Agenda LIC

  
Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social (ELIC)

  

Enrola't.cat és un recurs tant per a l’alumnat com per al professorat per treballar la llengua oral a l’escola. Aplega un recull de situacions comunicatives amb la finalitat de fomentar la interacció entre els alumnes. La tècnica utilitzada és el joc de rol, també anomenat role-playing o representació de papers.
Fòrum d’Educació i Cultura Popular

 
 
Fòrum d’Educació i Cultura Popular
Del 25 al 28 de gener de 2018
  
(Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, c/del Segre 22-32, Barcelona)
Imatge inserida 1


L’equip LIC de Sant Martí us desitja que passeu unes bones festes!!!Diccionari de llengües del món


 
    Resultat d'imatges de Diccionari de llengues del mon

 El Diccionari de llengües del món és un recull sistemàtic d’informació sobre 1.264 llengües estructurada en forma de fitxa de diccionari. Hi trobareu el nom de les llengües en català, àrab, gal·lès, alemany, anglès, espanyol, basc, francès, gallec, guaraní, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, suahili, amazic i xinès, i en la llengua mateixa de què es tracti. Igualment aplega informació sobre la filiació lingüística, el lloc on es parlen, la seva situació sociolingüística, vitalitat, alguns aspectes històrics, etc.


El Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics convoca el XXIII Concurs El Gust per la Lectura, basat en la lectura i treball de les obres i els dossiers didàctics corresponents.

S'estableixen set categories (A, B, C, D, E, F i G), d’acord amb els nivells educatius de l’alumnat participant. En cada categoria es podrà participar únicament en les obres i dossiers que s’especifiquen.

Enllaç al pdf amb les bases del concurs

El termini d'inscripció serà del 2 de novembre al 22 de desembre de 2017


        Seminari: Coordinació d'Aules d'acollida
 
 El seminari pretén ser un espai d’intercanvi d’experiències i recursos entre aules d’acollida i docents que intervenen amb alumnat
nouvingut. Adreçat a docents d'escoles assessorades per l'ELIC de Sant Martí i Sant Andreu.

Calendari: dijous de 12:30 a 14:00h.

   Sessió 1: 26 d'octubre
   Sessió 2: 23 de novembre
   Sessió 3: 18 de gener
   Sessió 4: 15 de febrer
   Sessió 5: 15 de març
   Sessió 6: 12 d'abril
   Sessió 7: 17 de maig

Inscripció oberta fins al 26 d'octubre: envieu les vostres dades a l'equip LIC  cmateu12@xtec.cat,                                                                                                                                        acorber@xtec.cat,                                                                                                                                            jcalvo17@xtec.cat
XIV CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA

Lectura en Veu Alta
PLACES LIMITADES!
L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció si s’arriba al límit de places previst abans del 3 de novembre.

Us recomanem que consulteu les bases del Certamen i els dubtes més freqüents abans de formalitzar la vostra inscripció.

El programa El Gust per la Lectura té per objectiu la formació de bons lectors i lectores. Es tracta que, al llarg de la seva formació educativa, els nostres alumnes esdevinguin lectors competents, crítics i capaços de gaudir del plaer de la lectura. El programa ofereix material didàctic al professorat, i estratègies i recursos per a la dinamització de la lectura, de manera que s’afavoreixi el desenvolupament de les competències literària i social i ciutadana. La dinamització de la lectura es porta a terme relacionant les obres literàries amb altres tipus de discursos, de formats artístics i d’activitats, amb la intenció que el fet lector, a més de proporcionar sensibilitat estètica i contribuir al creixement personal, esdevingui element potenciador del treball compartit i la construcció de la ciutadania.
     
     Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social (ELIC)   Curs 2017-18


 

  Avancem
Ensenyament i aprenentatge integrat de llengües (Programa d'innovació 2 anys de durada)
 impuls_lectura 
  Impuls de la lectura (ILEC)


 araescric
 
  AraEscric 

Educació infantil i Primària

 • Cicle de conferències
  • Conferències araESCRIC. L’aprenentatge inicial de l’escriptura 1000930555 (Comença el 26 d’octubre)

  • Conferències L'aprenentatge de l'escriptura a primària 1000940555 (comença el 26 de setembre)

 • Seminaris 
  • Tallers d'actvitats pràctiques d'expressió escrita 1000970555 (comença el 16 de gener)
  • Taller de l'escriptura en un centre educatiu 1000960555 (comença el 16 de gener)
  • L'escriptura creativa 1000980555 (comença el segon trimestre)

