Recomanem


Recull bones pràctiques TAC a l'escola

4 de juny 2018, 2:00 publicada per SE CRP del Baix Empordà   [ actualitzat el 6 de juny 2018, 0:50 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

https://sites.google.com/a/xtec.cat/se-baixemporda/dinamitzacio/bones-practiques/bones-practiques-dinamitzacio-tacCada any, la darrera sessió del Seminari de coordinadors d’informàtica (SCTAC) està dedicada a l'Intercanvi de Bones Pràctiques en TAC a l'escola. Des de la pàgina Bones pràctiques dinamització TAC del nostre espai web, podreu consultar el recull d’experiències dels últims vuit anys, en les quals hi han participat la majoria dels centres de la nostra comarca. Enguany hem afegit a la part superior de la pàgina un apartat on es presenten, amb un format de fitxa més modern, més de 50 bones pràctiques recollides des de diferents seminaris TAC de les comarques gironines. De ben segur que hi podreu trobar idees i models d'experiències per aplicar als vostres centres.
Aquest curs s'ha aprofitat la Jornada d'Inclusió Digital que es va celebrar el dissabte 5 de maig a la Universitat de Girona, com a jornada de cloenda del curs 17-18 del seminari TAC, amb la qual cosa s'hi van presentar algunes des les experiències dels nostres centres on les TIC han tingut un paper rellevant. Durant la trobada es van presentar experiències sobre programació, vídeo a l'aula, utilització de tauletes, apps per a dispositius mòbils a l'aula, extensions de Chrome... tant des del punt de vista de l'aula com del centre. Les podeu consultar en la web d'aquesta Jornada d'Inclusió Digital. La incorporació de les TIC en totes aquestes experiències ha comportat canvis metodològics i organitzatius en el dia a dia dels centres.
Us recomanem, també, l'Espai Web SCTAC Baix Empordà, creat des del nostre Servei Educatiu, on hi trobareu els continguts i materials de les sessions del Seminari de coordinadors TAC del Baix Empordà d'enguany i també els dels cursos anteriors, a més dels reculls d'experiències esmentats més amunt.
Per últim, també us volem recomanar l'espai TIC-TAC del nostre web on hi podreu trobar diferents apartats relacionats amb les noves tecnologies.

Caixa didàctica: Els habitants del mar

23 d’abr. 2018, 8:17 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 23 d’abr. 2018, 8:17 ]

Durant el tercer trimestre tindrem en préstec aquesta nova maleta pedagògica del Museu Marítim de Barcelona adreçada a alumnes d'EI i CI de primària. Aquesta caixa didàctica proposa conèixer les característiques i comportament d'alguns animals marins, on viuen, com s'alimenten, com es relacionen; conèixer algunes de les adaptacions dels organismes al medi marí, tot això a través d'un conte, titelles i de diferents materials amb els quals poder observar, tocar i aprendre.
Si esteu interessats en fer-la servir, el mes de juny, encara està disponible.

Podeu fer un correu electrònic al crp-baixemporda@xtec.cat per fer la reserva.Recomanacions de llibres per Sant Jordi 2018

19 d’abr. 2018, 1:42 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 19 d’abr. 2018, 2:53 ]

Ja tenim aquí Sant Jordi, la festa major dels llibres i de la lectura. Des del Servei Educatiu del Baix Empordà i el Seminari de Biblioteques hem mirat les seleccions que per aquesta diada han fet algunes biblioteques i llibreries i les volem compartir amb vosaltres.
Hi trobareu una mica de tot: llibres de coneixements i llibres d'imaginació, contes sense paraules i històries molt ben narrades; llibres per a totes les edats que tenen en comú que són petites joies, contes que desperten sentiments i que emocionen, que ens fan riure i passar una bona estona:
També podeu visitar l'apartat de llibres recomanats del seminari de biblioteques de primària del Baix Empordà.
 I finalment posem a la vostra disposició aquest recull de poemes, cançons i textos que trobareu en el BLOG de la Montserrat Bertran  mestra i assessora LIC  per  llegir, recitar i comentar aquest Sant Jordi.
  •  Per a les nenes i els nens que somien escriure novel·les de grans.
  •  Per als nois i noies que es tanquen a llegir al bany perquè ningú no els pugui destorbar.
  •  Per als i les mestres que comencen el dia parlant del llibre que estan llegint.
  •  Per als professors que en un llibre busquen apassionar noves generacions i no només "temes importants" per treballar i dissecar a classe.
  •  Per a les mestres que llegeixen d’amagat al lavabo de l’escola i s’obliden de l’hora de la classe de matemàtiques.
  •  Per als grups de WhatsApp de mestres que envien gifs amb recomanacions literàries.
  •  Per a un país on no calgués un Dia del Llibre per vendre molts llibres.

