ESPAI LIC‎ > ‎

Des del LIC


Els Plans Educatius d'Entorn: Nous municipis a la nostra comarca

22 de nov. 2017, 0:23 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 29 de nov. 2017, 5:07 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs 17/18 engeguem tres nous Plans Educatius d'entorn a la nostra comarca, a les poblacions de La Bisbal d'Empordà, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí. Aquests tres nous plans s'afegeixen al de Palafrugell, engegat fa més de 10 anys i encara vigent. Els Plans educatius d'Entorn són una iniciativa de cooperació educativa entre els Ajuntaments i el Departament d'Ensenyament per tal de:

- aconseguir l'èxit de tot l'alumnat  
- contribuir a la cohesió social mitjançant l'equitat, l'ús de la llengua catalana, l'educació intercultural, i el foment de la convivència

Els objectius del Plans Educatius d'Entorn són:

1.- Contribuir a la millora de les condicions d'escolarització a l'èxit acadèmic
2.- Potenciar l'educació en valors, el compromís cívic i la participació de l'alumnat en espais de lleure
3.- Potenciar la implicació de les famílies en l'educació dels fills i la participació en la vida escolar

4.- Millorar la presència i l'ús social de la llengua catalana com a llengua compartida i de cohesió, en un marc de respecte i valoració de la diversitat lingüística
5.- Potenciar el treball i l'aprenentatge en xarxa de tots els agents educatius que operen en el territori

Per a que tot això sigui possible l'assessora LIC del vostre poble treballarà conjuntament amb un tècnic municipal per tal de vertebrar tota la xarxa educativa del municipi.
Si voleu saber més coses del PEE cliqueu en el següent vídeo o visiteu la plana web del Departament.

Projecte de convivència

11 d’oct. 2017, 0:42 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 27 d’oct. 2017, 2:51 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Projecte de convivència El Projecte de Convivència no és un tema nou, sinó que ja fa diversos anys que hi treballem, però per diverses raons d'actualitat ens ha semblat oportú de recordar-vos la necessitat de tenir-lo present, actualitzat i implementat, així com donar-vos a conèixer els molts recursos que us posa a l'abast per a les àmplies temàtiques que aborda.
 
A més de l'aplicació que dona suport a la diagnosi i elaboració del projecte, volem destacar el banc de recursos que trobareu, tant pel que fa a temàtiques que afecten l'organització del centre com l'acollida o la comunicació, com pel treball en la resolució de conflictes, com de valors i actituds, sempre des de la triple perspectiva d'aula, centre i entorn. 

En aquest apartat de recursos també hi podreu trobar un recull de materials de suport educatiu seleccionats arrel dels atemptats del 17 d'agost.

El Departament d'Ensenyament demana a tots els centres educatius el Projecte de Convivència com a part del Projecte Educatiu de Centre que s'elabori i implementi abans del març de 2020.

Per a qualsevol qüestió relacionada amb aquests temes no dubteu a adreçar-vos a l'equip LIC.

Equip LIC 17-18

6 de set. 2017, 3:56 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 6 de set. 2017, 5:36 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs 17-18 l'equip LIC del Baix Empordà continua format per dues assessores: Mar Escamilla i Marta Silvestre tot i que tenim tres assessores d'altres zones que ens faran un suport en alguns centres ILEC.

Seguint els criteris del Departament d'Ensenyament, la nostra tasca principal aquest curs serà l'assessorament i la formació als centres ILEC i Avancem i la creació de tres nous PEEs, tot i que també continuarem treballant la interculturalitat, la convivència i la cohesió social.

CENTRES ILEC DE 1r ANY
Esc. Vila-romà de Palamós
Assessora de referència: Marta Silvestre

CENTRES ILEC DE 2n ANY
Esc. Torres Jonama de Mont-ras
Assessora de referència: Núria Rabassedas

Esc. Barceló i Matas de Palafrugell
Assessora de referència: Esperança Muntada

CENTRES ILEC DE 3r ANY
Esc. Empordanet de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Esc. Joan de Margarit de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Esc. Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Montserrat Borràs

Esc. Torres Jonama de Palafrugell
Assessora de referència: Mar Escamilla

Esc. Quermany de Pals
Assessora de referència: Mar Escamilla

CENTRE Avancem
C.E. La Salle de Palamós
Assessora de referència: Mar Escamilla

PEE A LA COMARCA
Suport a la creació del PEE de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport a la creació del PEE de Torroella de Montgrí - L'Estartit
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport a la creació del PEE de Sant Feliu de Guíxols
Assessora de referència: Mar Escamilla

Seguiment del PEE de Palafrugell
Assessora de referència: Mar Escamilla

ASSESSORAMENT A LES AULES D'ACOLLIDA DE LA COMARCA
Ins. Puig cargol. Assessora: Marta Silvestre
Esc. Pere Rosselló. Assessora: Marta Silvestre