  Educació Secundària

 • Cicle de conferències
  • Conferències L'aprenentatge de l'escriptura a secundària 100095055
 • Seminaris 
  • Taller de l'escriptura en un centre educatiu 1001030555 (comença el 18 de gener)
  • Taller d’activitats pràctiques d’escriptura
  • L'escriptura creativa 1000990555 (comença el segon trimestre)

 Resultat d'imatges de convivència xtec 
  

Resultat d'imatges de alumnat nouvingut xtec
 


 • Formació inicial de tutors d'Aula d'Acollida Taller. CRP Eixample (Barcelona) 1000390511
 • Seminari de Coordinació d'aules d'acollida. Internivells:      Educació Infantil-Primària-Secundària 1100441110


 impuls_lectura 
           Impuls de la Lectura


El Departament d'Ensenyament participa en el Pla Nacional de Lectura presentat pel Govern de la Generalitat establint com a objectiu estratègic la millora de l'èxit escolar de tot l'alumnat. I ho fa potenciant la lectura sistemàtica en totes les àrees i matèries del currículum al llarg de tota l'escolaritat bàsica per augmentar la competència comunicativa i lingüística i el desenvolupament de l'hàbit lector dels infants i joves, sense oblidar que la competència lectora és la base de molts aprenentatges i un requisit per participar amb èxit en bona part dels àmbits de la vida adulta.
 araescric 
                  AraEscric

El curs 2015-2016 el Departament d'Ensenyament impulsa el programa araESCRIC, amb el qual s'estableix com a objectiu millorar la competència escrita dels alumnes per augmentar-ne la capacitat de comunicació i el rendiment acadèmic, i així afavorir-ne l'èxit educatiu. 

En aquesta línia, el curs 2011-2012 es va iniciar el programa l'Impuls de la lectura en l'àmbit educatiu amb l'objectiu de reduir el fracàs escolar potenciant la lectura sistemàtica al llarg de tota l'escolaritat.
 Fas 6 anys. Tria un Llibre

La campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’ vol estimular els hàbits de lectura dels infants de 6 anys. Té com a objectius que els nens i les nenes descobreixin les llibreries amb un adult, que se sentin motivats per començar a crear la seva pròpia biblioteca i que aprenguin a donar valor al llibre. 
Món llibre
Festival literari per a infants i joves


 • 8 i 9 d'abril de 2017, d'11 a 19:30h.

 • Més informació: http://lameva.barcelona.cat/monllibre/


 

Jornada pedagògica Saló del Còmic
 X Jornada El còmic una eina pedagògicaAdreçada al professorat de primària i secundària. La Jornada, emmarcada dins dels actes del 35è Saló del Còmic, consta d'una visita guiada pels expositors del Saló, taller de recursos del còmic per al professorat, conferència i presentació d’experiències.

30 de març de 2017 al Palau de Congressos de Barcelona (Montjuïc)

Horari: de 15:00 a 20:00 Jocs Florals Escolars

El Departament d’Ensenyament convoca una nova categoria en els IV Jocs Florals Escolars de Catalunya, la del conte audiovisual il·lustrat. Està adreçat a tots els alumnes de primària i als alumnes de primària de les escoles d’educació especial. L’objectiu és promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinari des de l’ àmbit lingüístic, l’àmbit digital i l’ àmbit artístic. En aquesta categoria s’han d’abordar noves tècniques narratives com el guió, la llengua oral, la banda sonora i la dimensió visual i plàstica.

En el bloc Conte audiovisual il·lustrat podeu trobar una proposta per a treballar el conte audiovisual com a projecte de treball interdisciplinari, així com un llistat de recursos d’àudio i vídeo que es pot utilitzar per a l’ elaboració del conte audiovisual. La Torre de Llibres

Des de Xim i Xesca, el Programa de Foment a la Lectura, tornem a posar en marxa la iniciativa: La Torre de Llibres.

L’objectiu d’aquest joc és animar els nens i nenes a llegir d’una forma divertida i engrescadora, i formant part d’un equip lector amb un objectiu atractiu i molt visual: entre tots hauran de llegir tants llibres com per fer una torre tan alta com la Sagrada Familia.