  
(Extret del diari Ara  "Manifest insòlit en 50 desitjos"  de 10 autors de literatura infantil i juvenil que desgranen les seves ambicions, laments i crítiques en una imaginativa declaració de principis.)
Caçadors de diamants. Joc cooperatiu d'educació física

5 de març 2018, 0:22 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 5 de març 2018, 4:05 per SE CRP del Baix Empordà ]

Caçadors de diamants és una gamificació, inspirada en un joc de taula, per a treballar les dimensions i les seves corresponents competències dins de l’àmbit de l’educació física utilitzant els reptes físics cooperatius com a eix vertebrador. Per jugar a Caçadors de diamants s’utilitza una estructura de metodologia cooperativa anomenada “Pensa, comparteix, actua”. És una bona manera d’iniciar-se a treballar amb metodologia cooperativa a les sessions d’educació física.
El joc va adreçat a escoles i instituts. S’hi pot jugar a partir dels 9 anys i poden participar-hi entre 12 i 30 jugadors.
Si voleu conèixer aquesta proposta didàctica amb més profunditat us podeu posar en contacte amb els seus creadors a través del correu electrònic diamantsef@formiguescooperatives.cat
Properament al CRP del Baix Empordà en farem una presentació i disposarem d'un exemplar del joc en servei de préstec.
Més informació Caçadors de diamants


Contes verticals

23 de gen. 2018, 4:29 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 24 de gen. 2018, 7:46 ]

Contes clàssics fets amb un plafó de roba que contenen titelles dels diferents personatges de cada conte. Pensats per treballar l’expressió oral a l’etapa d’Educació Infantil 0-6 anys.
Els contes populars formen part del contingut a treballar al llarg de l’educació a infantil. Ens donen un referent comú que connecta les vivències de casa amb les de l’escola. Alguns nens arriben de casa coneixent contes com “La Caputxeta Vermella” o “Els Tres Porquets” i descobreixen el plaer que a l’escola també els hi expliquen els contes que tant els hi agraden... per a aquests alumnes,el coneixement previ del conte és una bona motivació. Per a aquells que tenen un referent cultural diferent és una bona manera de conèixer-los.
Disposem dels següents contes:
- Els tres porquets
- La rateta que escombrava l'escaleta
- Charlie i la fàbrica de xocolata
- La caputxeta vermella
- Alícia al país de les meravelles
- De què fa gust la lluna?


Materials per treballar el dia de la dona

22 de gen. 2018, 4:41 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 24 de gen. 2018, 7:44 ]

Us recomanem una relació de recursos i pàgines WEB on es pot trobar material per a poder treballar el tema de la coeducació, la igualtat i la dona. Cadascuna i cadascú podeu valorar si s’ajusten a les vostres necessitats i es poden utilitzar:

1-Catàleg Merlí XTECRecursos físics i Recursos en línia
2-Recull de treballs col.laboratius  sobre cooeducació realitzats pels centres de Sant Feliu de Guíxols: Totes som dones; Quina dona ; Tú també pots; Com ha canviat el conte!;
4- Recull sobre coeducació: Quaderns d'activitats i materials
5-Anem a pams: Pàgina WEB amb recursos educatius

Jocs i lectura per a aquest Nadal

5 de des. 2017, 0:55 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 5 de des. 2017, 1:03 ]

Aquest any regala emoció, aventura, misteri... Regala passió, rialles…
Llegir i jugar ens farà més grans!!!
Tornem a tenir les festes de Nadal aquí i això vol dir que aviat farem cagar el Tió i els tres Reis Mags ja venen de camí carregats de jocs i bones lectures. Per això avui us volem proposar un seguit de contes, àlbums il·lustrats,  llibres juvenils i jocs de taula  que a nosaltres ens agraden molt i ens han fet passar una molt bona estona. Ens han fet riure, ens han emocionat, ens han posat els pèls de punta i, sobretot, ens han divertit molt!
Així que ja podeu fer-hi un bon cop d'ull i escollir aquells que més us agradin, no us decebran.

