Dia de la Ciència 2016


Amb motiu de la 21ª Setmana de la Ciència s'organitza, com en els darrers cursos, una nova edició de l'activitat ”La ciència en primera persona”emmarcada en el Dia de la Ciència a les escoles 2016 que promou el Departament d'Ensenyament conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

L'activitat es fonamenta en l'organització d'un centenar de conferències-col·loqui simultànies arreu de Catalunya, adreçades preferentment a l'alumnat de 3r i 4rt d'ESO. Les conferències van a càrrec de persones dedicades a la investigació que explicaran la seva tasca, tant des del vessant científic com humà amb l'objectiu clar d'estimular i potenciar la seva vocació científica.

Aquest curs tenim una sola conferència que es farà al Teatre de Blanes

https://sites.google.com/a/xtec.cat/seselva2/dinamitzacio/dia-de-la-ciencia-2014/inscripcio.jpg
INSCRIPCIONS
:  

Per confirmar l'assistència a la conferència cal que us inscriviu a través del FORMULARI     
abans del divendres 4 de novembre

Dades de l'activitat

Data: Dimecres 16 de novembre de 2016
Científic ponent: Sr. Pere Martínez Serra
Tema: 
"L'evolució dels organismes i la biologia molecular
"
Lloc: Teatre de Blanes
Hora: 11:00 h.
Durada aproximada: 90 minuts

El científic

Sr. Pere Martínez Serra

És Investigador sènior d' ICREA. Treballa des de l'any 2003 al Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona, on té un grup de treball interessat en l'origen i diversificació dels animals amb simetria bilateral (la majoria dels metazoos)

Va estudiar la carrera de Ciències Químiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va especialitzar en Bioquímica i Biologia Molecular. A la UAB (Departament de Bioquímica) va fer la seva tesi, sobre el desenvolupament cerebral, a rates i ratolins. La seva tesi la va acabar al "Salk Institute", San Diego, USA.

Va fer una estada postdoctoral, set anys, a l'Institut Tecnològic de Califòrnia, a Pasadena (USA) i al "Centro Nacional de Biotecnologia", a Madrid. 
També va ser professor titular al "Institute of Biomedicine" de la Universitat de Bergen, Noruega.
Coordina el Doctorat en “Genètica” de la Universitat de Barcelona.

La conferènciaTítol: "L'evolució dels organismes i la biologia molecular"La diversitat de les formes vivents ha estat font de fascinació constant pels homes. Ja els filòsofs grecs es van preguntar sobre la natura d'aquesta diversitat i sobre el seu origen. Moltes hipòtesi al llarg de la història han intentat explicar l'origen de la diversitat a la natura. Avui sabem que una bona explicació és aquella que va suggerir en Charles Darwin, l'evolució d'éssers vius mitjançant la selecció natural. De totes maneres els grans canvis evolutius, aquells que representen canvis dràstics de formes (per exemple l'aparició de: éssers multicel·lulars, éssers amb simetria bilateral, vertebrats, etc.) eren difícilment explicables mitjançant els mecanismes bàsics de mutació i selecció. Doncs, com ho expliquem?  Avui en dia tenim mètodes que ens permeten entendre aquests grans canvis que van passar a la història dels éssers vius. Clar, la presència de fòssils és fonamental. Però donat que el DNA de tots els éssers vivents tenen continuïtat amb els dels nostres pares, avis, etc. fins arribar als primers animals vius, això vol dir que a dintre nostre tenim un paquet d'informació (el nostre DNA) fantàstic que recopila tota la nostra història passada. És, per tant, una eina que pot fer-se servir per intuir com van ser els nostres ancestres. Si comparem el nostre DNA (la seva seqüència) amb la d'altres animals, podrem esbrinar aspectes dels nostres ancestres compartits. Aquesta eina permet avui als biòlegs moleculars tenir una visió privilegiada del passat. Avui, amb les nostres tècniques d'anàlisi som capaços, finalment, de viatjar en el temps!!