugi napredni položaji. 
Posebna pažnja pridaje se osnovnim asanama. 
Na početku sata se izvodi WARM UP kroz tradicionalni Pozdrav suncu iza kojeg slijedi posebna serija asana Shiva Namaskar Vinyasa, nakon toga izvode se asane (yoga položaji). Najveća kruna satova su meditativne asane, pranayame (rad sa dahom i pranom) i yoga nidra (jogičko spavanje) koji su ugrađeni u duboke korijene Dharma Mittrina učenja. 
Dharma yoga ima dublje tehnike i znanja koje služe na putu samo-realizacije poput tehnike Psychic Development, Divine Purification program, Kirtan, pranayame, meditacije i dr. Prenosi liniju učenja preko guru-parampara tradicije.
Dharma yogu nam u Hrvatsku donosi 2011.g., zatim od 2014 g. imamo još jednu učiteljicu 
Svi su dobro došli na praksu yoge koja daje dovoljno mogućnosti za svaki stupanj sposobnosti. 
Za više informacija o Dharma yogi pogledajte stranice DHARMA YOGA CROATIA ili na FB.
INTERVJU sa Sandrom Petrom za Dharma Yoga Center New York
12 Things You Didn't Know About Dharma Yoga http://lotsofyoga.com/dharma/12-things-you-didnt-know-about-dharma-yoga
PROGRAM DHARMA YOGE:
 
Shiva Namaskar Vinyasa: Fizički izazova Vinyasa serija kreirana je od strane Sri Dharma Mittre za Dharma I, II, III, IV i V. nivoe. To je proces koji potiče protok prane kroz kičmeni stup i izvire duboko u svim područjima fizičke, metaboličke, psihičke i intuitivne ravnoteže. Promiče koncentrirani sklad unutar svih tih slojeva kako bi se postiglo blistavo zdravlje. Struktuirani stupnjevi Shiva Namaskar Vinyase osmišljeni su sa inteligentnom Vinyasom tj. slijedom pozicija koji omogućuje brz napredak za sve one koji žele napredovati u svojoj praksi.
DHARMA YOGA CLASS (Open to all) Tradicionalan Pozdrav Suncu (Surya Namaskara) 24 puta nakon kojeg slijedi praksa osam osnovnih i najvažnijih yogijskih položaja (asana) u kojima se dugo zadržava. Sat je dubok i meditativnog karaktera, otvoren za svaki stupanj i za sve ljude. Ovih osam yoga položaja kruna su svih yoga vježbi u tradicionalnom duhu Hatha yoge. Sat se povremeno održava u Divyi.
DHARMA Gentle & I (Absolute Beginners) Sat za potpune početnike i početna razina serije Dharma Yoge. Studenti će vježbati DY Surya Namaskar (Pozdrav Suncu) na tradicionalan način Hatha yoge i biti uvedeni u DY Shiva Namaskar Vinyasu I. razinu kako bi se ugrijalo tijelo, unijela fleksibilnost u svim mišićima i zglobovima, te probudio živčani sustav. Nježan ali moćan niz asana za balansiranje, istezanje, savijanje leđa, uvijanje i pripremu za obrnute položaje. Praksa završava sa dubokim opuštanjem, vježbama disanja, meditacijom i vježbom za uklanjanje nečistoća koja donosi osjećaj dobrobiti za tijelo i blistavog mira uma. 
 
DHARMA II (Advanced Beginners to Intermediate) 
Prijelazni sat za napredne početnike i srednje praktikante kao priprema za naprednu praksu Dharma III. i IV. koji je dizajniran za one koji žele napredak u svojoj asana praksi niz dublje balansiranje, istezanje, savijanje leđa, uvijanja i varijacijama obrnutih položaja. Praksa se zasniva na mnogim otvaranjima i savijanjima leđa unazad koji potiču otvaranje našeg fizičkog i duhovnog srca, te otvaranje kukova i ramena. Završava s produžetkom duboke relaksacije, vježbi disanja i meditacije koje će sigurno donijeti duboko i mirno poticanje životne energije za sve praktikante. Sat nije namijenjen apsolutnim početnicima.

Dharma III (Intermediate to Advanced) Ovo je srednja razina prakse koja se nadograđuje na Dharma II i osmišljena je za one koji žele više naprednu i izazovniju praksu asana. Duža Shiva Namaskar Vinyasa sa naglaskom na pripremu za Pinchu Mayurasanu. Posebno je uvedena praksa meditativnog stoja na glavi (Sirshasana) i stoja na ramenima (Sarvangasana). 