- LLibres de lectura
Recull d’una acurada selecció de llibres infantils i juvenils elaborat per les Biblioteques públiques de les comarques gironines amb la col·laboració del  Seminari de Biblioteques del Baix Empordà.
Guia CLER (Club de lectures recomanables)
- Recomanacions de jocs de taula
Selecció d’alguns dels  jocs de taula presentats al taller de “Jocs de Taula a l’escola” del Pla de Formació de Zona amb la col·laboració de la botiga jugarxjugar de Girona.
Jocs de taula de llengua i matemàtiques Educació infantil i Cicle Inicial
Jocs de taula de llengua i matemàtiques Cicle Mitjà i Cicle Superior
Jocs de taula de llengua i matemàtiques Educació Secundària
Bones vacances, bon joc i bona lectura!!!

Nano Educa. Nanokit 2.0

30 de nov. 2017, 3:12 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 30 de nov. 2017, 4:54 ]

Adreçat a l'alumnat de segon cicle d'ESO i de Batxillerat, es un material experimental didàctic sobre l’àrea emergent de la nanociència i nanotecnologia. Consta de dos dossiers Nano Educa (fitxes alumnes i fitxes professors) i una caixa amb tot el material necessari per portar a terme les activitats proposades.
Es combina una metodologia experimental per treballar a l'aula o al laboratori i materials complementaris en línia, per aprofundir en les bases teòriques i descobrir investigacions relacionades d’actualitat. Es tracta d’una proposta interdisciplinària que engloba temàtica pròpia de la ciència més teòrica i la recerca bàsica (per exemple, amb l’experiment de les propietats conductores del grafè) amb d’altres amb una aplicació tecnològica directa (el disseny d’un sensor piezoelèctric). La ‘nano’ és un camp de la ciència en el qual hi treballen tant investigadors especialitzats en ciència fonamental i teorització matemàtica com enginyers i tècnics que centren els seus esforços en el disseny de noves aplicacions.
Aquesta visió d’interconnexió i complementarietat entre disciplines, molt en línia amb el concepte d’educació STEM, és una de les idees que transmet el NanoKit als alumnes. També se’ls transmet la idea que la nanociència i la nanotecnologia és un camp d’estudi al qual es pot accedir des de moltes vessants i molts àmbits.
Més informació a: http://agora.xtec.cat/cesire/categoria/projectes/nano/
Presentació sobre nanociència i nanotecnologia:

nanokit.pptx


Quin projecte prepareu? Quin material necessiteu?

28 de nov. 2017, 2:11 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 28 de nov. 2017, 2:12 ]

Heu visitat el nostre apartat web de caixes i recursos didàctics? N'hi ha per a totes les edats (infantil i CI, primària i secundària) i de ben segur que hi podreu trobar material i recursos que us poden ajudar a preparar els vostres projectes, temes o aquelles unitats didàctiques que esteu a punt de portar a terme. Si no trobeu ben bé el que necessiteu o teniu algun dubte, a través del nou formulari de préstec, ens podeu definir allò que us faria falta i nosaltres farem una cerca i us oferirem el que tenim responent al vostre correu electrònic.

Revista Reporter Doc. Un recurs a tenir en compte

24 d’oct. 2017, 3:47 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 24 d’oct. 2017, 3:47 ]

Des de fa molts anys, el Servei Educatiu del Baix Empordà estem subscrits a la revista Reporter Doc, una revista en català multitemàtica que ens ofereix recursos per tractar diferents temes habituals a les nostres aules: animals, plantes, ciència, tecnologia, història,... Tant per llegir a l'aula com per treballar alguns temes, trobareu tots els exemplars en préstec al CRP.

1-10 of 75