ESPAI LIC‎ > ‎

Des del LIC


Equip LIC 18-19

6 de set. 2018, 0:27 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 10 de set. 2018, 4:52 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs 18-19 l'equip LIC del Baix Empordà continua format per dues assessores: Mar Escamilla i Marta Silvestre tot i que tenim dues assessores d'altres zones que ens faran un suport en alguns centres ILEC.

Seguint els criteris del Departament d'Ensenyament, la nostra tasca principal aquest curs serà l'assessorament i la formació als centres ILEC i Avancem i la consolidació dels tres nous PEEs, tot i que també continuarem treballant la interculturalitat, la convivència i la cohesió social.
CENTRE ILEC DE 1r ANY
Esc. Carrilet de Palafrugell
Assessora de referència: Marta Silvestre


CENTRE ILEC DE 2n ANY
Esc. Vila-romà de Palamós
Assessora de referència: Marta Silvestre


CENTRES ILEC DE 3r ANY
Esc. Torres Jonama de Mont-ras
Assessora de referència: Núria Rabassedas

Esc. Barceló i Matas de Palafrugell
Assessora de referència: Esperança Muntada


CENTRE Avancem DE 1r ANY
Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols
Assessora de referència: Mar Escamilla


CENTRE Avancem DE 3r ANY
Centre Educatiu La Salle de Palamós
Assessora de referència: Mar Escamilla


PEE A LA COMARCA
Suport al PEE de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport al PEE de Torroella de Montgrí - L'Estartit
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport al PEE de Sant Feliu de Guíxols
Assessora de referència: Mar Escamilla

Seguiment del PEE de Palafrugell
Assessora de referència: Mar Escamilla

ASSESSORAMENT A LES AULES D'ACOLLIDA DE LA COMARCA
Hi haurà continuïtat en l'assessorament del curs passat.
Aquest curs també tenim previst oferir una formació per a tutores i tutors d'AA per tal d'actualitzar i compartir idees entorn a aquestes tasques docents.

La resta de centres podeu demanar atencions puntuals a demanda sobre temes de llengua, interculturalitat i cohesió social escrivint-nos un correu a msilvest@xtec.cat o mescamil@xtec.cat i gestionarem la demanda.

Us desitgem un bon curs!!!

Marta Silvestre msilvest@xtec.cat
Mar Escamilla mescamil@xtec.cat

Som a la recta final d'un curs intens...

30 de maig 2018, 0:18 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 31 de maig 2018, 0:18 ]

Aules d'acollida amb noves tutores, projectes engegats amb suport del LIC que continuen, diferents formacions del professorat: ILEC i Avancem que comporten canvis metodològics als claustres,classes d'àrab, treball de xarxa intens, amb l'engegada de nous Plans Educatius d'Entorn a Sant Feliu, Torroella i La Bisbal...Som a la recta final d'un curs intens i a hores d'ara encara ens queda molta feina per fer per tal de tancar adequadament tota la feina LIC del territori i començar a planificar el seguiment de totes aquestes tasques i l'encaix de les noves propostes LIC del Departament. Proves finals d'AA i traspàs primària/secundària d'alumnat nouvingut, previsió de nous centres Avancem i ILEC, cloenda de les classes d'àrab i previsió d'alumnat pel nou curs, gestió del programa "Proeducar" del Ministerio de Educación Cultura y Deporte, comissions operatives i representatives dels plans educatius d'entorn...
Tot i així l'equip LIC continua a la disposició de tota la comunitat educativa per tal de treballar els eixos de llengua interculturalitat i cohesió social més necessaris que mai en aquest temps i us desitja que passeu un bon estiu.

Pla Català de l'Esport a l'Escola (PCEE)

17 d’abr. 2018, 8:21 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 8:43 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]


Aquest mes d'abril es porta a terme el seguiment dels centres que participen al Pla Català de l'Esport a l'Escola (PCEE), us n'enllacem l'espai web per si voleu conèixer més detalls d'aquest projecte que té l'objectiu d'acostar l'esport a tots els escolars.
Al web hi trobareu informació sobre trobades i espais per a coordinadors i dinamitzadors.
Us animem a participar-hi! 

