Calaix de sastre


LLIBRES

BIBLIOTECA DIGITAL. "Projecte Guttemberg" és un gran arxiu de llibres digitals de literatura clàssica universal en moltes llengües. Els trobareu en diferents formats per baixar i imprimir. Primària i Secundària
Altres biblioteques virtuals: Biblioteca virtual Miguel de CervantesLibrosenredWikisource (en castellà) i Wikitexts (en català) i "Mediateka" dels conflictes, útil per a la gestió de l'aula


VEUS COM T'AGRADA LLEGIR?. Llista de llibres recomanats per la crítica des de l’any 2000 fins a l'agost del 2011, per edats i elaborats  a partir d’una base de dades que recull els llibres seleccionats per revistes i institucions especialitzades.
Aquí trobareu la lletra de cançons infantils i contes per a Infantil i PrimàriaAquí teniu un deliciós curtmetratge que reflexiona, a manera de faula, sobre el valor dels llibres i la lectura. Senzillament meravellós. Adequat per a Primària Secundària
En aquesta adreça també trobareu guies didàctiques sobre pel·lícules, textos periodístics, d'opinió i un famós monòleg  d'Andreu Buenafuente, treballat i amb els seus corresponents exercicis.

EL MÓN DELS LLIBRES. El món dels llibres és un projecte telemàtic encaminat a fomentar les habilitats de comprensió lectora i d'expressió escrita per mitjà de la lectura col·lectiva a l'aula i de les TIC.
Conté 18 guies de lectura molt ben preparades i treballades. Hi figuren títols com: "L'illa del tresor", "La volta al món en 80 dies", la sèrie de Harry Potter, "De Nador a Vic", "Contes per a un món millor"...  Primària Secundària   


EL LLIBRE INFANTIL  I JUVENILRessenyes i recomanacions de lectures adequades a cada edat. En aquesta adreça trobareu ressenyes, novetats editorials, enllaços, lectures classificades per edats, per títols... "Al·lots, el Petit Príncep" (Consell de Cent, 266 - Barcelona) és una llibreria per infants i joves que ofereix a la seva web tota mena de suggeriments i ajuda per a la cerca de lectures atractives.
Útil per al manteniment de les biblioteques escolars i per a la tria de les lectures prescriptives de Primària Secundària

CERCA INFORMÀTICA I DOCUMENTAL


ACTIVITATS PER MILLORAR LA COMPETÈNCIA INFORMACIONAL. Tot un seguit d'activitats per fer a l'aula o a la biblioteca escolar. Treballen la lectura; però també impliquen una tasca de cerca documental al voltant de la novel·la o de l'autor. 


TREBALLS DE RECERCA. Alehoop és un recull selectiu de recursos en línia que vol ser una eina d'ajuda per a treballs de recerca bàsica.
Aquí també podeu trobar exemples de Treballs de Recerca, orientacions, assessorament i suport....
GENERADORS ON LINE DE MATERIAL EDUCATIU. Més de 150 eines gratuïtes que permeten crear materials didàctics (webquest, cacera del tresor, llibres, publicacions digitals, sopes de lletres...), sense haver de baixar cap programa a l'ordinador.Aquí trobareu més aplicacions informàtiques educatives i en aquesta altra pàgina tot de novetats informàtiques per aplicar a qulsevol nivell i matèria del currículumDe totes les matèries i per a tots els nivells. Aquí trobareu les últimes novetats d'aquest curs  Primària i SecundàriaAdreces molt útils per  triar i remenar  material educatiu digital. 
                                                                                                                                                  

COMUNICACIÓ


DIFERÈNCIES ENTRE PUBLICITAT PER A "ELLS" I PUBLICITAT PER A "ELLES". S'acosten les vacances de Nadal i la publicitat de joguines  es multiplica per mil. Aquesta activitat analitza d'una manera molt clara i senzilla  les diferències entre la publicitat dirigida a les nenes i als nens. Inclou el visionat de diferents spots i material didàctic de reflexió per als alumnes. Primària i Secundària

 

POSA A PROVA ELS TEUS CONEIXEMENTS SOBRE L'ACTUALITAT . El canal de notícies 3/24 posa cada setmana a l'abast dels joves un trivial digital de 15 preguntes sobre l'acualitat més destacada
El divendres renova els seus qüestionaris, tot seguint el fil de les novetats.Una bona manera perquè  els joves coneguin i recordin els esdeveniments més importants del seu entorn i el professor pugui incorporar-los a les seves classes de manera lúdica. 


Multitud de recursos didàctics,  ordenats per nivells, des d'Educació infantil, fins a Secundària, per treballar el tema dels audiovisuals en totes les seves versions: cartells, còmics, cinema, publicitat, televisió, il·lustració, infografia...
 
