ESPAI LIC‎ > ‎

Des del LIC


Alumnat nouvingut: Orientacions i propostes per al període de confinament

15 d’abr. 2020, 2:34 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 16 d’abr. 2020, 14:19 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

L'equip d'AA i de Suport Lingüístic i Social de Serveis Centrals ha creat un dossier per tal de donar pautes i idees per al període de confinament. En aquest document trobareu diversos apartats que pensem que us poden resultar d'utilitat: comença per donar unes recomanacions preliminars per tal d'atendre les necessitats del nostre alumnat, seguidament ens fa una pinzellada sobre el Marc Europeu de Referència de les LLengües MECR i ens adjunta unes propostes per tal de saber quins són els nivells estàndard en els nivells A1, A2 i B1,  continua amb tot un seguit de propostes d'activitats per l'alumnat i finalitza amb un banc de recursos en línia.

A més a més us compartim un pòster amb propostes didàctiques per un Sant Jordi confinat. Hi ha tres propostes diferenciades, la darrera de les quals està pensada per alumnat d'AA.
A més a més ja sabeu que podeu comptar amb el suport de l'assessora LIC del vostre centre. 
Una abraçada i bon Sant Jordi confinat!!!

Coeducació a les aules dia a dia.

18 de febr. 2020, 4:20 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 25 de febr. 2020, 4:52 ]

Un breu apunt de la definició de coeducació del Projecte de convivència: La coeducació és l’acció educativa fonamentada en el reconeixement de les potencialitats i individualitats de les nenes i els nens, i de les noies i els nois. Cerca l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de gènere, sexe o orientació afectivosexual i el respecte de la diversitat de l’alumnat. 
La coeducació proporciona, tant a l’alumnat com al professorat i a tota la comunitat educativa, estratègies que poden modificar les relacions de poder, d’abús i de limitacions estereotipades per a cada gènere i transformar-les en relacions més justes i plurals. Aquesta acció educativa requereix un canvi de mirada que permeti revisar l’enfocament de continguts, els mètodes d’ensenyament i també els aspectes organitzatius. Una bona acció coeducadora, tant en l’àmbit de centre com d’aula i entorn, és fonamental per prevenir la violència masclista o per motius d’orientació afectivosexual, d’identitat o d’expressió de gènere, per reduir conductes de risc i per facilitar la detecció prematura de relacions abusives.

Al projecte de convivència trobareu recursos, i estratègies sobre com diferents centres treballen la coeducació
Des del Servei Educatiu disposem de diferents materials per treballar temes coeducatius d'una manera transversal, tot i tenint en compte la mirada de gènere en les nostres propostes educatives. La novetat d'aquest trimestre és un recull de biografies de dones per tal de defugir la mirada heteropatriarcal i donar a a la dona el paper que es mereix a la història. Aquests llibres els podeu treballar:
  • Als 30 minuts de lectura
  • A projectes específics de coeducació
  • Com a model biogràfic d'escriptura
  • Com a material complementari de les unitats de programació
  • ...
A més a més, des del Ministerio de Educación y Formación Profesional ens proposen la 4t edició del curs MOOC Educar en igualtat. La formació comença el 3 de març i acaba el 7 d'abril i demana una dedicació mitjana de 7 hores per setmana. Si us voleu inscriure o us interessa conèixer més coses sobre aquest projecte cliqueu aquí.

Projecte de convivència

19 de nov. 2019, 1:11 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 27 de nov. 2019, 23:58 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Els centres educatius han de tenir implementat el Projecte de convivència en el marc del seu Projecte educatiu, com a molt tard, el març de 2020.
El Projecte de convivència ha de reflectir les accions que el centre educatiu desenvolupi per capacitar tots els alumnes i la resta de la comunitat escolar per a la convivència i la gestió positiva dels conflictes. En aquest sentit, el Departament d'Educació posa a l'abast de tots els centres educatius una aplicació informàtica amb elements de diagnosi, orientacions i recursos per elaborar-lo.
Per accedir a l’aplicació, cal fer servir usuari i contrasenya GICAR (ATRI) i que el director o directora del centre hagi autoritzat l’usuari com a administrador del projecte.
Les accions que s’hi proposen poden ser abordades des de tres nivells diferents: valors i actituds, resolució de conflictes i el marc organitzatiu. Així mateix, aquestes accions han d’anar adreçades a la millora de la convivència en tres àmbits diferents, aula, centre i entorn, en el benentès que la permeabilitat entre aquests tres àmbits d'intervenció afavoreix la transferència d'aprenentatges, valors, actituds i hàbits relacionals.
Per donar-vos suport en aquesta tasca s'estan fent cursets per tal d'assessorar sobre com fer el Projecte de convivència, a hores d'ara us podeu inscriure en aquest curs semipresencial (dues sessions presencials i la resta virtual). També podeu comptar amb el suport de la vostra assessora LIC.

