DINAMITZACIÓ‎ > ‎Bones Pràctiques‎ > ‎

Des dels centres


English Science Week. Escola Vila-romà

26 d’abr. 2018, 0:49 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 1:32 ]

Som molts els qui alguna vegada hem anat de viatge, i és que fer turisme s'ha convertit en una activitat habitual a la nostra societat. Marxar de la nostra terra amb l'objectiu de conèixer altres racons del món ara és més fàcil que mai. I tot això és gràcies a les múltiples facilitats que s'han anat generant durant les últimes dècades: vols econòmics, ofertes assequibles a indrets llunyans, millors comunicacions. Però aquest augment de gent que es mou arreu del món ha generat, en algunes ocasions, un impacte negatiu per al medi ambient i per a la població local.
Per tal d'evitar aquest impacte negatiu parlem de TURISME SOSTENIBLE. El turisme sostenible intenta mantenir tots els beneficis que aporta el fet de viatjar sense que hi hagi una afectació negativa a l'entorn on aquest es genera.
Així doncs, amb motiu de la declaració del 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament per part de l’Organització Mundial del Turisme, les Nacions Unides i la Comissió Europea, treballaran en l’àmbit de la sostenibilitat com un valor transversal dins del model turístic propi, posant l’accent especialment en aspectes com l’ecoturisme, el turisme de natura i el turisme accessible, entre altres.
La setmana de la ciència celebrada el passat mes de novembre, durant els dies 10-19 de novembre, va centrar-se en aquest àmbit del turisme sostenible, i és per aquest motiu que vam proposar  desenvolupar activitats relacionades amb la setmana de la ciència i en anglès.
Durant la setmana del 12-16 de març o els dies previs a la classe d’anglès, els mestres tutors poden introduir als alumnes l’activitat de la setmana de la ciència. Llavors, en l’horari establert, els mestres d’anglès amb el suport dels tutors, portarem a terme unes activitats relacionades amb els animals.
Podeu veure totes les propostes d'activitats en aquesta FITXA

 

GANXOKIDS. Un projecte de l'escola l'Estació de Sant Feliu de Guíxols

25 d’abr. 2018, 5:14 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 1:40 ]

Aquest curs l’escola L’Estació ha engegat un projecte d’escola anomenat GANXOKIDS, un canal de youtube on tota l’escola participa quinzenalment penjant un vídeo de temàtica diferent.
Els principals objectius del projecte són:
1.Conèixer els mitjans audiovisuals.
2.Fer servir els mitjans audiovisuals a l'aula.
3.Conèixer bàsicament les apps d’edició de vídeo: Inshot, Vimo, FilmoraGo, Pocket video.
4.Cercar efectes sonors i animats per inserir analitzant l’impacte que es vol aconseguir en la millora de la producció audiovisual.
5.Treballar a partir d’una pedagogia àgil que fomenti el treball en equips autònoms, amb capacitat de lideratge innovació.
6.Respectar les produccions pròpies i alienes.
7.Ser creatius en els processos d’edició.
L'experiència es presentarà a la Jornada d'inclusió digital que es farà a Girona el proper dissabte 5 de maig.
Més informació: fitxa de l'experiència www.ceiplestacio.cat

Bones pràctiques de biblioteques escolars

24 d’abr. 2018, 3:15 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 1:43 ]

Cada any, una de les  sessions  del Seminari de responsables  de biblioteques escolars  està dedicada a l'Intercanvi de Bones Pràctiques per incentivar el gust per la lectura i donar suport i animació a la biblioteca com espai d’aprenentatge.
Des de l’espai de Biblioteques de la pàgina WEB del Servei Educatiu, podreu consultar el recull d’experiències dels últims  8 anys, en les quals hi han participat els centres de la nostra comarca. De ben segur que hi podreu trobar idees i models d'experiències molt interessants per aplicar a les vostres biblioteques escolars.
També podeu consultar l’apartat del Club de lectura on podreu veure pautes per a la creació i la dinamització dels clubs de lectura infantil i juvenil i us donem a conèixer el catàleg de les lectures que hem treballat al llarg d’aquests anys.Fotografia del 3r premi del concurs "Un món de lectors 2018" de la Biblioteca "Bibliomanies" de l'INS Frederic Martí i Carreras
"Llegint a través d'un mirall" de Sara Domínguez (4t d'ESO)

Una APP millora la comunicació entre l'escola bressol Els Belluguets de Palafrugell i les famílies