La Torre de Llibres 2017 comença el proper dia 1 de març i fins el 31 de maig. L’activitat és gratuïta i la participació s'ha de fer a través de l'escola o la biblioteca. La subscripció al joc i la notificació sobre els llibres llegits s’ha de fer a través de la web www.ximixesca.com/torredellibres que és on també s’aniran anunciant les dades de lectura i es veurà com va pujant la nostra torre de llibres.  
 

#BCNvsOdi

Benvinguts, benvingudes a les Jornades internacionals #BCNvsOdi: estratègies per combatre la intolerància a les xarxes socials.

Les Jornades tindran lloc els dies 2 i 3 de març de 2017 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Els objectius de les Jornades són els següents:
 • Contribuir a la presa de consciència pública sobre l’abast del problema del discurs de l’odi a les xarxes socials, prestant especial atenció al seu impacte en les persones i els col·lectius.
 • Facilitar el debat sobre el discurs de l’odi a les xarxes socials entre els diversos agents implicats.
 • Debatre sobre els límits de la llibertat d’expressió com a punt de partida essencial per establir qualsevol estratègia responsable contra el discurs de l’odi. 

Inscripcions
Programa

Resultat d'imatges de dia escolar de la pau

EL DENIP

El Dia Escolar de la Noviolència i la Pau se celebra cada 30 de gener, en commemoració de l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi.

Durant aquesta jornada, escoles, instituts i centres educatius d’arreu del món organitzen diferents activitats per difondre els valors de la noviolència i la pau.

Plana web del DENIP
 certamen
 
XIII CERTAMEN LITERARI ESCOLAR EN LLENGÜES D'ORIGEN

Un certamen literari per la pau i la convivència. La importància de participar.
 

El Certamen, que aquest curs celebrarà la seva XIII edició, és un concurs de creació literària dirigit a tots els estudiants de Catalunya d’educació primària i de secundària. Com observareu, hem actualitzat la imatge logotip d’Amics de la Unesco de Barcelona així com la del Certamen Literari.

Els principals objectius del Certamen són:
 • Fomentar entre els alumnes el respecte per la diversitat cultural i lingüística.
 • Promoure la integració dels nouvinguts en una societat cada vegada més plural i multicultural.
 • Agermanar les dues llengües més importants: la materna i la de la societat d’acollida.
La peculiaritat és que els nois i les noies que hi participen poden presentar els seus textos escrits en la seva llengua materna, sigui quina sigui.

INSCRIPCIÓ OBERTA

A continuació teniu els enllaços a les bases i els formularis per a poder-vos-hi inscriure:
Us informem que us heu d’inscriure i enviar-nos els treballs abans del 10 de febrer de 2017.
  Passes a seguir:

Per a qualsevol dubte podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic certamen@amicsunescobarcelona.cat

 
 TALLERS DE RÀDIO PER A LA TEVA ESCOLA O INSTITUT.

ENTRE TOTS FEM LA RÀDIO INTERESCOLAR!!!

El desenvolupament d’internet ha suposat una revolució al món de la comunicació, la xarxa ens permet acabar amb les limitacions tecnològiques que fins ara impedien l’ús habitual de la ràdio a l’escola com a element pedagògic i de comunicació. 
Aquest és precisament el nostre desig amb la realització dels TALLERS DIAL JOVE a les escoles i instituts, apropar el mitjà als/les alumnes amb professionalitat periodística, però d’una manera fàcil i amena adaptada als diferents nivells d’aprenentatge i àrees curriculars, posant a la seva disposició tots els mitjans tecnològics propis d’un estudi de ràdio.
 Aquesta forma de comunicació la volem compartir amb les famílies i la resta de la comunitat escolar en aquesta web.
 Premi anual DIALOGA
 4ª Edició

Premi anual DIALOGA4ª Edició
 Què és el diàleg i quines avantatges pot oferir-nos en la gestió dels nostres conflictes?

 • Inscripció oberta fins a març de 2017
 • Informació: http://itemsweb.esade.edu/research/CMRG/BASES-DEF-CAT-PREMIDIALOGA-Edicion-IV.pdf 
 El gust per la lectura

XXII Concurs El Gust per la Lectura 

El Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics convoca el XXII Concurs El Gust per la Lectura, basat en la lectura i treball de les obres i els dossiers didàctics corresponents. S'estableixen set categories (A, B, C, D, E, F i G), d’acord amb els nivells educatius de l’alumnat participant. En cada categoria es podrà participar únicament en les obres i dossiers que s’especifiquen.El termini d'inscripció s'amplia fins al 23 de gener de 2017. Bon Nadal i Feliç any 2017


 Fem l'escola plurilingüe. Jornada formativa a Barcelona

 Inscripció a la jornada Fem l'escola plurilingüe.
 Jornada formativa a Barcelona


Jornada formativa adreçada a equips directius, mestres d'educació infantil i cicle inicial i responsables dels projectes lingüístics de centre.