La base lingüística comuna: una oportunitat per aprendre llengües competencialment

4 de març 2018, 12:19 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA

Ja fa molts anys que els estudis psicolingüístics apunten a que totes les llengües s'adquireixen a partir de la interacció i a partir d'estratègies d'adquisició i d'aprenentatge semblants. És per això que, tot seguint a Cummins, podem afirmar que les persones plurilingües utilitzen una base subjacent comuna que els permet interactuar en les diferents llengües que coneixen i que els permet tenir diferents nivells competencials en lectura, escriptura, oralitat... (Per exemple, pots entendre un escrit simple en una llengua en la qual no podries produir cap missatge).
Així veiem que els coneixements lingüístics no són compartiments estancs en el nostre cervell, són vasos comunicants que ens permeten aplicar els coneixements que tenim en una llengua a les noves llengües que adquirim al llarg de la nostra vida. 
Els darrers currículums de llengües que han sortit publicats ja apunten cap a aquesta via, integrant en un mateix document el currículum de castellà i de català i establint un clar paral·lelisme, tot i que amb un nivell d'exigència menys elevat amb el currículum de llengües estrangeres. 
Si aconseguim una bona coordinació entre el professorat de llengües i establir ponts entre les competències, destreses i habilitats adquirides per l'alumne aconseguirem un millor i més eficient aprenentatge. 

Aplicació "Traductor de Google" per a dispositius mòbils

18 de gen. 2018, 11:11 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 24 de gen. 2018, 9:20 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Avui, des del LIC, us volem presentar una eina molt útil per al treball plurilingüe tant a les Aules d'Acollida com a qualsevol entorn on el treball amb diferents llengües sigui el nostre objectiu. 
Es tracta de l'aplicació (app) Traductor de Google.  A hores d'ara segur que tots coneixeu i heu fet servir alguna vegada el traductor de Google des de l'ordinador. L'aplicació per a dispositius mòbils té encara més utilitats per a la traducció que no us deixaran indiferents. En primer lloc, cal recordar que ens caldrà descarregar i instal.lar (de forma gratuïta) l'aplicació a la tauleta o telèfon mòbil on vulguem fer-ne ús. 
A més de les traduccions que coneixíem, que consistien en escriure o copiar un text en una llengua i trobar-lo traduït també en forma de text en una capseta al costat, la principal novetat de l'aplicació és que ens permet traduir a més dels missatges de text, missatges orals i també textos escrits sobre una imatge. Per si això us sembla poc, heu de saber que podem alternar-los: podem escriure un text i un missatge de veu ens el llegeix en la llengua que volem o podem fer una fotografia a un cartell en una llengua que no comprenem i obtenir un text escrit en la nostra llengua.
Què us semblaria anar pel Japó parlant en català al mòbil i que aquest es dirigís en japonès a la gent d'allà per preguntar per un lloc on volem anar? Màgia, oi?
Jugueu una mica amb aquesta aplicació i segur que a més d'aprendre us divertireu.

Els Plans Educatius d'Entorn: Nous municipis a la nostra comarca

22 de nov. 2017, 0:23 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 29 de nov. 2017, 5:07 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs 17/18 engeguem tres nous Plans Educatius d'entorn a la nostra comarca, a les poblacions de La Bisbal d'Empordà, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí. Aquests tres nous plans s'afegeixen al de Palafrugell, engegat fa més de 10 anys i encara vigent. Els Plans educatius d'Entorn són una iniciativa de cooperació educativa entre els Ajuntaments i el Departament d'Ensenyament per tal de:

- aconseguir l'èxit de tot l'alumnat  
- contribuir a la cohesió social mitjançant l'equitat, l'ús de la llengua catalana, l'educació intercultural, i el foment de la convivència

Els objectius del Plans Educatius d'Entorn són:

1.- Contribuir a la millora de les condicions d'escolarització a l'èxit acadèmic
2.- Potenciar l'educació en valors, el compromís cívic i la participació de l'alumnat en espais de lleure
3.- Potenciar la implicació de les famílies en l'educació dels fills i la participació en la vida escolar

4.- Millorar la presència i l'ús social de la llengua catalana com a llengua compartida i de cohesió, en un marc de respecte i valoració de la diversitat lingüística
5.- Potenciar el treball i l'aprenentatge en xarxa de tots els agents educatius que operen en el territori

Per a que tot això sigui possible l'assessora LIC del vostre poble treballarà conjuntament amb un tècnic municipal per tal de vertebrar tota la xarxa educativa del municipi.
Si voleu saber més coses del PEE cliqueu en el següent vídeo o visiteu la plana web del Departament.