Dharma IV (Advanced) Izazovniji nastavak serije III koji uključuje više izazovnijih asana, onih koje dublje otvaraju dublje kukove, razvijaju snagu i jaču koncentraciju, imaju dosta varijacija inverzija i backbends. Shiva Namaskar Vinyasa je kraća ali je veći redosljed asana za razliku od Dharma III.

Dharma III i IV će potaknuti cijeli tjelesni sustav i osloboditi životnu silu u njemu. Uz redovitu praksu svi problemi i bolesti postaju stvar prošlosti gdje pojedinac postiže dobro zdravlje, povećava izdržljivost te stječe mogućnost da postigne samo-ostvarenje. Povećava se balansiranje, savijanje leđa, uvijanje i varijacije inverzija. Praksa završava kroz duboko opuštanje, vježbe disanja i koncentracije/meditacije koje donose duboki osjećaj mira, povećavaju osjećaj za ravnotežu i bolje energije za sve polaznike.


Master Practice . MASTER SADHANA | Dharma IV-V (srednji, napredni i učitelji) Ovaj stupanj je za srednje i napredne praktikante i yoga učitelje. Praksa Dharma Mittrine yoge razine V Shiva Namaskara Vinyase. Bez obzira koju tradiciju yoge prakticirate budite spremni za nevjerojatno gracioznu ali i iznimno zahtjevnu praksu koja dolazi iz posljednjih 50 godina Sri Dharminog iskustva klasičnih tradicija. Jedna od radosti Master prakse istražuje varijacije naprednih položaja koje se ne sreću tako često danas u svijetu, kao i pouku o tome kako poduzeti potrebne korake kako bi stekli te položaje. Bićete vođeni kroz duboko pročišćavajuću praksu tijekom sata i opuštanja na kraju koja uključuje yoga nidru. Također ćete biti upoznati sa neprocjenjivim vrijednostima i duboko svetim učenjima temeljenim na etičkim pravilima (Yama, Niyama) i tradicionalnom praksom tehnika disanja i zvuka. Preporuča se za one koji redovito prakticiraju i yoga učitelja. Pažnja: ne propustite!

Maha Sadhana Velika, cjelokupna praksa. Preporučuju se za one koji redovno prakticiraju yogu i za napredne. Ova nevjerojatna praksa započinje s duhovnim pročišćavanjem a u asana praksi biti će prikazano kako uspostaviti pravilan položaj, poravnanje i duboku duhovnu namjeru iza svakog položaja. Nastavlja se u dubini duge i izazovne Dharma Yoga III-IV Shiva Namaskara Vinyasa prakse, uključujući iscjeljenje kroz duboku relaksacije i meditaciju. Osobna pažnja i korisni savjeti daju se tijekom prakse, kao i smjer prema stvarnom cilju yoge. Ova praksa uključuje pranayame i po izboru učitelja Psychic Development tehniku. VIŠE INFORMACIJA...

Tehnika razvijanja psihičkih vještina: Ezoterična tehnika razvijanja psihičkih moći, intuicije i sposobnosti vizualizacije kroz posebnu seriju mentalnih vježbi koje poboljšavaju psihičke sposobnosti i promiču projekcije misli. To je drevna tehnika koja se tisućama godina prenosi usmeno sa učitelja na učenika, i dalje podučava na ovaj način. VIŠE INFORMACIJA...

Pranayama, kriya, pročišćavanje: Osim tradicionalnih hatha yoga tehnika pranayama poput Nadi-shodana, Anuloma-viloma, Kapalabhati, Bhastrika, Brahmari, Sitali, Ujjayi, Samavritti, Dirga i dr. rade se mnoge tehnike koje dolaze iz kriya i kundalini yoge (pročišćavajuće disanje, zvučna pranayama, disanje po čakrama i nadijima, stojeće disanje, duhovno disanje, disanje za iscjeljenje i dr.). Uz njih je velika važnost posvećena dubokim kriyama, bandhama i mudrama (ne samo ruku, nego tijela, glave, pelvičnog dna). Kroz njih se radi sa pranom pomoću daha te oslobađaju velike količine kisika i prane kako bi se probudili uspavani potencijali svjesnosti i kako bi imali odlično zdravlje. To je vrlo naglašeni dio svakodnevne Dharma prakse. Postoje posebne pročišćavajuće serije koje se koriste prema određenim potrebama.

