rodajoc.cat‎ > ‎

Introducció

Ben segur que els jocs també han experimentat aquest enriquidor mestissatge de cultures, probablement el folklorista i filòleg català Joan Amades quan va escriure la seva obra El Costumari Català (1950) ja era conscient d'aquest aiguabarreig que es produïa al voltant dels jocs de la quitxalla, sense que això signifiqués en cap moment un atemptat contra la seva terra.
Aquesta activitat que va néixer al CRP de Ciutat Vella (Barcelona), impulsada pels professors d'Educació Física de la zona, s’ha anat estenent arreu del territori català també gira al voltant de la temàtica dels jocs. Jocs que no tenen una nacionalitat determinada ni un espai concret. Ben al contrari, un mateix joc tan aviat pot ser jugat pels nens i nenes en els camps de la Xina, com en els carrers de Senegal, tot passant pels parcs d'Europa, o bé, fent escala a les places d'El Salvador. D'aquí el nom que ha pres l'activitat "Rodajoc. L'experiència dels jocs sense fronteres", establint un fàcil paral·lelisme amb la procedència dels alumnes que es troben en els centres educatius, i que durant aquests darrers anys han tingut un paper "privilegiat" en els mitjans de comunicació, encapçalant alguna que altra portada dels diaris.
La proposta que aquí presentem vol ser un reflex de la confluència cultural que viu Catalunya i l'escola pública en particular, però amb un clar propòsit de millora i treball per part del professorat implicat, contribuint a apropar les diferents realitats educatives dels alumnes i propiciant un espai d'intercanvi d'experiències, tal com ho demostra la consolidació d'aquest projecte iniciat el 1996.

El teu crist és jueu, el teu cotxe
és japonès, la teva pizza
és italiana, el teu gas és algerià,
el teu cafè és brasiler,
les teves vacances són
marroquines, les teves xifres
són àrabs, les teves lletres són
llatines... I goses dir que
el teu veí és estranger?

http://prezi.com/ryv_sve6bb7i/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Fonts d’Inspiració

• Informe Delors sobre el futur de l’educació.
• Informe Pérez de Cuellar sobre la diversitat cultural.
• Informe Mundial de la Cultura. UNESCO
• Manifest per a la Cooperació de Sao Paulo. Brasil
• Declaració Universal dels Drets Humans.
. Conferència Mundial sobre Medi Ambient de Rio. Brasil