Inici‎ > ‎

Gorgònies

4 de jul. 2017, 4:16 publicada per Institut Cap de Creus   [ actualitzat el 4 de jul. 2017, 4:16 ]

Projecte de recuperació de gorgònies del Cap de Creus

Aquest curs hem col·laborat en l’estudi que està realitzant la biòloga Andrea Garí de la UB sobre la recuperació de les gorgònies que queden atrapades a les xarxes dels pescadors de Port Lligat i el seu retorn al medi natural.

L’Andrea ens va facilitar la instal·lació d’un aquari al laboratori de l’institut amb diferents colònies de gorgònies del Cap de Creus : Eunicella Singularis (Gorgònia blanca), Eunicella de Profunditat (Gorgònia rosada), Eunicella Cavollini (Gorgònia de color salmó), i Leptogorgia Sarmentosa (Gorgònia taronja). Va fer una xerrada als alumnes de 1r d’ESO donant a conèixer les principals característiques  i  va presentar el seu projecte del qual hem estat partícips.

La nostra missió ha estat mantenir l’aquari net, renovar l’aigua setmanalment i fer un registre de dades i d’observació de les gorgònies que ens ha permès portar el control de la temperatura de l’aigua de mar, de la temperatura de l‘aigua  de l’aquari , del fet de si tenien els pòlips oberts o tancats, de si es produia mortalitat…

Així doncs, hem tingut entre nosaltres aquests invertebrats desconeguts per a  molts i han rebut al llarg dels sis mesos, les visites i atencions de la majoria dels alumnes i professorat del centre, dels més petits als més grans. Gràcies a la col·laboració de tots hem mantingut l’aquari en perfecte estat amb aigua sempre neta i renovada, i el que és més important, la supervivència de la majoria de les colònies!

El dia 20 de juny vam traslladar les gorgònies al Mas Caials del Parc Natural on disposen d’un aquari enorme. Prèviament, vàrem etiquetar cada gorgònia, deu en total, amb un nom propi triat pels mateixos alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO . Així 10 gorgònies batejades amb els següents noms : Lucia, Pau, Salma, Petar, Dori, Lili, Ona, Bobi, Irene i Marina.  L’Andrea i el seu equip retornaran les gorgònies al seu medi i en faran el seguiment. Esperem que sobrevisquin totes!

Gràcies Andrea per aquesta experiència que ens ha permès conèixer i estimar més el nostre entorn.  El curs vinent esperem repetir i comptar amb tu per iniciar  més projectes.

Comments