Ins. Ridaura. Assessora Mar Escamilla
Esc. Els Estanys. Assessora Marta Silvestre

Ins. la Bisbal. Assessora Marta Silvestre

Esc. El Portitxol. Assessora Marta Silvestre
Esc. Guillem de Montgrí. Assessora Marta Silvestre
Ins. Montgrí. Assessora Marta Silvestre

Ins. Baix Empordà. Assessora Mar Escamilla.
Esc. Barceló i Matas. Assessora Mar Escamilla.
Esc. Torres Jonama. Assessora Mar Escamilla.
Ins. Frederic Martí i Carreras. Assessora Mar Escamilla

Ins. de Palamós. Assessora Marta Silvestre
Esc. Vila-romà. Assessora Marta Silvestre

Ins. Sant Elm. Assessora Mar Escamilla
Esc. Gaziel. Assessora Mar Escamilla
Ins. de Sant Feliu. Assessora Mar Escamilla
Esc. L'Estació. Assessora Mar Escamilla
Esc. Mossén Baldiri i Reixach. Assessora Mar Escamilla

La resta de centres podeu demanar atencions puntuals a demanda sobre temes de llengua, interculturalitat i cohesió social escrivint-nos un correu a msilvest@xtec.cat o mescamil@xtec.cat i gestionarem la demanda.

Us desitgem un bon curs!!!

Aplicació Wheris per a la Lectura Fàcil

30 de maig 2017, 7:23 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 8 de juny 2017, 4:37 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Quan parlem de "Lectura Fàcil" ens referim als documents que segueixen les directrius de l'
 IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) per tal de facilitar l'accés a la lectura tant a persones amb dificultats lectores transitòries (nouvinguts, alumnes poc escolaritzats...) com permanents (trastorns d'aprenentatge, diversitat funcional...). 

El dret a accedir a la informació en Lectura Fàcil està reconegut per la Llei d'accessibilitat aprovada pel Parlament de Catalunya el 2014.

L'Associació Lectura Fàcil (LF) recull tot el relacionat amb el tema: bibliografia, clubs de lectura, serveis i altres recursos. 

Un com més la tecnologia s'ha posat al servei de l'accessibilitat, també en l'àmbit de la lectura i recentment l'associació LF ens ha presentat "Wheris": una aplicació que permet adaptar qualsevol text a àudio, llengua de signes i lectura fàcil.

En aquest vídeo que us enllacem ens en donen més detalls.

Us animem a conèixer el recursos de l'Associació Lectura Fàcil i a experimentar amb aquesta nova aplicació.
 

Programes de llengua del Departament d'Ensenyament II

18 d’abr. 2017, 3:20 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 18 d’abr. 2017, 3:30 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

En edicions anteriors d'aquest full informatiu us vam presentar els programes lingüístics del Departament que fan referència a la llengua escrita: L'Impuls de la lectura i l'Ara escric.
Tot seguint amb la presentació dels programes pel treball de les competències lingüístiques del Departament d'Ensenyament us presentarem dos programes entorn del plurilingüisme: GEP:Grup d'experimentació per al Plurilingüisme, i el programa Avancem: Ensenyament i Aprenentatge Integrat de les Llengües.

El Grup d'experimentació per al Plurilingüisme (GEP) es posa en marxa per tal de facilitar l'aprenentatge d'una o més llengües estrangeres i establir les bases que permetran a l'alumnat aprendre qualsevol llengua d'una manera eficient.
Els centres participants estableixen un grup impulsor que rep formació externa intercentres (amb participants de diferents centres adscrits al programa) durant dos anys per tal d'implantar el programa al centre educatiu. Es pot optar a fer un GEP d'anglès o un GEP de francès. 

El programa Avancem: Ensenyament i aprenentatge integrat de les llengües promou l'ensenyament de les llengües d'una manera holística. Parteix de la base comuna d'ensenyament/aprenentatge de les llengües per tal de fomentar el consens metodològic i la cooperació entre el professorat de llengües i arribar a construir projectes de comunicació integrats en els quals participen les diferents llengües del centre.
Es tracta d'un programa pilot adreçat al Cicle Superior de Primària i ESO que ha estat experimentat per dos centres de la nostra comarca.
Els centres participants estableixen un grup impulsor que va implementant les diferents actuacions al centre i reben formació en centre adreçada a tot el professorat de les àrees lingüístiques durant dos cursos escolars. El tercer any del programa ha de servir per instaurar i consolidar les novetats metodològiques al centre. 

