So, soroll, silenci

31 de gen. 2018, 13:10 publicada per SE CRP Gràcia   [ actualitzat el 31 de gen. 2018, 13:11 ]

El passat mes de novembre l'Escola Pública Sagrada Família va inaugurar una exposició al voltant de l'eix transversal "so, soroll i silenci". Trobareu a continuació una mostra fotogràfica del seu magnífic treball.
Amb els refugiats

21 de des. 2016, 0:34 publicada per SE CRP Gràcia   [ actualitzat el 21 de des. 2016, 0:34 ]La setmana del 12 al 16 de desembre l'INS Vila de Gràcia se solidaritza amb la problemàtica actual dels refugiats. D'acord amb les accions que s'estan duent a terme aquests dies al barri, des del centre també s’acullen a aquestes iniciatives i han organitzat tot un seguit d'activitats. 

Entre d’altres accions, el divendres 16/12 a les 8:30h, abans d'entrar a l’institut, tota la comunitat educativa farà un minut de silenci i es llegirà un escrit davant del centre, a la placeta Sant Miquel.

En aquest enllaç trobareu el programa amb totes les activitats planificades a l’institut, emmarcades en la Setmana d'accions educatives pel dret a migrar organitzada des de la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades (https://obrimfronteres.wordpress.com/).

La Xarxa és un espai de recent creació oberta a tots els agents educatius (escoles, instituts, AFAs, entitats de lleure, equipaments educatius, moviments socials, associacions, …) que té per objectiu unir esforços per promoure l'apoderament d'infants i joves, fer incidència social i mediàtica, i apel·lar a la responsabilitat dels governs.

En aquest enllaç trobareu el dossier informatiu de la Setmana amb el calendari d'accions, indicacions pràctiques de com adherir-vos-hi, com accedir a recursos educatius i com participar-hi.


Escola Sagrada Família: exposició "El Refugi"

29 de nov. 2016, 1:34 publicada per Antoni Alberich   [ actualitzat el 29 de nov. 2016, 1:36 ]


Com cada curs, l’Escola Pública Sagrada Família de Gràcia ha estat treballant un Eix Transversal. Enguany el tema escollit ha estat “El Refugi”

Del 14 al 25 de novembre tota la comunitat educativa, des d’Educació Infantil fins a sisè de primària, ha centrat l’activitat escolar dels diferents àmbits pedagògics en la reflexió, el debat, el coneixement i la pràctica sobre aquesta qüestió que, malauradament, és motiu d’actualitat social i notícia diàriament. 

Com a cloenda d’aquesta activitat, s’ha muntat una exposició a la planta baixa de l’escola amb una selecció dels treballs que cada aula, nivell o comunitat educativa ha realitzat, que es podrà visitar durant els propers dies.

Us deixem a continuació un vídeomuntatge amb algunes fotografies dels treballs exposats, que incorpora com a banda sonora la cançó Un món, dues classes de persones de “Els Pets” interpretada pels alumnes de cinquè.ESC Sagrada Família - L'aigua - Exposició de l'eix 15-16

15 de nov. 2015, 1:54 publicada per SE CRP Gràcia   [ actualitzat el 27 de nov. 2015, 0:55 per Antoni Alberich ]

Com cada curs i durant un temps determinat, a l’Escola Sagrada Família es treballa simultàniament un tema triat entre tot l’equip docent. Aquest curs s’està treballant l’aigua.

A partir d’unes consideracions molt generals que es fan des de l’equip de coordinació, els cicles educatius, escoltant als seus alumnes, fan les activitats per treballar el tema. També es demana la col·laboració i implicació de les famílies.

Des del divendres 13 de novembre a la tarda i fins al 30 de novembre romandrà oberta a l’escola l’exposició pública d’algunes de les feines relacionades amb el tema. Trobareu a continuació un recull fotogràfic d'aquest magnífic treball.

Per a l’escola és una mirada transversal a temes d’actualitat que donen més força al projecte pedagògic del centre.


Escoltem el pati a l'Escola Josep Maria Jujol

29 de juny 2015, 1:24 publicada per Antoni Alberich   [ actualitzat el 29 de juny 2015, 1:25 ]

Trobareu a continuació l'article que el 19 de juny va sortir a L'Independent de Gràcia sobre el projecte "Escoltem el pati" que s'ha desenvolupat aquest curs a l'Escola Josep Maria Jujol.


Escola literària a l'Escola La Farigola de Vallcarca

1 de juny 2015, 8:28 publicada per SE CRP Gràcia   [ actualitzat el 1 de juny 2015, 8:34 ]

Vegeu a continuació el vídeo explicatiu que ha preparat l'Escola La Farigola de Vallcarca al voltant d'una activitat de dinamització de la lectura que implica tot el centre i que han anomenat Escola Literària.


Word Party a l'Escola Josep Maria de Sagarra - Sant Jordi 2015

29 d’abr. 2015, 6:31 publicada per SE CRP Gràcia   [ actualitzat el 29 d’abr. 2015, 6:33 ]


L’Escola Josep Maria de Sagarra, dins del projecte Magnet, porta a terme accions educatives creatives, imaginatives, innovadores, motivadores i engrescadores que duguin els alumnes a gaudir de processos d’aprenentatge on ells mateixos siguin el motor que els porti a pensar, actuar i comunicar lluny dels paràmetres convencionals. Un bon exemple d'aquestes propostes és la Word Party que va tenir lloc el passat dia de Sant Jordi, una acció perfomativa inspirada en el Bombing of poems de Casagrande.
 
El "bombardeig de poemes" és una performance en la qual les ciutats que han experimentat un bombardeig aeri en el passat són esquitxades de poemes en el present. L’actuació consisteix a deixar caure cent mil poemes impresos des d’un avió o helicòpter. Fins ara, l’actuació s’ha dut a terme en cinc ciutats diferents: Dubrovnik, Guernica, Varsòvia, Berlín i Londres.
 