Projecte de convivència

11 d’oct. 2017, 0:42 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 27 d’oct. 2017, 2:51 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Projecte de convivència El Projecte de Convivència no és un tema nou, sinó que ja fa diversos anys que hi treballem, però per diverses raons d'actualitat ens ha semblat oportú de recordar-vos la necessitat de tenir-lo present, actualitzat i implementat, així com donar-vos a conèixer els molts recursos que us posa a l'abast per a les àmplies temàtiques que aborda.
 
A més de l'aplicació que dona suport a la diagnosi i elaboració del projecte, volem destacar el banc de recursos que trobareu, tant pel que fa a temàtiques que afecten l'organització del centre com l'acollida o la comunicació, com pel treball en la resolució de conflictes, com de valors i actituds, sempre des de la triple perspectiva d'aula, centre i entorn. 

En aquest apartat de recursos també hi podreu trobar un recull de materials de suport educatiu seleccionats arrel dels atemptats del 17 d'agost.

El Departament d'Ensenyament demana a tots els centres educatius el Projecte de Convivència com a part del Projecte Educatiu de Centre que s'elabori i implementi abans del març de 2020.

Per a qualsevol qüestió relacionada amb aquests temes no dubteu a adreçar-vos a l'equip LIC.

Equip LIC 17-18

6 de set. 2017, 3:56 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 6 de set. 2017, 5:36 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs 17-18 l'equip LIC del Baix Empordà continua format per dues assessores: Mar Escamilla i Marta Silvestre tot i que tenim tres assessores d'altres zones que ens faran un suport en alguns centres ILEC.

Seguint els criteris del Departament d'Ensenyament, la nostra tasca principal aquest curs serà l'assessorament i la formació als centres ILEC i Avancem i la creació de tres nous PEEs, tot i que també continuarem treballant la interculturalitat, la convivència i la cohesió social.

CENTRES ILEC DE 1r ANY
Esc. Vila-romà de Palamós
Assessora de referència: Marta Silvestre

CENTRES ILEC DE 2n ANY
Esc. Torres Jonama de Mont-ras
Assessora de referència: Núria Rabassedas

Esc. Barceló i Matas de Palafrugell
Assessora de referència: Esperança Muntada

CENTRES ILEC DE 3r ANY
Esc. Empordanet de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Esc. Joan de Margarit de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Esc. Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Montserrat Borràs

Esc. Torres Jonama de Palafrugell
Assessora de referència: Mar Escamilla

Esc. Quermany de Pals
Assessora de referència: Mar Escamilla

CENTRE Avancem
C.E. La Salle de Palamós
Assessora de referència: Mar Escamilla

PEE A LA COMARCA
Suport a la creació del PEE de la Bisbal d'Empordà
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport a la creació del PEE de Torroella de Montgrí - L'Estartit
Assessora de referència: Marta Silvestre

Suport a la creació del PEE de Sant Feliu de Guíxols
Assessora de referència: Mar Escamilla

Seguiment del PEE de Palafrugell
Assessora de referència: Mar Escamilla

ASSESSORAMENT A LES AULES D'ACOLLIDA DE LA COMARCA
Ins. Puig cargol. Assessora: Marta Silvestre
Esc. Pere Rosselló. Assessora: Marta Silvestre

Ins. Ridaura. Assessora Mar Escamilla
Esc. Els Estanys. Assessora Marta Silvestre

Ins. la Bisbal. Assessora Marta Silvestre

Esc. El Portitxol. Assessora Marta Silvestre
Esc. Guillem de Montgrí. Assessora Marta Silvestre
Ins. Montgrí. Assessora Marta Silvestre

Ins. Baix Empordà. Assessora Mar Escamilla.
Esc. Barceló i Matas. Assessora Mar Escamilla.
Esc. Torres Jonama. Assessora Mar Escamilla.
Ins. Frederic Martí i Carreras. Assessora Mar Escamilla

