Definició de RA

Què és la Realitat Augmentada?

 Una tecnologia que ens permet afegir
informació virtual a un entorn real


La realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real.

Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la Realitat Virtual ja que no substitueix la realitat física, sinó que agefeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real. 

Amb l'ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d'objectes) la informació del món real que envolta l’usuari es converteix en interactiva i manipulable. La informació digital sobre l’entorn i els objectes pot ser superposada al món real.

Definició de la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Realitat_augmentada


Una explicació gràfica... i alguns d'exemples

Com arribem a la Realitat Augmentada?

Una mica de visió cronològica... 


 • 1962: Morton Heilig, un director de fotografía, crea un simulador anomenat Sensorama amb imatges, so, vibració i olfacte. • 1973: Ivan Sutherland inventa la display de cap (HMD). Suggereix una finestra a un món virtual.

 • 1985: Naixement d'Hurto. Myron Krueger crea Videoplace que permet als usuaris interactuar amb objectes virtuals per primera vegada.


 • 1990: Jaron Lanier defineix el terme "realitat virtual" i crea la primera activitat comercial al voltant dels mons virtuals.


 • 1992: Tom Caudell crea el terme Realitat Augmentada.


 • 1994: Steven Feiner, Blair MacIntyre i Doree Seligmann, primera utilització important d'un sistema de Realitat Augmentada en un prototip, KARMA, presentat a la conferència de la interfície gràfica. Ampliament citada a la publicació Communications of the ACM l'any següent.

 • 1999: Hirokazu Kato desenvolupa ARToolKit al HitLab i es presenta a SIGGRAPH aquell mateix any.


 • 2000: Bruce H. Thomas desenvolupa ARQuake, el primer juego a l'aire lliure amb dispositius mòbils de Realitat Augmentada, i es presenta a l'International Symposium on Wearable Computers. • 2008: AR Wikitude Guía surt a la venda el 20 d'octubre de 2008 amb el telèfon Android G1.


 • 2009: AR Toolkit és portat a Adobe Flash (FLARToolkit) per Saqoosha, amb això, la realitat augmentada arriba al navegador Web.

 • 2009: Es crea el logo oficial de la Realitat Augmentada amb l'objectiu d'estandaritzar la identificació de la tecnologia aplicada a cualsevol suport o mitjà per part del públic en general. 
 • 2012: Google presenta el disseny d'unes ulleres protagonistes de la primera Realitat Augmentada comercialitzada. Bateja el seu projecte amb el nom Project Glass.


Cronologia ilustrada gracias a la animación de GeekFiles.Si ho volem veure tot en una presentació, aquesta de Raúl Reinoso ens ho permet...


http://www.slideshare.net/tecnotic/usatic-realidad-aumentada-un-aprendizaje-conectado-a-la-vidaI aquesta d'Isidro Navarro també...
Requeriments tècnics


En realitat, per molt complicat que sembli al principi, actualment la RA no necessita complexos i costosos aparells per gaudir de les seves extraordinàries possibilitats. Només cal qualsevol dispositiu que integri una càmera per captar imatges, un processador amb capacitat per modificar el senyal de vídeo i una pantalla on visualitzar la imatge real, combinada amb el contingut digital. Tot això amanit, lògicament, amb uns programes específics per RA.


Nivells de Realitat Augmentada

Perquè l'efecte RA es produeixi cal que el nostre dispositiu "llegeixi" una imatge, anomenada activador o disparador, associada a elements físics. En funció del tipus d’activadors de la informació podem distingir els següents nivells de RA:

Nivell 0: Utilitza els Codis QR com a activadors de la informació associada a un element, majoritàriament hipervincles, però també text, SMS, VCards o números de telèfon.

Nivell 1: Usa marcadors. Els marcadors són formes geomètriques senzilles, generalment quadrats, que permeten, entre altres coses, la superposició de formes geomètriques en 3D (imatge 1)

Nivell 2: Sense marcadors, reconeixement d'imatges i objectes (markerless). Imatges com a activadors: fotografies, dibuixos que contenen activadors. Objectes o persones que són reconeguts com a tals i que activen la informació de la RA. Geolocalitzada, activada mitjançant GPS (imatge 2)

Nivell 3: Visió augmentada . És el que sembla que pot ser el futur de la RA . En aquesta categoria tenim, per exemple, les famoses ulleres (smart glasses) de Google. O unes lents de contacte que projectarien la RA directament als nostres ulls, un experiment en el qual està treballant la Universitat de Washington on ja han estat provades en conills sense que experimentin efectes adversos (El Sayed, 2011).


I... el futur?

El futur sempre és emocionant, i ofereix espai a visions com la que recreen els següents vídeos. 

El primer, relatiu a la tendència potser més immediata, les tecnologies portables (wearable technology).El segon, realitzat per Hidden Creative, ens ofereix una visió sobre el potencial d'aquesta tecnologia. 


El tercer, el curtmetratge futurista "sight" realitzat per Mai-ra i Daniel Llaç, ens situa en un futur una mica preocupant, en el qual les persones utilitzem lents de contacte amb Realitat Augmentada ...
Llocs amb informació interessant sobre Realitat Augmentada


Aumenta.me, projecte d’Espiral sobre Realitat Augmentada en Educació


Butlletí d’Scoop.it sobre RA


Un Bundlr sobre Realitat Augmentada:


Augmented Reality in Education


Sphero Augmented RealityNota

Sembla que la tendència més clara de la Realitat Augmentada passa pel reconeixement directe d’informació associada a imatges. Res de codis QR ni marcadors. Gràcies a les tecnologies mòbils i a la seva ràpida evolució tecnològica, l’evolució de la RA serà espectacular.photo credit: plantronicsgermany via photopin cc