Casagrande és un col.lectiu d’art xilè que ha desenvolupat una sèrie de projectes editorials i accions d'art relacionades amb la poesia i les intervencions en espais públics. Trobareu un vídeo de l'acte a continuació.Iniciació a la robòtica a educació infantil a l'Escola Sagrada Família

23 de febr. 2015, 4:15 publicada per Antoni Alberich   [ actualitzat el 29 d’abr. 2015, 6:23 per SE CRP Gràcia ]

El passat 19 de febrer la Sra.
Sònia Gil i la Sra. Pepa Reig de l'Escola Sagrada Família de Gràcia van presentar una experiència sobre iniciació a la robòtica a educació infantil en el marc de la Jornada de Robòtica a Infantil i Primària organitzada pel CEB i els CRPs de la ciutat. Trobareu a continuació la presentació que van emprar per exposar la seva experiència i, més avall, els enllaços a la resta de propostes exposades durant la jornada.

http://prezi.com/lljuanfzmcqq/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Què passa quan aterra un gran projecte com el Tàndem o el Magnet en un centre educatiu?

8 de gen. 2015, 4:00 publicada per Antoni Alberich   [ actualitzat el 8 de gen. 2015, 4:04 ]


Projectes com el Tàndem i el Magnet volen impulsar escoles amb baixa matrícula a partir d’una oferta educativa que trenca amb l’habitual per fer l’escola més atractiva. Els veiem com una gran oportunitat per als centres i els seus alumnes, però com ho viuen des de dins? Quines són les pors, les alegries i les dificultats que hi troben?

Parlem amb l'Àngels Cases, la directora de l’Escola Josep Maria de SagarraL’escola participa en un projecte d’innovació en educació artística vinculat al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), en el marc del programa «Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu», impulsat per la Fundació Jaume BofillTotes les assignatures es treballen des del vessant artístic. Fins i tot les llengües en poden estar impregnades en algun moment, des que l’escola va començar a participar en el projecte Magnet lligat al MACBA el curs passat. D’una banda, l’escola buscava ser més atractiva per a les famílies, i de l’altra pretenia oferir als alumnes una altra manera de veure la realitat i una forma de treballar més creativa.

Àngels Cases ens respon a les preguntes clau següents:

Com es converteix un centre en una escola Magnet?
Tot el professorat de l’escola feia un any que ens formàvem en educació artística, és un tema que sempre ens ha agradat molt; volíem saber-ne més, unificar criteris i anar tots a l’una.
El nostre formador, Dimas Fàbregas, és de l’ICE de la Universitat Autònoma, i va parlar de nosaltres a la Fundació Jaume Bofill. Aquesta es va posar en contacte amb l’escola per proposar-nos ser Magnet. Vam plantejar-ho al claustre, es va acceptar i vam tirar endavant.

Com es gestiona la transformació?
D’entrada, igual que en un altre centre que tingui un projecte nou, es tenen en compte les peculiaritats pròpies d’allò que estem treballant. És bàsica la formació, sobretot del professorat que arriba nou a l’escola. Es dedica un temps concret setmanal a reunions pedagògiques per parlar del projecte i es documenta tot el que es fa.
Capítol a part és tota la relació i els vincles que es creen amb l’entitat partner, en aquest cas el MACBA, i també amb la Fundació Jaume Bofill i els altres organismes implicats, el Consorci, el Departament d’Ensenyament, etc.

Quina ha estat la rebuda de les famílies?
Molt bona, des del primer moment ha estat d’una total acceptació i disponibilitat per col·laborar.
I dels alumnes?
També molt bé. En aquests moments senten el MACBA com un museu molt proper, com si fos «alguna cosa d’ells», com l’escola. Els nens i les nenes entenen molt millor que els adults l’art contemporani.
Què ha estat el més dificultós del canvi?
Encara estem en procés de canvi, és un dia a dia diferent. No et sabria dir quin aspecte ha estat el més dificultós. El més important és creure en el projecte, tenir il·lusió, mantenir-la, i així és més fàcil transmetre-la quan arriba algú que no ha començat el projecte des del primer dia.

Cobreix les expectatives?
De moment sí, més del que ens esperàvem. És un enriquiment total, tant per als alumnes com per als mestres que hi participem.


Premi Manuel Bartolomé Cossío a la Xarxa d'Escoles Històriques

7 d’oct. 2014, 9:05 publicada per SE CRP Gràcia   [ actualitzat el 7 d’oct. 2014, 9:11 ]

La Xarxa d'Escoles Històriques de Barcelona, de la qual l'Escola Farigola de Vallcarca forma part des dels seus inicis, ha rebut un premi en reconeixement a la feina feta en relació a l'estudi de la història des del propi patrimoni.

El jurat del Premi Manuel Bartolomé Cossío, promogut per la Sociedad Española para el estudio del patrimonio histórico-educativo (SEPHE), ha atorgat el premi 2014 a la Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona (XEHB) que, com a grup de treball coordinat pel Centre de Recerca del Patrimoni (CEPAP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), treballa per la promoció i reconeixement del patrimoni històric educatiu d’aquelles escoles i instituts que van iniciar la seva tasca a finals del segle XIX o principis del segle XX. La xarxa, formada per professionals del camp de l’educació, promou els propis centres escolars com a recursos didàctics en sí mateixos i reclama el seu reconeixement, estudi i conservació pel bé de la societat i de l’alumnat, la majoria d’origen molt divers.

Enhorabona a tots i totes, alumnes, professorat i famílies, que han fet possible aquest projecte!!

1-10 of 11