Data: 19.12.2016 - 19.01.2017
Programa
Inscripció 


VI concurs escolar Saló del Còmic

 VI CONCURS ESCOLAR SALÓ DEL CÒMIC
 L’AVIACIÓ I EL CÒMIC 

En el marc de la 35a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc entre el 30 de març i el 2 d’abril de 2017, FICOMIC, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, convoca el VI concurs escolar del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Enguany, un dels temes centrals del Saló del Còmic és L’aviació i la seva presència al còmic.

Data: 09.12.2016 - 31.01.2017
Bases
Inscripció 

 Fundació Servei Solidari

Informació dels nous cursos que iniciarem al gener: alfabetització, català, castellà, Mòdul C (Coneixement de la societat Catalana i el seu marc jurídic), CCSE (preparació de la prova per obtenir la Nacionalitat), anglès i informàtica.
També oferirem dos grups de conversa en català i en castellà.

Les inscripcions seran els dies 9 i 10 de gener en horari de 10 a 12h i de 16 a 18h a la Ronda Sant Pau, 76.

Rebeca García-Formació Bàsica
rebeca.garcia@serveisolidari.org · www.serveisolidari.org · +34 93 441 64 06 ·Sant Antoni Abat 61 · 08001 · Barcelona 

Resultat d'imatges de mediació escolar

 VII Trobada de la Xarxa de centres mediadors de secundària


La VII Trobada d'alumnat mediador tindrà lloc el proper 17 de maig de dos quarts de deu a dos quarts de dues a l'INS Moisès Broggi.

 • Enllaç per realitzar la inscripció del professorat acompanyant a la Trobada:
https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/pls/soloas/pk_for_mod_ins.p_for_detall_activitat?p_codi=1000390511&p_curs=2016-2017&p_es_inscr=S


 • Enllaç per realitzar la inscripció al seminari de preparació de la VII Trobada per al professorat dels alumnes mediadors que participaran de la Trobada:

https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/pls/soloas/pk_for_mod_ins.p_for_detall_activitat?p_codi=1000380511&p_curs=2016-2017&p_es_inscr=S

Calendari:     Sessió 1:   dimecres 15/02/2017 - 17:15 19:00h.
Sessió 2:   dimecres 15/03/2017 - 17:15 19:00h.
Sessió 3:   dimecres 26/04/2017 - 17:15 19:00h.
Sessió 4:   dimecres 03/05/2017 - 17:15 19:00h. 
Actuar contra la islamofòbia

Des del Programa BCN Interculturalitat us recomanem aquesta activitat, que s'emmarca en les accions de l'Ajuntament de Barcelona per lluitar contra les discriminacions i els discursos de l'odi.

És també una bona ocasió per accedir a eines, recursos i informacions que ajuden a desmuntar rumors i estereotips.

Activitat gratuïta

Us convidem a participar-hi!

 


5è Premi de Conte TAL COM SENTS
5è premi de conte TAL COM SENTS

L'’institut Investigador Blanxart, de Terrassa, convoca el 5è premi de conte TAL COM SENTS.

Actualment es convoquen desenes de premis literaris, premis per a Primària, Secundària, 1r Cicle d’ESO, 2n Cicle d’ESO..., per edats, per gèneres, amb participació restringida a una ciutat o comarca, a una entitat... No tenia gaire sentit convocar un concurs similar. Per això vam optar per crear un premi diferent, que posa l’accent en els participants, és a dir els autors; han de ser docents en actiu. El TAL COM SENTS vol ser un homenatge a la docència. Quants professors de diverses disciplines no han escrit alguna vegada narracions interessants que, per modèstia o desconeixement del seu valor literari, acaben en un calaix? Aquest premi és una oportunitat perquè aquests textos surtin a la llum pública i els autors visquin el reconeixement de la seva capacitat creativa.

Inscripció: 11.11.2016 - 10.03.2017
Bases 


Lectura en Veu Alta

  Taller Ara t'escolto! 