24 d’abr. 2018, 0:47 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 1:45 ]

L’escola  va iniciar a principis d’aquest curs escolar, un procés de digitalització de la comunicació amb les famílies amb la incorporació de la plataforma KinderTIC. Aquesta eina tecnològica té per objectiu facilitar la feina de gestió educativa a través de l’ús de tauletes digitals, així com millorar processos i afavorir que les comunicacions amb les famílies siguin més àgils, eficients i de qualitat.
L’aplicació s’ha convertit en una plataforma excel·lent per fomentar el lligam entre l’escola i la família, facilitant la immediatesa de les informacions referents als àpats, les migdiades o la programació didàctica de l’escola.
Passats els primers quatre mesos de funcionament, l'escola bressol considera que l’adaptació a l'ús de l’eina digital KinderTIC ha estat un èxit. Aquesta implementació tecnològica dóna resposta en el món de la innovació informàtica a un gran estalvi de paper i a mantenir la filosofia d’una escola compromesa amb la comunicació familiar en 360º  i amb l’adquisició d’hàbits sostenibles amb el medi ambient. 

Més informació: - TVCostabrava
                        - Comunicació Palafrugell

L'escola bressol Mas Balmanya participa en el projecte de recerca europeu TOWE.

23 d’abr. 2018, 8:41 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 1:49 ]

L'escola bressol Mas Balmanya de Sant Feliu de Guíxols,  es troba a la fase final d'aplicació del projecte TOWE. Fa un parell d'anys que aquest centre educatiu va començar a implantar aquest projecte de recerca europeu basat en potenciar el benestar dels infants a través de la formació, les pràctiques i els materials amb els quals treballen els professionals.
Què és aquest projecte?
ToWe és un projecte de recerca finançat pel programa Erasmus + de la Unió Europea i liderat per la Universitat de Kingston (Regne Unit). En el projecte hi participen, al costat de l’escola bressol pública Mas Balmanya, la llar d’infants Petita Escola de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, la Universitat noruega de Stavanger, el Centre d’Educació Infantil de Sandnes (Noruega) i el centre de serveis a la infància Achieving for Children del Regne Unit.
Això ha  suposat  que, al llarg d’aquest curs,  l’equip educatiu de Mas Balmanya ha tingut  l’oportunitat de conèixer experiències educatives de Noruega i del Regne Unit i ha treballat conjuntament amb els professionals de la resta de centres i amb experts de les universitats participants per desenvolupar eines, estratègies i bones pràctiques en relació a l’atenció dels infants i al seu benestar.
 
Més informació a: TVCostaBrava

El rap de la igualtat. ESC Empordanet. La Bisbal

23 d’abr. 2018, 1:51 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2018, 2:09 ]

L'experiència sorgeix a partir d'una noticia portada per un alumne (dins l'activitat oral "La meva notícia" ) on el tema plantejat era una situació de desigualtat entre gèneres. A partir del treball d'aquesta notícia va sorgir la reflexió, el debat i les conclusions que van ser la inspiració per preparar una obra de teatre on el fil conductor seria la igualtat entre nenes i nens. Vam preparar l'obra entre totes i tots, des d'escriure el guió i els seus diàlegs, fins a triar els personatges, pensar la posada en escena i l'ambientació de l'escenari.
El rap de la igualtat forma part d'aquesta obra de teatre, va ser la projecció final a manera de conclusió. La idea era combinar la força de la música amb una lletra original i imatges dels propis protagonistes per tal de reivindicar la igualtat de gènere d'una manera directa.

Més informació: Fitxa de Bones Pràctiques, vídeo Pàgina WEB del centre

La maleta viatgera. ESC Quermany i Biblioteca municipal de Pals.

1 de març 2018, 4:26 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de març 2018, 3:46 ]

Amb l'objectiu de fomentar la competència lectora, incentivar la lectura en família,  promoure l'ús de la biblioteca municipal i potenciar l'autonomia i responsabilitat de l'alumnat, els nens i nenes de Cicle Inicial de l'escola Quermany de Pals fan una activitat que consisteix en anar cada dimecres un alumne a la biblioteca pública per tal de recollir una maleta que es prepara des de la biblioteca amb contingut divers (contes, llibres temàtics, revistes, pel·lícules...). Es tracta que durant una setmana es treballi el contingut de la maleta a casa (principalment el conte) i el dimarts següent s'exposi el conte a l'aula (mitjançant titelles, una presentació, etc). Aquell mateix dia torna la maleta a la biblioteca per tal de preparar-la pel següent alumne/a. 
La temporització de l'activitat és setmanal i dura  tot el curs escolar.
Més informació: Fitxa de Bones Pràctiques
                        Web del centre.
                        Biblioteca Municipal de Pals

