DINAMITZACIÓ‎ > ‎Bones Pràctiques‎ > ‎

Des dels centres


Cantata "El Zoo d´en Pitus" ESC Torres Jonama de Palafrugell

6 de juny 2017, 1:14 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de juny 2017, 0:28 ]

Amb l'objectiu d' aprendre un repertori de cançons , fer cohesió de grup amb alumnes de diferents edats, tenir l'oportunitat de cantar al Teatre Municipal de Palafrugell, implicar a diferents membres de la comunitat educativa (AMPA, mestres, alumnes, conserge, exalumnes) i aprendre a treballar en equip, al voltant de 120 cantaires s'apunten de manera voluntària a l'activitat i es fan els assajos fora de l'horari escolar.
Aquest projecte s'inicia a l'octubre i finalitza el mes de maig amb dues representacions de la cantata al Teatre Municipal.

Més informació: Fitxa de Bones pràctiques
                         WEB del centre

I Triatló de l’Institut-Escola Francesc Cambó i Batlle de Verges

6 de juny 2017, 0:42 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de juny 2017, 0:40 ]

El dia 14 de maig els alumnes de l’Institut-Escola Francesc Cambó de Verges van canviar els llibres i els exàmens per les bicicletes tot terreny i els caiacs ja que l’institut va organitzar un triatló per a ells. Un total de 95 participants dels cursos de 1r, 2n i 3r d’ESO van participar-hi. La sortida va ser des la pista esportiva de Verges, a dos quarts de deu del mati, de manera ordenada i per cursos. Primerrament havien de fer una ruta de 23 quilometres amb BTT. El traçat escollit era per camins dels pobles de la rodalia de Verges (la Tallada, Tor, Maranyà, Garrigoles, les Olives, Jafre) fins a la presa de Colomers...
 L’objectiu principal és que els alumnes sàpiguen tot el què s’ha de fer per organitzar un esdeveniment esportiu. Per dur a terme aquest projecte, els alumnes van treballar en grup, col·laborar, coordinar-se amb els altres grups, buscar informació a internet, aprendre a utilitzar algunes aplicacions de mòbil específiques per fer els recorreguts, omplir instàncies a diferents administracions, contactar amb empreses privades per buscar col·laboradors, fer promoció de la prova a través de les xarxes socials, gestionar inscripcions i voluntaris que faran el control de la prova, dissenyar el cartell de la cursa...
Més informació: - Fitxa de Bones pràctiques
                                                                                 -http://triatlodelter.wixsite.com/

1r d'ESO coneix Empúries de la mà dels alumnes de llatí de 4t. INS Montgrí.

1 de juny 2017, 3:16 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 1 de juny 2017, 3:16 ]

Sempre hem valorat positivament la relació que s’estableix entre els alumnes quan els més grans de l’institut preparen activitats pels més petits. Cada any queda ben pal·lès en les activitats lúdiques que s’organitzen per Nadal. Aquesta vegada ho hem volgut realitzat a partir dels continguts curriculars de llatí i socials. El divendres 29 d’abril els alumnes de primer d’ESO van visitar el jaciment d’Empúries i van participar en una gimcana que havien preparat els 23 alumnes de quart d’ESO que estudien llatí. Aquest és un projecte de centre que es porta a terme per primera vegada i preveu que els alumnes de quart facin conèixer la ciutat grecoromana d’Empúries als alumnes de primer a partir d’una activitat lúdica, com ha estat una gimcana. Prèviament els alumnes de primer, a les classes de socials, havien treballat els grecs i els romans.
Més informació: - Fitxa de Bones pràctiques
                        - Àlbum de fotos
                        -WEB INS Montgrí

ESC Guillem de Montgrí: El treball per ambients i el llenguatge oral i Juguem amb la consciència fonològica, el lèxic i l’ortografia.