Equip LIC 19-20

2 de set. 2019, 4:43 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE

Un curs més ens disposem a exposar-vos el repartiment de tasques i centres de l'equip LIC del Baix Empordà.
Ens plau molt anunciar-vos i presentar-vos l'Alba  Juandó que serà aquest curs 19-20 la tercera assessora LIC de la comarca, formant equip amb la Mar Escamilla i la Marta Silvestre.

ZONA LA BISBAL D'EMPORDÀ. PEE. Assessora referent: Alba Juandó
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Ins La Bisbal, Esc. Joan de Margarit
CENTRES DEL PEE:  Ins La Bisbal, Esc. Joan de Margarit, Esc. Mas Clarà, Esc L'Empordanet, C.E Cor de Maria,
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL:   Esc El Rodonell,  ZER Empordanet- Gavarres,  Esc. Forallac

ZONA TORROELLA DE MONTGRÍ. PEE Assessora referent: Marta Silvestre
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Ins. Montgrí, Esc Guillem de Montgrí, Esc. Portitxol.
CENTRES DEL PEE: Ins. Montgrí, Esc Guillem de Montgrí, Esc. Portitxol., C.E. Sant Gabriel.
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL:  ZER Montgrí, , I-E Francesc Cambó

ZONA PALAFRUGELL. Assessora referent: Mar Escamilla
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc. Torres Jonama (Mar),  Ins Frederic Martí i Carreres (Marta), Ins Baix Empordà (Alba), Esc. Barceló i Matas (Alba).
CENTRES DEL PEE: Esc. Torres Jonama,  Ins Frederic Martí i Carreres, Ins Baix Empordà, Esc. Barceló i Matas,Esc. Pi Verd, Esc El Carrilet, C.E Prats de la Carrera, C.E. Sant Jordi, C.E. Vedruna.
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL  Esc Torres Jonama de Mont-ras, Esc. Quermany, Esc. Dr. Arruga, Esc. Olivar Vell,
FORMACIONS LIC:  Ins Frederic Martí i Carreres (Marta)

ZONA VALL D'ARO. Assessora referent: Alba Juandó
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc Els Estanys, Ins. Ridaura
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc. Pedralta, Esc. Vall d'Aro, Esc. Fanals

ZONA SANT FELIU DE GUÍXOLS. Assessora referent: Mar Escamilla
CENTRES AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc L'Estació,  Ins Sant Feliu, Ins Sant Elm, Esc. Ardenya.
CENTRES DEL PEE: Esc. Mn Baldiri i Reixach, Esc. Gaziel, C.ESant Josep, C.E. Cor de Maria, Esc L'Estació,  Ins Sant Feliu, Ins Sant Elm, Esc. Ardenya.
FORMACIONS LIC: Ins Sant Feliu (Mar), Ins Sant Elm (Mar), Esc. Ardenya (Marta).