Treball de recerca de Batxillerat: "Una passa solidària" INS La Bisbal

1 de març 2018, 3:12 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de març 2018, 3:37 ]

Com a treball de recerca de Batxillerat, un alumne de l'INS de la Bisbal va organitzar una marxa a peu de 12 quilometres de recorregut pels entorns de Casavells.
Va ser una ocasió de posar en pràctica aspectes de gestió, recerca de patrocinadors, marcatge del recorregut i fomentar la participació de gent de totes les edats.
Tot plegat amb una finalitat solidària, perquè l'import integre de les inscripcions es van destinar a la Fundació Càrites de la Bisbal.
La Marxa és va realitzar amb un èxit de participació: 600 inscrits de diversos municipis del Baix Empordà, que varen poder gaudir d'un matí d'activitat física i natura.
                        Vídeo

eTwinning Project: My Favourite Game. ESC Llevantí de Mar

1 de març 2018, 2:45 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de març 2018, 3:47 ]

 Per tal de de conèixer altres escoles i alhora practicar, conèixer i jugar  jocs d'arreu d'Europa, els alumnes de 5è participem en un projecte europeu eTwinning: “My favourite game”.
 Els alumnes de cada escola participant (Malta, Turquia, Bulgària, Espanya)  expliquen en un vídeo com és la seva escola i es presenten a la resta d'escoles, en llengua anglesa.
 Els nens i nenes veuen també  com són les  escoles d'altres països. En parelles o petits grups, trien el seu joc preferit i elaboren un document-pòster i un vídeo explicant com es juga al joc.
 Es comparteixen els jocs i els alumnes de cada escola juguen als jocs proposats per les altres escoles.
 Més informació:  Fitxa de bones pràctiques
                          Pàgina WEB del centre

Universe Total Experience (Realitat Virtual). ESC els Estanys de Platja d'Aro

27 de febr. 2018, 8:37 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de març 2018, 3:48 ]

Hem estrenat una nova eina a l’escola: la Realitat Virtual. Disposem d’unes ulleres HTC Vive que ens permeten endinsar-nos en un espai virtual on podem caminar i interactuar amb objectes virtuals. La resta de companys poden anar veient a la pantalla el que s’està fent. És un tipus d’interacció on els alumnes, no només són espectadors passius, sinó que poden accedir a l’aprenentatge a través del moviment, l’oïda i la vista. És una experiència multisensorial que desperta la curiositat i l’interès de l’alumnat.
Aprofitant que a 5è estem realitzant el projecte en llengua anglesa “Universe Total Experience”, hem creat una estació de treball on els alumnes exploren amb realitat virtual el sistema solar i el cos celeste en el que han d’aprofundir.
Consisteix en afavorir la comprensió, la integració de coneixements i la inclusió de tot l’alumnat mitjançant l’enriquiment de les experiències d’aprenentatge utilitzant entre d’altres eines la realitat virtual. Aquesta proposta s’emmarca dins una classe de Medi Natural en Anglès seguint la metodologia AICLE. El tema de la unitat didàctica és l’Univers. A més, es treballa de manera col·laborativa dins un espai d’estacions de treball on intervenen quatre mestres per a quaranta alumnes en un model de docència compartida (co-teaching). Cada mestre té un rol diferent dins l’aula: “language teacher”, “content teacher”, “ICT teacher” and “assistant teacher”. Aquesta organització permet assolir el repte d’ensenyar ciències en una llengua estrangera tenint en compte les necessitats de tots els alumnes. Utilitzem els entorns virtuals com a eina d’immersió en l’objecte d’estudi i com una nova forma d’interacció. Destaquem que és un tipus d’interacció que permet als alumnes, no només ser espectadors passius, sinó poder accedir a l’aprenentatge a través del moviment, l’oïda i la vista. Per tant és una experiència multisensorial. Finalment, és una activitat que permet despertar la curiositat de l’alumnat i mantenir l’interès per l’aprenentatge.
Fitxa de bones pràctiques
Pàgina web del centre

1-10 of 127