1 de juny 2017, 2:58 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de juny 2017, 0:45 ]

L'Escola Guillem de Montgrí ens presenta dues bones pràctiques per treballar la llengua a partir del joc de forma molt sistematitzada des de P-3 fins a 6è.
- El treball per ambients i el llenguatge oral a parvulari: A la nostra escola a  infantil tenim 10 aules per a 9 grups. Cada aula és un ambient diferent.
Cada ambient està dissenyat per treballar i desenvolupar unes habilitats i competències concretes relacionades amb les àrees curriculars, però tots tenen com a eix vertebrador el treball de les habilitats lingüístiques, el pensament creatiu  i  les habilitats socials i emocionals.  La llengua oral es fa imprescindible per aprendre a verbalitzar aquests processos, així com per compartir o establir les normes dels diferents aprenentatges de cada ambient.
Més informació: Fitxa de Bones pràctiques
- Juguem amb la consciència fonològica, el lèxic i l'ortografia:  Per tal de millorar la competència comunicativa i adquirir un bon desenvolupament de la via  fonològica, lèxica i ortogràfica en el procés de lectoescriptura, l'escola des de P-3 fins a 6è, fem un treball sistematitzat per treballar la llengua a partir del joc. La programació la hem dividit en diferents etapes :
Infantil i 1r: Jocs de consciència fonològica. 2n i 3r: jocs de lèxic. 3r:  mètode Gabarró. CM i CS : jocs d’ortografia.
Aquest treball es complementa amb activitats sistematitzades per desenvolupar la memòria visual i la memòria auditiva.
Més informació: Fitxa de bones pràctiques

Treball per tasques: Receptari de plats típics de Palamós. INS Palamós

1 de juny 2017, 1:26 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 1 de juny 2017, 1:26 ]

Aquest treball per tasques l'han portat a terme quatre grups de primer d'ESO.
Els alumnes van preguntar a familiars sobre les receptes típiques de Palamós. A partir de les dades obtingudes es va fer un llistat amb les 28 receptes més conegudes i en vam distribuir set per a cada grup classe.
Dins de cada classe es van fer 7 subgrups, i cada un d'aquests es va fer responsable d'una recepta. A les diferents matèries es van treballar aspectes diferents.
Tots els grups van fer una visita al mercat municipal de Palamós per conèixer les diferents parades i els productes que necessitaven per poder preparar la recepta. L'activitat final va consistir en cuinar una de les receptes treballades a l'espai del peix a Palamós
Enllaç al receptari:http://inspalamos.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=158:treball-per-tasques&catid=8&Itemid=145
Més informació a la fitxa de bones pràctiques

ESC Vila-romà: Pla de consum de fruites i Animals. English time

29 de maig 2017, 7:53 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de juny 2017, 0:51 ]

Us recomanem aquestes dues experiències de l'escola Vila-romà que han portat a terme durant aquest curs:

Fruites:
L’Escola Vila-romà es preocupa per la bona alimentació dels seus alumnes i per aquest motiu, des de fa temps, participa en el Pla de consum de fruites a les escoles. Aquest projecte és una iniciativa de la Unió Europea que es fa efectiva per una acció coordinada dels Departaments d’Agricultura, Salut i Ensenyament.  L’objectiu principal és potenciar accions que afavoreixin la salut dels infants..
Més informació: Fitxa de Bones pràctiques
EXPOSICIÓ: https://goo.gl/photos/nkAMB6B7tHkUocxB7  RECEPTES: https://goo.gl/yATs4K MY FRUIT PROJECT: https://goo.gl/Ez8ovzAnimals. English Time: "Amb els grups d'infantil hem treballat i après moltes paraules i expressions en anglès relacionades amb els animals.
Les primeres sessions utilitzant flashcards amb els dibuixos dels animals. Jugant a reproduir els sons i fent mímica per descobrir i endevinar de quin animal es tracta. Classificar els animals segons la mida i també segons el seu hàbitat habitual.."
Més informació:
-Fitxa de Bones pràctiques
-English Tools: The School Library i Snail

Bibliomanies, Consell de delegats i Mediació, blogs de l’INS Frederic Martí Carreras

25 d’abr. 2017, 3:00 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 26 d’abr. 2017, 4:42 ]