ZONA CALONGE- SANT ANTONI. Assessora referent: Alba Juandó
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR:, Ins Puig Cargol (Alba)
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc. La Sínia, Esc. Pere Rosselló, Esc Llevantí de Mar

ZONA PALAMÓS. Assessora referent: Marta Silvestre
CENTRE AMB AA I ATENCIÓ PERIÒDICA A CONCRETAR: Esc. Vila-romà (Marta), Ins de Palamós (Alba)
CENTRES D'ATENCIÓ PUNTUAL: Esc La Vila, , Esc.Vall-llobrega, C.E. Vedruna, C.E. La Salle
FORMACIONS LIC:Esc.  Vila-romà (Marta)

Si necessiteu contactar amb la vostra assessora de referència aquests són el nostres e-mails:
Marta Silvestre msilvest@xtec.cat
Mar Escamilla mescamil@xtec.cat
Alba Juandó ajuando@xtec.cat

Jornada territorial de Plans Educatius d'Entorn

31 de maig 2019, 0:18 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 4 de juny 2019, 4:44 ]

El passat 15 de març es va celebrar a l'auditori Josep Irla de la Generalitat de Girona la 1ª Jornada territorial de Plans Educatius d'Entorn. La jornada va tenir el següent programa:
La jornada es va desenvolupar amb l'assistència i/o participació d'inspectors,  tècnics d'educació, regidors, assessors LIC, docents... i la valoració global va ser molt i molt positiva, ja que va ser un espai d'intercanvi i de creació de bones sinergies entre els diferents participants. Si voleu veure la presentació dels 17 PEE o les diferents pràctiques cliqueu els enllaços.

Quina Dona!!!

21 de febr. 2019, 4:19 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 6 de març 2019, 5:02 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Un any més (i ja van 10;-) els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols fan un treball col·laboratiu amb motiu del dia de la dona.

Dels personatges que apareixen als llibres de secundària, segons un estudi de la Universitat de València, les dones no arriben ni al 13% i moltes vegades apareixen com a "filla de..." "amant de...". És que no hi ha dones referents? o estan oblidades per la història "oficial"? Aquest curs volem reflexionar sobre aquestes preguntes i sobre com la visió patriarcal de la nostra societat ens aboca a reconèixer a les dones relegades a l'àmbit domèstic i no en tota la seva complexitat i vàlua. El nostre objectiu és treballar, amb diverses activitats pensades per a alumnat entre 3 i 99 anys, en contra dels estereotips i prejudicis existents a l'hora de valorar la feina d'homes i dones.

Aquest curs, amb l'arribada del PEE a la ciutat hi participen tots els centres educatius de primària i secundària i el grup de català de dones de Cáritas. A més a més s'ha inaugurat el Servei d'Atenció Integral per a persones LGTBI, que donarà 1h d'atenció mensual als centres de secundària.
Aquestes actuacions es complementen amb xerrades als instituts, exposicions de l'Institut Català de la dona, creació d'un grup de joves per la coeducació en un dels centres de secundària de la ciutat...

Si voleu saber més coses sobre els materials educatius que es creen cada any per al projecte, i que serveixen per treballar diversos temes, o sobre qualsevol de les altres coses esmentades poseu-vos en contacte amb la vostra assessora LIC.

Ara escric

19 de nov. 2018, 4:27 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 29 de nov. 2018, 3:57 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

http://xtec.gencat.cat/ca/projectes/escriptura/ara-escric/eines-per-al-professorat/decaleg-descriptura/
Actualment emmarquem l'ensenyament-aprenentatge de llengües des d'un enfocament comunicatiu i competencial.  Això ens demana, entre d'altres, fer un treball de les quatre destreses lingüístiques amb consciència: parlar, escoltar, llegir i escriure. 
Partint sempre d'una bona base de les destreses orals comencem a treballar les escrites. Fa ja 8 anys que tenim en marxa el programa ILEC d'Impuls a la Lectura que molts centres de la comarca han portat a terme revisant i ampliant els seus Plans Lectors (PLEC).
El programa Ara Escric és el més recent de tots i aquest curs s'estan engegant diverses actuacions al Baix Empordà:
- Fa unes setmanes que es van iniciar dos cicles de conferències. Un adreçat a CI i l'altre a CM i CS.
- A partir del gener s'oferiran sota el programa Ara Escric, dues activitats de formació: "Activitats d'escriptura en un centre educatiu" (Prìmària) i "L'escriptura creativa" (Secundària)
- La tercera qüestió que es tractarà en el marc de l'Ara escric serà el treball amb el pòster "El decàleg d'escriptura" en el marc dels seminaris de caps d'estudis de primària. 
Restem a la vostra disposició per resoldre qualsevol dubte o ampliació en relació a aquestes informacions.