Si voleu més informació sobre els programes de llengües del Departament podeu clicar als enllaços que us proposem o consultar al vostre assessor ELIC

Volem ser lliures. Trenquem estereotips! Treball coeducatiu del dia de la dona dels centres de Sant Feliu

28 de febr. 2017, 6:41 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 8 de març 2017, 0:57 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Entendre la diferència entre sexe i gènere ens ajuda a comprendre millor la realitat en què vivim i els rols que desenvolupen les dones i els homes. Des del moment de néixer, inclús abans amb els preparatius, tot el nostre entorn està supeditat a la nostra feminitat o masculinitat Així, al llarg dels anys d’influències externes, els nostres comportaments acabaran sent els propis de “dones” o “homes” deixant en exclusió a qui no entra dins d’aquests cànons. És per aquest motiu que des de fa 9 anys, els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols demanem que l’alumnat analitzi la realitat amb les “ulleres de gènere” perquè pensem que la coeducació és una molt bona eina per no convertir les diferències entre sexe i gènere en desigualtat social.
Els nois i les noies, els nens i les nenes de Sant Feliu de Guíxols volen ser lliures, i trencar els estereotips! i ens ofereixen els treballs que han fet aquest curs per tal de promoure la igualtat.

Sessions LIC als cursos del mòdul C de la Llei d'Acollida

17 de gen. 2017, 1:46 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 26 de gen. 2017, 0:12 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

El Servei d'Acollida del Consell Comarcal del Baix Empordà organitza els cursos del Mòdul C: Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. Són uns cursos emmarcats a la Llei d’Acollida i tenen una durada de 15 hores cada un.

Des del LIC, en una de les sessions expliquem el Sistema Educatiu de Catalunya tant pel que fa a la part d'estructura més formal per a famílies amb infants en les etapes d'escolarització obligatòria, com ressaltant la importància de la formació permanent en el món d'avui per a tots els assistents, en general.

Aquestes xerrades es porten diferents municipis de la comarca com: Pals, Sant Feliu, Platja d'Aro, Calonge,Torroella de Montgrí, Ullà, la Bisbal... La informació donada es contextualitza una mica a cada municipi explicitant més detalladament els centres i altres recursos educatius que es poden trobar a la zona.

És una activitat molt agradable professionalment pel fet de poder donar algunes orientacions i acollir a les famílies de molts dels nostres alumnes nouvinguts.

Programes de llengua del Departament d'Ensenyament

23 de nov. 2016, 5:31 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 22 de des. 2016, 0:50 per SE CRP del Baix Empordà ]

El Departament d'Ensenyament posa a l'abast dels centres educatius diversos programes pel treball de les competències lingüístiques, que us anirem presentant en aquest full informatiu, per si són del vostre interès o poden resoldre algunes de les necessitats del vostre centre. Hi ha programes orientats al treball de la llengua oral, d'altres a la llengua escrita, d'altres a l'entorn de les llengües estrangeres, al plurilingüísme...

Avui ens centrarem en dos programes que fan referència a la llengua escrita: l'ILEC (Impuls a la lectura) i l'Ara Escric (Expressió Escrita).
Impuls a la lectura

L'Impuls a la lectura (ILEC) treballa els tres eixos de la Competència Lectora, millorant els resultats de compressió lectora dels alumnes. 
El programa dura tres cursos, un per cada un del eixos: gust per la lectura, aprendre a llegir i llegir per aprendre.
Es parteix dels resultats i interessos del propi centre i es va elaborant un Pla Lector, real i consensuat, que treballa tots els aspectes de la lectura.
El treball de les estratègies de lectura, tant de forma implícita com explicita a través dels "Tallers de lectura" és un dels aspectes innovadors del programa. 
Són ja molts els centres de la comarca que heu iniciat processos de millora i innovació fent un treball amb l'ILEC. Els que encara no hàgiu portat a terme el programa i penseu que us pot ser útil, dir-vos, que el podeu demanar pel proper curs. 
Per més informació podeu posar-vos en contacte amb nosaltres.

 

L'Ara escric és va iniciar el curs passat amb l'objectiu de millorar l'expressió escrita i comunicativa de l'alumnat afavorint també una millora del rendiment acadèmic.
Tant el curs passat com aquest, s'han ofert un cicle de conferències amb propostes pràctiques per un treball consensuat de l'expressió escrita als centres. 
Aquest curs l'Ara escric proposa als centres que van participar al cicle de conferències el curs passat, la possibilitat de continuar el treball d'escriptura a través dels "Tallers Ara Escric". En aquests tallers es proposaran activitats d'escriptura que els participants hauran de consensuar amb els seus equips o hauran d'experimentar a l'aula.


Us animem a iniciar-vos en aquest treball més sistemàtic de les competències en l'àmbit lingüístic a partir d'algun d'aquests programes. 
Si voleu ampliar la informació, podeu clicar als enllaços de cada un dels programes o bé contactar amb l'ELIC.