Yoga nidra i duboka iscjeljujuća relaksacija: T
o je pročišćavajuća praksa koja iscjeljuje tijelo, um, duh te je uključena i u svaki Dharma yoga sat.

Koncentracija, meditacija: Ovo je praksa koja se ne propušta u Dharma yogi. Postoje tehnike koje pripremaju za meditaciju (razne vrste koncentracije, trataka, meditacije, mantra meditacije i dr.) a preporuka je svaki dan meditirati minimalno 10 minuta rano ujutro i pred spavanje. 

Samo-ostvarenje: Stjecanje duhovnog znanja omogućuje ostvarenje punog potencijala. To znanje je moć koje pročišćava čovjeka od nečistoća na svim razinama i smiruje um, što dovodi do optimalnog zdravlja, općeg blagostanja i samo-osnaživanja. 

Kirtan: Devocijsko pjevanje u grupi. Bhakti Yoga je yoga devocije i predanosti prema Božanskom na putu samo-realizacije. Pjevanje Božanskih Svetih Imena je najjednostavnija metoda za pronalaženje unutarnjeg mira i otvaranje srca. 

KAKO POSTATI UČITELJ DHARMA YOGE:
Da bi postali učitelj Dharma yoge potrebno se školovati direktno u New Yorku kod Sri Dharma Mittre. 
Dharma Yoga "Life of a Yogi" Teacher Training Programs
 
 
 
"Live the golden rule. Purify your heart. Lose the ego." Sri Dharma Mittra

Sri Dharma Mittra
Dharma podučava jogu više od 45 godina i poznat je po svojoj skromnosti, humoru, radosti i dobroti u nastavi a zbog svoje predanosti i hrabrosti poznat je i kao „Stijena joge“ ili „Učitelj učitelja“. Sri Dharma Mittra dolazi iz klasične tradicionalne Hatha-Raja yoga tradicije te je započeo širenje ovog znanja i prije "stilova" Yoge i postao popularan, te ostao istinit i dosljedan izvornoj klasičnoj praksi 8 udova (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija joge 
(Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra ili Japa yoga, Kundalini, Laya, Yantra i Bhakti yoga). 
Prvi je glavni nezavisni yoga učitelj na istočnoj obali SAD-a koji je pokrenuo stotine tisuća ljudi na putu yogičke prakse i nastave. Stvoritelj je preko 300 naprednih asana. Sri Dharma nastavlja inspirirati i otkrivati joga učiteljima i praktikantima danas, pravi smisao yoge. Sri Dharma Mittra rođen je 14.5.1939.g. Jogu je počeo studirati 1958.g. Rođen je u Brazilu kojeg napušta 1964. i seli u New York kako bi bio sa svojim Guruom Sri Swami Kailashanandom (Yogi Gupta). Živio je u njegovom Ashramu  (deset godina 1965-1975) u New Yorku i nakon intezivnog rada i istraživanja Ashtanga i Karma Yoge iniciran je kao Sannyasi u celibatu (onaj koji se odriče materijalnog kako bi se ostvario u duhovnom i Božanskom). Jogu podučava od 1967. g. i direktor je centra Dharma Yoga u New Yorku od 1975. g.

Njegov Guru 
Swami Kailashananda (u Americi poznat i kao Yogi Gupta) iz Risikesha bio je prvi učitelj koji je donio Hatha yogu u Ameriku (1954). Tamo je osnovao svoj Ashram, kao i u Indiji. Yogi Gupta je dugo godina radio i kao ayurvedski liječnik na institutu Swami Sivanande, a njegov Guru je skriveni yogi (cave-dweeling yogi) iz pečina podno Himalaya čiji je jedini inicirani učenik i koji ga je inicirao u 9 formi yoge. 
Sri Dharma je jedan od najpoznatijih učitelja današnjice i postao je iznimno poznat nakon  stvaranja plakata o joga pozama „Yoga Master Chart of 908 Postures“ čiji utjecaj na svijet joge nadilazi gotovo pola milijuna prodanih primjeraka tog postera koji su tiskani nakon mukotrpnog projekta i snimanja položaja, njih ukupno 1300 (1983.g.). Cijeli projekt, snimanje i slaganje postera izradio je sam Dharma Mittra, u ono vrijeme kada tehnologija izrade fotografija nije bila napredna kao danas. Taj plakat je i danas nastavno sredstvo i poticaj za mnoge učenike.
 

Više informacija o Dharma Yogi i opširnija biografija Sri Dharma Mittre na:

BE RECEPTIVE

Restrospective: 70 Years of Sri Dharma Mittra