Equip LIC 18-19

6 de set. 2018, 0:27 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 10 de set. 2018, 4:52 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs 18-19 l'equip LIC del Baix Empordà continua format per dues assessores: Mar Escamilla i Marta Silvestre tot i que tenim dues assessores d'altres zones que ens faran un suport en alguns centres ILEC.

Seguint els criteris del Departament d'Ensenyament, la nostra tasca principal aquest curs serà l'assessorament i la formació als centres ILEC i Avancem i la consolidació dels tres nous PEEs, tot i que també continuarem treballant la interculturalitat, la convivència i la cohesió social.
CENTRE ILEC DE 1r ANY
Esc. Carrilet de Palafrugell
Assessora de referència: Marta Silvestre


CENTRE ILEC DE 2n ANY
Esc. Vila-romà de Palamós
Assessora de referència: Marta Silvestre


CENTRES ILEC DE 3r ANY
Esc. Torres Jonama de Mont-ras
Assessora de referència: Núria Rabassedas

Esc. Barceló i Matas de Palafrugell
Assessora de referència: Esperança Muntada


CENTRE Avancem DE 1r ANY
Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols
Assessora de referència: Mar Escamilla


CENTRE Avancem DE 3r ANY
Centre Educatiu La Salle de Palamós
Assessora de referència: Mar Escamilla


PEE A LA COMARCA
Suport al PEE de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport al PEE de Torroella de Montgrí - L'Estartit
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport al PEE de Sant Feliu de Guíxols
Assessora de referència: Mar Escamilla

Seguiment del PEE de Palafrugell
Assessora de referència: Mar Escamilla

ASSESSORAMENT A LES AULES D'ACOLLIDA DE LA COMARCA
Hi haurà continuïtat en l'assessorament del curs passat.
Aquest curs també tenim previst oferir una formació per a tutores i tutors d'AA per tal d'actualitzar i compartir idees entorn a aquestes tasques docents.

La resta de centres podeu demanar atencions puntuals a demanda sobre temes de llengua, interculturalitat i cohesió social escrivint-nos un correu a msilvest@xtec.cat o mescamil@xtec.cat i gestionarem la demanda.

Us desitgem un bon curs!!!

Marta Silvestre msilvest@xtec.cat
Mar Escamilla mescamil@xtec.cat

Som a la recta final d'un curs intens...

30 de maig 2018, 0:18 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 31 de maig 2018, 0:18 ]

Aules d'acollida amb noves tutores, projectes engegats amb suport del LIC que continuen, diferents formacions del professorat: ILEC i Avancem que comporten canvis metodològics als claustres,classes d'àrab, treball de xarxa intens, amb l'engegada de nous Plans Educatius d'Entorn a Sant Feliu, Torroella i La Bisbal...Som a la recta final d'un curs intens i a hores d'ara encara ens queda molta feina per fer per tal de tancar adequadament tota la feina LIC del territori i començar a planificar el seguiment de totes aquestes tasques i l'encaix de les noves propostes LIC del Departament. Proves finals d'AA i traspàs primària/secundària d'alumnat nouvingut, previsió de nous centres Avancem i ILEC, cloenda de les classes d'àrab i previsió d'alumnat pel nou curs, gestió del programa "Proeducar" del Ministerio de Educación Cultura y Deporte, comissions operatives i representatives dels plans educatius d'entorn...
Tot i així l'equip LIC continua a la disposició de tota la comunitat educativa per tal de treballar els eixos de llengua interculturalitat i cohesió social més necessaris que mai en aquest temps i us desitja que passeu un bon estiu.

Pla Català de l'Esport a l'Escola (PCEE)

17 d’abr. 2018, 8:21 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 8:43 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]


Aquest mes d'abril es porta a terme el seguiment dels centres que participen al Pla Català de l'Esport a l'Escola (PCEE), us n'enllacem l'espai web per si voleu conèixer més detalls d'aquest projecte que té l'objectiu d'acostar l'esport a tots els escolars.
Al web hi trobareu informació sobre trobades i espais per a coordinadors i dinamitzadors.
Us animem a participar-hi! 

1-10 of 49