Obertura de places per als tallers Ara t'escolto! adreçats al professorat dels alumnes que participen al Certamen de Lectura en Veu Alta.
Aquest any, gràcies a la col·laboració de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Impro Barcelona oferirà un taller que, a través d'un format innovador, vol donar eines per treballar, a través del joc i de la improvització, la vocalització, el ritme, la puntuació o l'entonació i dominar la tècnica lectora.

Lloc: Consorci d'Educació de Barcelona
Dates: 12 de desembre de 17:30h a 20:00h   o
 14 de desembre de 16:00 a 18:30h 
Enllaç on fer la inscripció Lectura en Veu Alta
 XIII Certamen Nacional de LECTURA en VEU ALTA

Inscripcions: del 3 d'octubre al 10 de novembre de 2016.

Bases: categories, participants, fases i lectures


 
XXII Concurs El Gust per la Lectura 

Inscripcions: del 2 de novembre al 22 de desembre de 2016.

Sobre el concurs, material didàctic...
 11è Premi Sambori Òmnium 2017

11è Premi Sambori Òmnium 2017

El nom del Sambori (o xarranca) ve d’un joc de carrer per a nenes i nens, i va estar escollit, per les associacions convocants del primer Premi Sambori, perquè es tracta d’un joc popular que es juga a totes les comarques de parla catalana i arreu del món.

El Premi Sambori té com a objectius promoure la participació en un projecte comú d’alumnes i centres de totes les terres de parla catalana i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i els valors pedagògics de cada centre.

Inscripció: 22.09.2016 - 03.02.2017
Bases 6è Premi Pissiganya de Poesia Escolar

6è Premi Pissiganya de Poesia Escolar

Amb l’objectiu de difondre el gust per la creació poètica entre els alumnes dels centres educatius del nostre país, Pissiganya.cat. Revista de poesia per a xiquets i xiquetes de 0 a 100 anys convoca el 5è Premi Pissiganya de Poesia Escolar adreçat als alumnes de les escoles de primària, i per primer cop  també de secundària, dels territoris de parla catalana.

Inscripció:22.09.2016 - 21.04.2017
Bases 

Logo

X Simposi: Llengua, educació i immigració

 Els dies 25 i 26 de novembre de 2016 se celebrarà a la Universitat de Girona la desena edició d'aquest Simposi. Amb motiu dels vint anys de celebració, s'oferirà un balanç de la situació al nostre país en relació a la llengua, l'educació i la immigració.


 la Setmana del Llibre en Català

La Setmana del Llibre en Català
Un dels esdeveniments culturals més importants del país

Del 2 a l'11 de setembre, La Setmana del Llibre en Català celebra la seva 34a edició i ho fa convertint-se en la oferta més gran de la història de llibres en català. La Setmana, un dels esdeveniments culturals més importants del país, acollirà més expositors que mai, afavorint sempre el contacte directe, la relació entre llibreters, editors i lectors, que podran trobar totes les novetats, però també llibres de fons, les col·leccions de cada segell. I, com sempre, amb una àmplia proposta d'activitats de tot tipus (presentacions, recitals, itineraris literaris, xerrades...) per a nens i adults, que també contribueixen a estimular i a promoure la lectura en català. A més, aquest any estrenem mòduls nous. Vine a descobrir-los, volem que formis part de La Setmana del Llibre en Català!

 


araescric

 araEscric

El curs 2015-2016 el Departament d'Ensenyament impulsa el programa araESCRIC, amb el qual s'estableix com a objectiu millorar la competència escrita dels alumnes per augmentar-ne la capacitat de comunicació i el rendiment acadèmic, i així afavorir-ne l'èxit educatiu.

En aquesta línia, el curs 2011-2012 es va iniciar el programa l'Impuls de la lectura en l'àmbit educatiu amb l'objectiu de reduir el fracàs escolar potenciant la lectura sistemàtica al llarg de tota l'escolaritat.
 


impuls_lectura

 Impuls de la Lectura

El Departament d'Ensenyament participa en el Pla Nacional de Lectura presentat pel Govern de la Generalitat establint com a objectiu estratègic la millora de l'èxit escolar de tot l'alumnat. I ho fa potenciant la lectura sistemàtica en totes les àrees i matèries del currículum al llarg de tota l'escolaritat bàsica per augmentar la competència comunicativa i lingüística i el desenvolupament de l'hàbit lector dels infants i joves, sense oblidar que la competència lectora és la base de molts aprenentatges i un requisit per participar amb èxit en bona part dels àmbits de la vida adulta.
Comments