ECOLOGIA


SOBRE RESIDUS. Recull d'activitats per fer dins i fora de l'aula (Agència de Resudus de Catalunya). Primària i Secundària

ECO-JOCS (Socials i Naturals). A l'"Agenda escolar"  (Departament d'Educació de la Diputació de Barcelona)  trobareu tota mena d'activitats didàctiques, jocs i videos sobre temes relacionats amb el medi ambient,  estructurats en diferents apartats: biodiversitat, canvi climàtic, energia, residus, salut, aigua, moda, estètica, consum....Primària i Secundària


AGRICULTURA ECOLÒGICA. La Unitat de Sanitat Vegetal de Tarragona del  Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural posa a la disposició dels docents aquest recull d’enllaços, publicacions, etc amb la voluntat de promoure el material de què es disposa sobre Agricultura Ecològica. 
Primària Secundària  


PER QUÈ TENIR CURA DELS BOSCOS?. El 80% de la biodiversitat del planeta depèn dels ecosistemes forestals sans. Què ens ofereixen els boscos, l'estat de les zones forestals del planeta, els boscos al món, els boscos a Catalunya...Aquí trobareu informació i activitats didàctiques molt ben documentades (Material educatiu UNESCO)APRENENTATGE SERVEI ( Educació en valors)


Experiències, reflexions, opinions i recursos per compartir. 
Roser Batlle és pedagoga,  especialitzada en Aprenentatge Servei, educació en el lleure,  educació en valors i educació per a la ciutadania

Aquí   trobareu l'espai d'Aprenentatge Servei de la pàgina de la Xtec i aquí els projectes que es porten a terme a la zona de  Sant Cugat.

Aquí trobareu documents que poden ser útils per aquells centres que pilotaran el projecte de Servei Comunitari durant el curs 2012-13 i 2013-14. Inclou un recull de preguntes que poden resoldre possibles dubtes al voltant de l'organització i els aspectes legals i normatius del projecte, un model de compromís  entre el centre i l'entitat, un model d'autorització parental, perquè els pares el puguin signar i el document marc del Projecte

El projecte Implica’t abraça totes les àrees i nivells educatius, a la vegada que presenta un ampli ventall de materials, tant de difusió i sensibilització com d’ajuda a la Marató. És un projecte adreçat a tots els centres educatius de Catalunya. Hi trobareu activitats de col·laboració solidària per a  Primària i Secundària.


Elaborat pels participants en el  II Congrés Europeu d'ApS cel·lebrat a Barcelona. Respon alguns dubtes al voltant de la pràctica del servei comunitari entre els joves i dóna algunes idees per portar-lo a terme       És un projecte d'Aprenentatge i Servei (ApS) intergeneracional impulsat per la Fundació i Microsoft, amb el suport d'administracions públiques i empreses i compartit per una xarxa d'ONG, que promou la participació dels i les joves a la seva comunitat mitjançant accions formatives, orientades a la millora de les competències digitals de la ciutadania (joves, persones adultes, gent gran) i col·lectius amb més dificultats d'integració.

Presenta tres projectes d'ApS: "Custòdia del Territori" "Capacitació digital" i  "Donació de sang"
Espai que recull projectes de Servei Comunitari que es porten o s'han portat a la pràctica. Per documentar-se sobre la base d'experiències reexides
Més exemples de projectes de Servei comunitari


Vídeo on s'explica el projecte de Treball comunitari entre una escola d'Educació Especial i una de Primària. Els primers ajuden als nens de quart de Primària a tenir cura de l'hort i del jardí de l'escolaEls alumnes de l'Institut donen suport  als monitors dels esplais minicipals i participen en les tasques de  conducció d'infants. Aquí trobareu l'explicació del projecte en format presentació i aquí en docArticles, llibres, projectes, pel·lícules...Informació per a treballar a l'escola una educaió més  humanista i integral.
Aquí trobareu més materials audiovisuals, interactius i de tota mena 
Aquí trobareu com treballar "dilemes morals" per mitjà de la literatura (es proposen tres llibres: Juan Salvador Gaviota, El Alquimista i El caballero de la armadura oxidada). El dossier conté els objectius didàctics, les instruccions per preparar les sessions i els exercicis per fer.

