Informacions des de l'EAP


ACOMPANYAMENT EMOCIONAL A LA TORNADA ALS CENTRES

20 de maig 2020, 1:15 publicada per SE EAP G-02 Baix Empordà   [ actualitzat el 8 de set. 2020, 4:49 per JOAN RISTOL PERXES ]

Des de l’EAP del Baix Empordà hem volgut elaborar un document amb idees i recomanacions per a la tornada als centres educatius després del confinament, amb l’objectiu de donar suport al professorat en  l'acompanyament i confort emocional de l'alumnat.


Les actuacions proposades inclouen tota la comunitat educativa: famílies, alumnes i professorat, per tal que tots junts puguem retornar a la vida escolar als centres, més forts, més savis i amb il·lusions renovades.


Des del confinament seguim actius!

16 d’abr. 2020, 3:03 publicada per SE CRP del Baix Empordà   [ actualitzat el 17 d’abr. 2020, 2:19 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Donat que és una situació nova i excepcional, potser us preocupa com poder acompanyar i orientar les famílies que els manquen estratègies per donar suport en l’aprenentatge i per l’acompanyament emocional dels seus fills, per això des de l’EAP del Baix Empordà us volem fer arribar el nostre missatge i oferir un recull de links que us poden ser d’utilitat. 
És fonamental transmetre a les famílies que viure el confinament és una oportunitat de convivència, que l’escola i els aprenentatges tenen sentit després de prioritzar el benestar emocional dels nostres infants i joves.
També és important que els docents puguem empatitzar amb la realitat que viu cada família i així poder ser capaços d’adaptar-nos a les seves necessitats i valorar molt bé les tasques acadèmiques que els hi proposem. Cal que els alumnes puguin ser el màxim d’autònoms per fer les activitats encomanades per evitar situacions de conflicte innecessàries. 
Donar suport a tot l’alumnat i a les seves famílies, transmetre positivisme i saber que poden comptar amb vosaltres, és essencial!
En aquests enllaços trobareu una selecció de recursos i estratègies que us poden ser d’utilitat:Consell psicològics per cuidadors d'infants en temps d'aïllament per coronavirus. (Programa de suport de Salut de la Selva Marítima)
Infants amb TDAH i confinament, consells a les famílies (Faros, Hospital Sant Joan de Déu BCN)
DIFICULTATS de REGULACIÓ. Alteracions del comportament. Equip d’Alteracions del comportament. (Conselleria, Educació i Universitat)
Treballar el DOL a distància. (Serveis Educatius - EAP de Girona)

Coneixem la realitat LGBTI+ al SEBE

4 de març 2020, 3:11 publicada per SE EAP G-02 Baix Empordà

El passat 18 de març, en Joan Bosch (Dep. de Treball, Afers Socials i Família) va fer-nos una xerrada als serveis Educatius del Baix Empordà per aprofundir sobre el coneixement de la realitat LGBTI+, el concepte d’identitat de gènere, orientació sexual i sexe, i explicar-nos els recursos de la comarca per a la prevenció de la discriminació i l'atenció directa a les persones a través de la Xarxa SAI.

L’any 2014 es va aprovar la llei 11/2014 amb l’objectiu de desenvolupar i garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI+) i evitar-los situacions de discriminació i violència, per a assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.

A nivell d’educació hem de treballar en mesures de sensibilització sobre aquesta realitat i la detecció, prevenció i intervenció enfront l’assetjament escolar a persones LGTBI+ mitjançant el Protocol del Departament d’Ensenyament.

Com l’espai influeix en l’aprenentatge?

20 de nov. 2019, 0:21 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 de nov. 2019, 4:24 ]