Compartir aquest article


Classes d'àrab al Baix Empordà

11 d’oct. 2016, 1:34 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 22 de des. 2016, 1:15 per JOAN RISTOL PERXES ]

Des del passat  mes de maig ens han adjudicat un professor per fer classes d'àrab extraescolars a tres municipis de la nostra comarca. Els municipis són La Bisbal d'Empordà, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.
Aquesta iniciativa sorgeix del conveni signat entre el Regne del Marroc i el "Ministerio de Educación", segons el BOE num 243 del 10 de octubre de 1985.
L'encarregat d'aquestes classes de llengua i cultura àrab és Ben Amer Sallah Eddine, mestre de primària a Ouarzazate i que ha guanyat el concurs/oposició per tal de fer de mestre a l'estat espanyol durant 4 anys. La metodologia emprada en aquestes classes és la pròpia de les llengües estrangeres seguint l'enfocament comunicatiu i fent especial èmfasi a la llengua oral.

Valorem la iniciativa positivament per diverses raons:
  • L'aprenentatge de llengües, quantes més millor, és clau en una societat globalitzada com la nostra i a l'hora estimula l'adquisició de nous aprenentatges.
  • Els estudis demostren que una bona base de llengua materna serveix de bastida per aprendre noves llengües (és el cas de l'alumnat que tenen per llengua materna l'àrab, majoritari en aquestes classes).
  • El Baix Empordà és la segona comarca de Catalunya pel que fa al percentatge de població immigrada d'origen magrebí.
Durant el mes de setembre s'han fet les tasques d'organització seguint els criteris establerts en cada situació i al llarg d'aquest mes d'octubre s'aniran iniciant les classes.

Compartir aquest article

Equip LIC 16/17

7 de set. 2016, 1:52 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 13 de set. 2016, 3:40 ]

Aquest curs 16-17  l'equip LIC del Baix Empordà continua format per dues assessores: Mar Escamilla i Marta Silvestre tot i que tenim dues assessores d'altres zones que ens faran un suport en alguns centres ILEC.

Seguint els criteris del Departament d'Ensenyament, la nostra tasca principal aquest curs serà l'assessorament i la formació als centres ILEC, tot i que també continuarem treballant la interculturalitat, la convivència i la cohesió social.

CENTRES ILEC DE 1r ANY

Esc. Torres Jonama de Mont-ras, Esc. Barceló i Matas de Palafrugell
Assessora de referència: Núria Rabassedas

CENTRES ILEC DE 2n ANY

Esc. Empordanet, Esc. Joan de Margarit de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Esc. Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Montserrat Borràs 

Esc. Torres Jonama de Palafrugell i Esc.Quermany de Pals
Assessora de referència: Mar Escamilla

L'atenció als centres de la nostra zona quedarà distribuïda de la següent manera:

ZONA LA BISBAL D'EMPORDÀ. Assessora: Marta Silvestre
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Ins La Bisbal
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL:  Esc. Joan de Margarit, Esc. Mas Clarà, Esc El Rodonell, Esc L'Empordanet, ZER Empordanet- Gavarres, C.E Cor de Maria, Esc. Forallac

ZONA TORROELLA DE MONTGRÍ. Assessora: Marta Silvestre
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Ins. Montgrí
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc Guillem de Montgrí, Esc. Portitxol, ZER Montgrí, C.E. Sant Gabriel, I-E Francesc Cambó

ZONA PALAFRUGELL. Assessora: Mar Escamilla
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc. Torres Jonama,  Ins Frederic Martí i Carreres, Ins Baix Empordà
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL Esc. Pi Verd, Esc El Carrilet, Esc. Barceló i Matas, Esc Torres Jonama de Mont-ras, Esc. Quermany, Esc. Dr. Arruga, Esc. Olivar Vell, C.E Prats de la Carrera, C.E. Sant Jordi, C.E. Vedruna

ZONA VALL D'ARO. Assessores: Marta Silvestre i Mar Escamilla
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc Els Estanys, Ins. Ridaura
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc. Pedralta, Esc. Vall d'Aro, Esc. Fanals

ZONA SANT FELIU DE GUÍXOLS. Assessora: Mar Escamilla
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc L'Estació, Esc. Mn Baldiri i Reixach, Esc. Gaziel, Ins Sant Feliu, Ins Sant Elm
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc. Ardenya, C.ESant Josep, C.E. Cor de Maria

ZONA CALONGE- SANT ANTONI. Assessora: Marta Silvestre
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR:, Ins Puig Cargol
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc. La Sínia, Esc. Pere Rosselló, Esc Llevantí de Mar

ZONA PALAMÓS. Assessora: Mar Escamilla
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Ins de Palamós
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL:Esc La Vila, Esc. Vila-romà, Esc.Vall-llobrega, C.E. Vedruna, C.E. La Salle

Malgrat el volum de feina, desitgem poder atendre totes les vostres demandes i oferir un bon servei.

Bon curs !!!

Marta i Mar

1-10 of 37