Llibret en format digital i molt sintètic on s'explica  pas per pas tot el procés de gestió i desenvolupament d'un projecte de treball comunitari. 
Aquí trobareu explicat també molt esquemàticament i  en deu passos com fer ApS en una entitat social i aquí, el mateix en l'àmbit localExplicació i desenvolupament d'un ApS  sobre el banc de sang  que pretén conscienciar els joves i la població en general sobre la importància d'aquesta mena de donacionsEl trobareu totalment desenvolupat. Inclou  la planificació, els objectius, l'avaluació, les fitxes per als alumnes i  preguntes d'autoavaluació final.
La pràctica consisteix a treballar en quatre àmbits: la creació i el funcionament d’un casal de joves, la creació d’una ràdio municipal, una comissió de solidaritat i desenvolupament a l’IES i un grup de diables.

LECTURA EFICAÇ. Exercicis multimèdia sobre vocals, consonants, lèxic, locucions, expressió...per exercitar la lectura atenta i encaminats a millorar la capacitat  comprensiva i expressiva. Primària. 

LA BIBLIOTECA ESCOLAR. El grup Bibliomèdia  treballa amb propostes per a les biblioteques escolars. Aquest estiu va elaborar un document on es determinen molt bé les funcions de les biblioteques dels centres educatius, dels professionals que se n'encarreguen i  l'estat actual  de la seva gestió. Trobareu aquí el document.  
EXERCICIS DE COMPRENSIÓ LECTORA. Bateria d'exercicis de comprensió lectora i expressió, sobre la base de diferents textos en diferents formats. Molt complet i exhaustiu. El material es divideix en quatre nivells: inicial, intermedi, avançat i expert. Primària i Secundària
Aquí trobareu la descripció d'un bon nombre d'activitats senzilles per practicar la lectoescriptura a Primària


EL GUST PER LA LECTURA. Tots els dossiers didàctics i les conferències del seminari El Gust per la Lectura, basats en la lectura i treball de les obres i tractats en el seminari de formació  que ha seguit el professorat des del curs 1997-1998.

LLEGIR VERSUS ESCRIURE I VICEVERSA. Us oferim un paquet de recursos per treballar la lectura i l'escriptura:
"Llegir i escriure contes a cicle inicial",  "Diferents veus al text: l'escriptura de diàlegs", "Escriure textos sobre textos", "Petites històries", "Taller de còmics" (una forma "gràfica" d'escriure), "Petits escriptors",  "El text narratiu a Cicle Superior"...I moltes més coses en aquesta adreça

ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AMB L'HEMEROTECA DIGITAL. Activitats amb premsa digitalitzada sobre temes històrics. Llengua escrita, imatges i fotografies. Secundària. LHemeroteca de "La Vanguardia"  permet accedir al fons de notícies publicades en anys anteriors.  (Treballs de recerca, curriculum de Socials, llengua...)ALFABETITZACIÓ INFORMACIONAL. Quadern d'exercicis sobre fonts d’informació on-line: diccionaris, biblioteca virtual, webs d’interès, cercadors, atles, anuaris…, un  ventall força exhaustiu de recursos digitals i del tipus d’informació que proporciona cada recurs. Conté exercicis pràctics. Primària i Secundària WIKI FETA A MIDA. Edu Wiki proposa "Primera wiki"  Primària "WikiJove" per Secundària Cicle Superior de Primària. És un espai col·laboratiu on intercanviar experiències i en el qual hi podeu trobar idees i materials interessants.La cerca  és fàcil i està ordenada alfabèticament per matèries.  WEBS D'INFORMACIÓ PER A NENS I JOVES. Selecció de recursos disponibles a Internet relacionats amb temàtiques d'interés de nens i joves, realitzada per l'equip del "Centro Internacional del Libro Infantil y Juvenil". El propòsit d'aquest conjunt d'enllaços és respondre a  les necessitats informatives d'aquest sector del públic.QUE COMENCI LA FUNCIÓ!. Teatre i fitxes sobre l'obra representada en totes les llengües (castellà, català, francès i anglès).Proposta que aplega una representació teatral (pot ser també l'adaptació a l'escenari d'una novel·la clàssica) i la fitxa didàctica. Per descarregar i imprimir. Primària i Secundària.Hi figuren títols com "Tres sombreros de copa", "Terra baixa", "Leyendas" de Bécquer, "La casa de Bernarda Alba", "Hansel i Gretel, "The portrait of Dorian Gray, "Tour de force"....


SOBRE CINEMA. "Filmhistoria" és una revista digital sobre cinema que conté comentaris de pel·lícules, referències bibliogràfiques assajos, cròniques entrevistes...Molt útil com a contenidor d'informació per treballs o crèdits sobre cinema, mitjans audiovisuals i la seva relació amb la Història

SOBRE COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL. A l'Hemeroteca del CAC (Consell Audiovisual de Catalunya) trobareu molta informació per descarregar i imprimir sobre mitjans audiovisuals i la seva aplicació a l'ensenyament