El treball mitjançant els espais d’aprenentatge consisteix, bàsicament, en una manera diferent d’organitzar els alumnes, l’espai i els materials per tal de propiciar i construir un lloc d’aprenentatge que sorgeixi espontàniament. En aquest espai el nen és el protagonista i constructor del seu propi aprenentatge. El paper del mestre és secundari i es basa fonamentalment en organitzar i afavorir aquest aprenentatge. Mitjançant aquesta orientació pedagògica es pretén que els alumnes participin d’una manera més activa, constructiva i creativa del seu aprenentatge escolar i de creixement com a persona.
Els nous reptes escolars, juntament amb les actuals necessitats educatives han generat la creació d’aquests nous espais d’aprenentatge ideats per professionals de diferents disciplines.
Aquests nous ambients d’aprenentatge partiran d’un nou disseny físic d’aula, d’escola, d’organització i distribució de l’alumnat . A trets generals seran espais:
- Amb el mínim de barreres arquitectòniques possible
- Que faran ús de colors càlids i acollidors a les parets. Amb un ambient més minimalista per evitar distraccions i centrar-se en la tasca
- Amb taules i cadires mòbils de diferents mides, amb mobles funcionals i versàtils que es puguin moure per tal de crear diferents ambients
- Que utilitzaran pissarres mòbils per a fomentar la versatilitat de l’espai.
A la comarca ja s’estan començant a posar a prova algunes experiències de canvi d’espais per tal d’adaptar-se a les noves metodologies (treball cooperatiu, per projectes, per ambients,...)

Professionals EAP Baix Empordà 2019-2020

6 de set. 2019, 1:30 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 6 de set. 2019, 4:16 ]

L'equip de l'EAP del Baix Empordà està format per 10 psicopedagogs (9 places), una treballadora social i 3 fisioterapeutes (2 places).

La Treballadora SocialMarta Casas, dóna atenció a les famílies des de les OME's, a l'ESC Vila-romà de Palamós, a l'ESC Portitxol de l'Estartit i a l'Escola Empordanet de La Bisbal d'Empordà.
Les Fisioterapeutes de l'equip, Judit Romeu,
Mariona Genís i Judith Presta, donen atenció a alumnes de diferents escoles del Baix Empordà.

Aquesta és la distribució per centres dels psicopedagogs de l'EAP  per a aquest curs 2019-2020:

SECTOR MUNICIPI CENTRE Professional de l'EAP
SANT FELIU SANT FELIU   Escola Baldiri BÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU   Escola Gaziel BÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU   Escola l’Estació GEMMA VIDAL

SANT FELIU   Escola Ardenya BÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU
  Institut Sant Feliu  GEMMA VIDAL

SANT FELIU   Institut Sant Elm BÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU  Fundació Cor de Maria-St.Josep BÀRBARA VERGÉS
CALONGE CALONGE   Escola P.Rosselló ANNA RIDAO

SANT ANTONI   Escola La Sínia ANNA RIDAO

SANT ANTONI   Escola Llevantí de Mar ANNA RIDAO

SANT ANTONI   Institut Puig Cargol ANNA RIDAO
VALL D’ARO SANT CRISTINA   Escola Pedralta ENCARNA PIÑEIRO

PLATJA D’ARO   Escola els Estanys ENCARNA PIÑEIRO

PLATJA D’ARO   Escola Fanals ENCARNA PIÑEIRO

CASTELL D’ARO   Escola Vall d’Aro ENCARNA PIÑEIRO

PLATJA  D’ARO   Institut Ridaura ENCARNA PIÑEIRO
PALAMOS PALAMOS   Escola Vila-romà ANNA RIDAO / MARTA C. (TS)

PALAMOS   Escola La Vila GEMMA VIDAL

VALL.LLOBREGA   Escola Vall-llobrega ENCARNA PIÑEIRO

PALAMOS   CEE Els Àngels NÚRIA PARETA

PALAMOS   Institut Palamós GEMMA VIDAL

PALAMOS   Col·legi La Salle Palamós GEMMA VIDAL

PALAMOS   Escola Vedruna Palamós ANNA RIDAO
PALAFRUGELL PALAFRUGELL   Escola Barcelò Matas LOURDES DALMAU

PALAFRUGELL   Escola Torres Jonama LOURDES DALMAU

PALAFRUGELL   Escola Pi Verd LOURDES DALMAU

PALAFRUGELL   Escola Carrilet ALINE BONET

MONT-RAS   Escola Torres Jonama MÒNICA GONZÀLEZ

BEGUR   Escola Dr. Arruga MÒNICA GONZÀLEZ

ESCLANYÀ   Escola L'Olivar Vell MÒNICA GONZÀLEZ

PALS   Escola Quermany MÒNICA GONZÀLEZ

PALAFRUGELL   Institut Frederic Martí ALINE BONET

PALAFRUGELL   Institut Baix Empordà LOURDES DALMAU

PALAFRUGELL   Col·legi Vedruna Palafrugell MÒNICA GONZÀLEZ

PALAFRUGELL   Centre Prats Carrera MÒNICA GONZÀLEZ

PALAFRUGELL   Col·legi Sant Jordi MÒNICA GONZÀLEZ
TORROELLA TORROELLA   Escola Guillem de Montgrí LÍDIA MASÓ