Us recomanem aquests tres blogs de temàtica ben diferents i amb molts continguts:

BIBLIOMANIES:
Els continguts del blog Bibliomanies giren a l'entorn de la lectura. Hi trobareu recomanacions escrites de llibres, booktràilers, escenes dramatitzades d'obres literàries, vídeopoemes, etc.  El propòsit del blog és fomentar l'hàbit lector, el gust per la lectura i la cultura literària. A més, el blog pretén fomentar l'expressió a través de llenguatges no lingüístics, potenciar l'ús de les eines TIC i afavorir el treball col·laboratiu

CONSELL DE DELEGATS:
​En el blog del consell de delegats s'hi publiquen les actes de les reunions mensuals que els delegats mantenen amb un membre de l'equip directiu, a més d'altres informacions d'interès (el protocol a seguir en cas de vaga o el nom dels candidats al consell escolar, per exemple). El propòsit del consell de delegats és, entre d'altres, potenciar la participació de l'alumnat a la vida del centre i fomentar la cultura democràtica. I l'objectiu del blog en concret és fer difusió dels acords presos i facilitar als delegats la tramesa d'aquesta informació als seus companys de classe.

BLOG DE MEDIACIÓ: El blog  forma part del Projecte de Mediació  inclòs en el Projecte de Convivència de Centre.  El material publicat s'utilitza a l'hora de tutoria per treballar temes com ara l'assertivitat, l'empatia, l'amabilitat, el respecte... El propòsit és prevenir possibles problemes de convivència ​ i fomentar la cooperació ​ i ​el diàleg​, habilitats indispensables per aconseguir un clima pacífic i tranquil al centre.

Autors a les aules: Anna Manso visita la Biblioteca de l’Escola Torres Jonama de Mont-ras.

25 d’abr. 2017, 2:01 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 25 d’abr. 2017, 8:12 ]

El  14 de març, a través de la Institució de les Lletres Catalanes amb el programa Autors a les aules, ens ha visitat a la biblioteca de l’escola  l’ escriptora i guionista Anna Manso.
Els nens i nenes de sisè  van conèixer  la seva bibliografia fa dos anys llegint ” L’últim violí” i els nens i nenes de cinquè el curs passat van llegir ” Amics monstruosos”.
Degut a l’èxit que va tenir la lectura d’aquests dos llibres, els  alumnes han continuat llegint altres títols de la seva bibliografia.
Aquest curs els alumnes de sisè van escollir per llegir en el club de lectura  el llibre ” Una noia N.O.R.M.A.L s’ofereix de cangur"
A partir de la lectura d’aquest llibre vàrem preparar tot un munt d’activitats que podreu veure en el nostre blog
+ més informació a l'apartat de Biblioteques escolars

Bones pràctiques d’educació Infantil de l’Escola l’Estació.

25 d’abr. 2017, 1:42 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 25 d’abr. 2017, 1:57 ]

Us presentem un recull d’experiències que es porten a terme a les aules d’infantil de l’escola l’Estació amb l’objectiu d’ entendre el món que ens envolta:  el món natural i físic, el món virtual, els llenguatges, el món literari, les idees, l’art…
Més informació a la  WEB d’educació infantil i al blog del centre

Escola l’Ardenya. Concurs de Dracs amb material reciclat.

25 d’abr. 2017, 1:27 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 25 d’abr. 2017, 8:16 ]

Una de les activitats que s'han dut a terme a l'escola l'Ardenya de Sant Feliu de Guíxols i organitzada per la Comissió de festes del centre va ser un concurs de Dracs amb material Reciclat.
 Abans de Setmana Santa varem fer arribar a les famílies una circular en la qual els proposàvem de fer, juntament amb els seus fills/es, una caracterització del drac de Sant Jordi amb material de rebuig explicant que es faria una exposició amb totes les produccions.
L’objectiu principal va ser fer participar a les famílies amb un treball creatiu i artístic. L’exposició va ser tot un èxit.
+ informació a la fitxa de bones pràctiques i a la  WEB del centre

1-10 of 105