Ins. de Palamós. Assessora Marta Silvestre
Esc. Vila-romà. Assessora Marta Silvestre

Ins. Sant Elm. Assessora Mar Escamilla
Esc. Gaziel. Assessora Mar Escamilla
Ins. de Sant Feliu. Assessora Mar Escamilla
Esc. L'Estació. Assessora Mar Escamilla
Esc. Mossén Baldiri i Reixach. Assessora Mar Escamilla

La resta de centres podeu demanar atencions puntuals a demanda sobre temes de llengua, interculturalitat i cohesió social escrivint-nos un correu a msilvest@xtec.cat o mescamil@xtec.cat i gestionarem la demanda.

Us desitgem un bon curs!!!

Aplicació Wheris per a la Lectura Fàcil

30 de maig 2017, 7:23 publicada per MARTA SILVESTRE SANJOSE   [ actualitzat el 8 de juny 2017, 4:37 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Quan parlem de "Lectura Fàcil" ens referim als documents que segueixen les directrius de l'
 IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) per tal de facilitar l'accés a la lectura tant a persones amb dificultats lectores transitòries (nouvinguts, alumnes poc escolaritzats...) com permanents (trastorns d'aprenentatge, diversitat funcional...). 

El dret a accedir a la informació en Lectura Fàcil està reconegut per la Llei d'accessibilitat aprovada pel Parlament de Catalunya el 2014.

L'Associació Lectura Fàcil (LF) recull tot el relacionat amb el tema: bibliografia, clubs de lectura, serveis i altres recursos. 

Un com més la tecnologia s'ha posat al servei de l'accessibilitat, també en l'àmbit de la lectura i recentment l'associació LF ens ha presentat "Wheris": una aplicació que permet adaptar qualsevol text a àudio, llengua de signes i lectura fàcil.

En aquest vídeo que us enllacem ens en donen més detalls.

Us animem a conèixer el recursos de l'Associació Lectura Fàcil i a experimentar amb aquesta nova aplicació.
 

Programes de llengua del Departament d'Ensenyament II

18 d’abr. 2017, 3:20 publicada per MARIA DEL MAR ESCAMILLA TENA   [ actualitzat el 18 d’abr. 2017, 3:30 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

En edicions anteriors d'aquest full informatiu us vam presentar els programes lingüístics del Departament que fan referència a la llengua escrita: L'Impuls de la lectura i l'Ara escric.
Tot seguint amb la presentació dels programes pel treball de les competències lingüístiques del Departament d'Ensenyament us presentarem dos programes entorn del plurilingüisme: GEP:Grup d'experimentació per al Plurilingüisme, i el programa Avancem: Ensenyament i Aprenentatge Integrat de les Llengües.

El Grup d'experimentació per al Plurilingüisme (GEP) es posa en marxa per tal de facilitar l'aprenentatge d'una o més llengües estrangeres i establir les bases que permetran a l'alumnat aprendre qualsevol llengua d'una manera eficient.
Els centres participants estableixen un grup impulsor que rep formació externa intercentres (amb participants de diferents centres adscrits al programa) durant dos anys per tal d'implantar el programa al centre educatiu. Es pot optar a fer un GEP d'anglès o un GEP de francès. 

El programa Avancem: Ensenyament i aprenentatge integrat de les llengües promou l'ensenyament de les llengües d'una manera holística. Parteix de la base comuna d'ensenyament/aprenentatge de les llengües per tal de fomentar el consens metodològic i la cooperació entre el professorat de llengües i arribar a construir projectes de comunicació integrats en els quals participen les diferents llengües del centre.
Es tracta d'un programa pilot adreçat al Cicle Superior de Primària i ESO que ha estat experimentat per dos centres de la nostra comarca.
Els centres participants estableixen un grup impulsor que va implementant les diferents actuacions al centre i reben formació en centre adreçada a tot el professorat de les àrees lingüístiques durant dos cursos escolars. El tercer any del programa ha de servir per instaurar i consolidar les novetats metodològiques al centre. 

Si voleu més informació sobre els programes de llengües del Departament podeu clicar als enllaços que us proposem o consultar al vostre assessor ELIC

1-10 of 42