TORROELLA   Escola Portitxol LÍDIA MASÓ / MARTA C. (TS)

VERGES   Inst. Escola Francesc Cambó    MÒNICA GONZÀLEZ

ULLÀ   Escola Puig Rodó MÒNICA GONZÀLEZ

BELLCAIRE   Escola Rajaret MÒNICA GONZÀLEZ

ALBONS   Escola La Branca MÒNICA GONZÀLEZ

TORROELLA   Institut Montgrí        LÍDIA MASÓ

TORROELLA   Col·legi Sant Gabriel LÍDIA MASÓ
LA BISBAL LA BISBAL   Escola Joan Margarit LAURA GARCIA

LA BISBAL   Escola Mas Clarà LAURA GARCIA

LA BISBAL   Escola Empordanet LAURA GARCIA/MARTA C. (TS)

VULPELLAC   Escola Forallac LAURA GARCIA

CORÇÀ   Escola El Rodonell LAURA GARCIA

ULLASTRET   Escola L’Estany LAURA GARCIA

CRUÏLLES   Escola Les Gavarres LAURA GARCIA

SANT SADURNÍ   Escola La Pedra Dreta LAURA GARCIA

LA PERA   Escola Pedra Blanca LAURA GARCIA

LA BISBAL   Institut La Bisbal NÚRIA PARETA

LA BISBAL   Col·legi Cor de Maria LB NÚRIA PARETA

Pacte contra la segregació escolar a Catalunya

29 de març 2019, 9:49 publicada per SE EAP G-02 Baix Empordà   [ actualitzat el 25 d’abr. 2019, 7:54 ]

El Síndic de Greuges ha estat treballant des de finals del 2016 després de constatar l'alt grau de segregació de les escoles catalanes. Compta amb el suport de bona part de la comunitat educativa i pràcticament tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants.  
No derivar matrícula viva als centres d’alta complexitat; dotar aquests centres dels millors professors, programes i instal·lacions; assegurar la gratuïtat de l’escola, també a la concertada; nous mètodes per l’admissió de l’alumnat; compartir bones pràctiques... aquestes són algunes de les 189 mesures que contempla el Pacte contra la Segregació Escolar. Es parteix d'un conjunt d'actuacions comunes i el que caldrà treballar és el com s'apliquen en cada realitat.
Els municipis de Sant Feliu de Guíxols, Vall d’Aro, Calonge, Palamós, Palafrugell, La Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí han signat el Pacte. 
D'entre els agents de la comunitat educativa destaca l'absència de les signatures de  la FaPac, del sindicat majoritari del sector de l'educació, USTEC-STEs, i de CGT, així com també dels sindicats i associacions d'estudiants. Aquests consideren que amb l'acord  no s'estableixen mesures eficaces per repartir l'alumnat amb necessitats educatives específiques, ni inclou tampoc, la universalitat i la gratuïtat d'altres serveis educatius com pot ser el servei de menjador, els llibres de text o el material escolar. 

Els EAPs amb el programa "Escoltem com parlen"

23 de gen. 2019, 2:36 publicada per SE EAP G-02 Baix Empordà   [ actualitzat el 24 de gen. 2019, 3:00 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

L’estimulació del llenguatge oral com a eix fonamental, com a cultura de centre.
Llenguatge i pensament són capacitats que s’interrelacionen estretament durant el desenvolupament infantil. Aquest desenvolupament cognitiu i lingüístic es produeix gràcies a la interacció social.
L’escola i l’aula és un espai  idoni per facilitar l’adquisició i el desenvolupament del llenguatge de l’alumnat on el paper de l’adult és primordial. Cal un treball organitzat i sistemàtic de la llengua oral partint del seu ús i de les seves funcions. Ensenyar a escoltar però, sobretot, a crear oportunitats perquè parlin.  Parlem d’un model universal, preventiu i educatiu.
L’objectiu d’aquest Programa és apoderar el docent per avaluar i intervenir sobre el llenguatge oral a l’Etapa Infantil. Que aquest tingui millor coneixement de l’evolutiva del llenguatge, de les estratègies afavoridores que convé posar en pràctica en cadascun dels seus alumnes, respectant el seu ritme i nivell evolutiu, perquè aprofitin tot moment educatiu i  les activitats habituals que es porten a terme a l’escola.
Aquesta formació està estructurada en dos tallers de 15 h, durant dos cursos escolars, a càrrec d’una logopeda del CREDA per tal d’acompanyar i orientar adequadament. 
L’EAP forma part de la xarxa educativa i valorem que hi podem desenvolupar un paper rellevant en la implementació i consolidació d’aquest Programa .

