Centres‎ > ‎Escola Baldiri Reixac‎ > ‎

Història


Any 19312013


L’edifici que ocupa la nostra escola era una antiga masia del segle XVIII, residència d’estiu del mecenes i financer Eusebi Güell. El comte Güell va fer dissenyar a l’arquitecte Antoni Gaudí un projecte de ciutat-jardí, el Park Güell. Quan es va adonar que la seva idea fracassava, va vendre el Park a l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 1931 el Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona inaugurava onze escoles, les anomenades “escoles belles”, entre les quals el grup escolar Baldiri Reixac -nom d’un pedagog empordanès nascut l’any 1703 i un dels primers difusors a Catalunya de nous sistemes pedagògics-. Es caracteritzaven per reunir una selecció d’excel·lents mestres que enriquirien l’ensenyament amb activitats educatives innovadores perquè l’escola pública assolís un alt nivell i prestigi, amb alumnat de totes les classes socials.

En arribar la dictadura del general Franco, l’escola va canviar el nom per “General Primo de Rivera” i es va substituir l’ensenyament de pedagogia activa pel sistema propi de la ideologia nacionalsindicalista. L’any 1983, amb l’adveniment de la democràcia, l’escola reivindicà recuperar el nom de Baldiri Reixac. Un any més tard, la UNESCO proclamava el Park Güell Patrimoni de la Humanitat.

L’any 1985, l’Ajuntament de Barcelona va projectar traslladar l’escola fora del parc. L’oposició frontal de tota la comunitat escolar va evitar-ho i aconseguí que l’edifici fos rehabilitat. L’activitat escolar es va traslladar durant el curs 93-94 a la “Institució Pinadell”, del barri de Gràcia i el nou Baldiri es va inaugurar el 19 d’abril de 1995.

L’escola farà enguany vuitanta-tres anys, i es pot dir que ha estat funcionant durant tots aquests anys ininterrompudament, tot i els canvis polítics i socials viscuts que li han aportat experiències positives i negatives.


El gran llegat és però l’entorn inigualable i l’experiència pedagògica que fa que les persones que hi estem treballant sentim la responsabilitat de fer la nostra aportació per aconseguir una Escola Baldiri Reixac cada cop més singular.