INTERVISIÓ: una bona pràctica

28 de nov. 2018, 4:49 publicada per NURIA PARETA RUBAU   [ actualitzat el 29 de nov. 2018, 3:56 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

La Intervisió és una forma de reflexió sobre els processos que van sorgint en el fer quotidià de la nostra professió. A diferència de la SUPERVISIÓ on la reflexió es dona amb ajuda externa d’un/a expert/a, la INTERVISIÓ és una forma d’assessorament entre professionals del mateix àmbit, entre “col·legues”.
Els companys de professió poden observar i reflexionar junts les seves experiències en el treball amb certa distància, fora de la imminent pressió del fer, d’actuar o prendre decisions. Es a dir, els “punts cecs” en la pràctica professional van prenent consciència. D’aquesta manera la Intervisió és una revisió de la pròpia pedagogia practicada.
A la Intervisió es pretén utilitzar el potencial dels recursos competencials del grup de professionals aprofitant-los per desenvolupar idees i estratègies. Generalment allà on es practica la Intervisió es troba millor satisfacció a la feina, la càrrega laboral disminueix i augmenta la motivació.
Des de l'EAP del Baix Empordà us animem a provar-ho!

Professionals EAP Baix Empordà 2018-2019

3 de set. 2018, 14:07 publicada per SE EAP G-02 Baix Empordà   [ actualitzat el 3 d’oct. 2018, 4:13 ]

L'equip de l'EAP del Baix Empordà està format per 10 psicopedagogs, una treballadora social i 3 fisioterapeutes.

La Treballadora SocialMarta Casas, dóna atenció a les famílies des de les OME's, a l'ESC Vila-romà de Palamós, a l'ESC Portitxol de l'Estartit i a l'ESC Empordanet de La Bisbal d'Empordà.
Les Fisioterapeutes de l'equip, Judit RomeuJudith Presta i Mariona Genís, donen atenció a alumnes de diferents escoles del Baix Empordà.

Aquesta és la distribució per centres dels psicopedagogs de l'EAP  per a aquest curs 2018-2019:

SECTORMUNICIPICENTREProfessional EAP
SANT FELIUSANT FELIU  Escola BaldiriBÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU  Escola GazielBÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU  Escola l’EstacióGEMMA VIDAL

SANT FELIU  Escola ArdenyaBÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU 
  Institut Sant Feliu GEMMA VIDAL

SANT FELIU  Institut Sant ElmBÀRBARA VERGÉS

SANT FELIU Fundació Cor de Maria-St.JosepBÀRBARA VERGÉS
CALONGECALONGE  Escola P.RossellóANNA RIDAO

SANT ANTONI  Escola La SíniaANNA RIDAO

SANT ANTONI  Escola Llevantí de MarANNA RIDAO

SANT ANTONI  Institut Puig CargolANNA RIDAO
VALL D’AROSANT CRISTINA  Escola PedraltaENCARNA PIÑEIRO

PLATJA D’ARO  Escola els EstanysENCARNA PIÑEIRO

PLATJA D’ARO  Escola FanalsENCARNA PIÑEIRO

CASTELL D’ARO  Escola Vall d’AroENCARNA PIÑEIRO

PLATJA  D’ARO  Institut RidauraENCARNA PIÑEIRO
PALAMOSPALAMOS  Escola Vila-romàANNA RIDAO / MARTA C.(TS)

PALAMOS  Escola La VilaGEMMA VIDAL

VALL.LLOBREGA  Escola Vall-llobregaENCARNA PIÑEIRO

PALAMOS  CEE Els ÀngelsNÚRIA PARETA

PALAMOS  Institut PalamósGEMMA VIDAL

PALAMOS  Col·legi La Salle PalamósGEMMA VIDAL

PALAMOS  Escola Vedruna PalamósANNA RIDAO
PALAFRUGELLPALAFRUGELL  Escola Barcelò MatasLOURDES DALMAU

PALAFRUGELL  Escola Torres JonamaLOURDES DALMAU

PALAFRUGELL  Escola Pi VerdLOURDES DALMAU

PALAFRUGELL  Escola CarriletALINE BONET

MONT-RAS  Escola Torres JonamaMÒNICA GONZÀLEZ

BEGUR  Escola Dr. ArrugaMÒNICA GONZÀLEZ

ESCLANYÀ  Escola L'Olivar VellMÒNICA GONZÀLEZ

PALS  Escola QuermanyMÒNICA GONZÀLEZ

PALAFRUGELL  Institut Frederic MartíALINE BONET

PALAFRUGELL  Institut Baix EmpordàLOURDES DALMAU

PALAFRUGELL  Col·legi Vedruna PalafrugellMÒNICA GONZÀLEZ

PALAFRUGELL  Centre Prats CarreraMÒNICA GONZÀLEZ

PALAFRUGELL  Col·legi Sant JordiMÒNICA GONZÀLEZ
TORROELLATORROELLA  Escola Guillem de MontgríLÍDIA MASÓ

TORROELLA  Escola PortitxolLÍDIA MASÓ / MARTA C (TS)

VERGES  Inst. Escola Francesc Cambó   MÒNICA GONZÀLEZ

ULLÀ  Escola Puig RodóMÒNICA GONZÀLEZ

BELLCAIRE  Escola RajaretMÒNICA GONZÀLEZ

ALBONS  Escola La BrancaMÒNICA GONZÀLEZ

TORROELLA  Institut Montgrí       LÍDIA MASÓ

TORROELLA  Col·legi Sant GabrielLÍDIA MASÓ
LA BISBALLA BISBAL  Escola Joan MargaritLAURA GARCIA

LA BISBAL  Escola Mas ClaràLAURA GARCIA

LA BISBAL  Escola EmpordanetLAURA GARCIA/MARTA C.(TS)

VULPELLAC  Escola ForallacLAURA GARCIA

CORÇÀ  Escola El RodonellLAURA GARCIA

ULLASTRET  Escola L’EstanyLAURA GARCIA

CRUÏLLES  Escola Les GavarresLAURA GARCIA

SANT SADURNÍ  Escola La Pedra DretaLAURA GARCIA

LA PERA  Escola Pedra BlancaLAURA GARCIA

LA BISBAL  Institut La BisbalNÚRIA PARETA

LA BISBAL  Col·legi Cor de Maria LBNÚRIA PARETA

Reflexions per aquest final de curs

6 de juny 2018, 2:41 publicada per SE EAP G-02 Baix Empordà   [ actualitzat el 6 de juny 2018, 3:11 per Servei Educatiu del Baix Empordà ]

Aquest curs hem iniciat un procés de canvi en la nostra actuació als centres. Creiem que el camí és avançar cap a una intervenció més col·laborativa, una intervenció que ens ajudi a generar canvis reals de millora en els centres.  
L’avaluació psicopedagògica, des d’una visió sistèmica de la pràctica educativa, l’entenem com un procés continu i s’inicia des del primer moment que es planteja la demanda per part del tutor i que es comparteix amb els altres docents
Aquesta avaluació ha de servir per:
- millorar la resposta educativa,
- acordar decisions compartides amb els/les mestres i la família,
- identificar punts forts i el potencial de l’alumne, 
- articular les mesures i suports educatius necessaris.
Volem avançar cap a un model que doni espai a la reflexió d’equip amb l’ajut de tota la comunitat educativa. 


En aquest camí de reflexió d’equip que hem realitzat aquests últims cursos ens ha acompanyat molt activament en Joan Lluís, peça importantíssima del nostre equip aquests últims anys, que ara començarà una merescudíssima jubilació.  
Li desitgem, que en aquesta nova etapa que inicia, gaudeixi al màxim dels seus nous projectes. 

Joan Lluís, ja saps que t’estimem i t’esperem a les celebracions del SEBE!!!


1-10 of 50