Notícies

El Programa biblioteca escolar "puntedu" del Departament d'Ensenyament ofereix aquest espai on s'aniran destacant experiències reeixides, des de la perspectiva de la biblioteca, que s’han realitzat en centres educatius de tot Catalunya.

El Programa biblioteca escolar "puntedu" del Departament d'Ensenyament ofereix aquest espai per donar difusió a tots els espais virtuals de biblioteca escolar dels centres educatius de tot Catalunya.

Banc de recursos: La lectura: font de plaer i de coneixement.
Recull de les novetats relacionades amb la lectura en tot el seu abast, incorporades al segon trimestre del curs 2015-16 pel grup de treball en xarxa dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya.

Proposta que vol oferir una eina de reflexió sobre algunes de les activitats que propicien la implicació de l’alumne en la lectura i faciliten l’adquisició de l’hàbit lector, amb la finalitat d’orientar o reorientar la tasca docent i establir línies de continuïtat amb la família i l’entorn.

El certamen està organitzat en dos grans grups d’acord amb les dues etapes d’escolaritat obligatòria: l’educació primària i l’educació secundària obligatòria. 
Els quarts de final del XIII Certamen es celebraran els dies 24, 27, 28 i 29 de març , a les 9.30h al Caixaforum de Tarragona.
Al llarg del curs us concretarem tots els aspectes importants de la vostra participació.
Ja podeu consultar el Manual de La lectura en veu alta de Txell Sota.

Els plans de lectura i escriptura de centre
Monogràfic de la revista Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura que aporta reflexions i idees sobre els diferents plans de lectura i escriptura que es duen a terme als centres educatius. 

Els clubs de lectura (CL) representen una pràctica idònia per fusionar en una mateixa activitat les dues dimensions de les bones pràctiques lectores: 
la personal, i privada, i la interpersonal i pública. 

Publicació emmarcada en el programa LECXIT-Lectura per a l’èxit educatiu que aporta una nova reflexió sobre les oportunitats de treballar la lectura que ens ofereixen els llibres de coneixements, les pantalles dels dispositius electrònics i els còmics i àlbums il·lustrats. 
Baró, Mònica; Aliagas, Cristina; Gorchs, Glòria. Com crear un ambient lector a l'escola? Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 2013.

LECXIT: Nous vídeos: recull d'experiències sobre la lectura!!!

No us perdeu les càpsules audiovisuals amb experiències educatives i reflexions relacionades amb la lectura.

Especialistes del tema donen claus per encomanar el plaer de llegir als nens i nenes. També hi trobareu recomanacions de lectures i fórmules per potenciar que els nens llegeixin.

Espai que recull els premis i concursos adreçats a l'alumnat i al professorat dels centres educatius i que es convoquen durant el curs escolar. 
També recull una relació de premiats.
.

Programa Biblioteca escolar “puntedu”. Departament d'Ensenyament.

Jornada per continuar donant valor al treball de col.laboració de la biblioteca pública i la biblioteca escolar i per compartir experiències 
de les biblioteques públiques i dels CRP.
Data: 5 de juny de 2014. De 9:30h a 14:00h 
Lloc: Sala d’Actes de l’Institut Pere Martell. Complex Educatiu de Tarragona

Els il·lustrats: una descoberta, diverses veus 

Badia, Mònica i Lladó, Cecília. Nou dossier didàctic del programa El Gust per la Lectura que vol ser una eina útil per al professorat per afavorir la reflexió sobre els aprenentatges que poden fer els infants i joves a través de la lectura dels llibres i els àlbums il·lustrats.


La lectura en un centre educatiu 

Document que presenta el marc de referència de les actuacions del Departament d'Ensenyament al voltant de la lectura en els centres educatius. 
Versió enriquida amb il·lustracions, esquemes i índex actiu per facilitar la consulta.

Biblioteca escolar 2.0

Document que aborda les qüestions relacionades amb la construcció d'una  biblioteca 2.0 en el centre educatiu, la utilització de les eines adients i intenta donar resposta a un seguit de preguntes com per exemple: quin és el paper d'una biblioteca escolar 2.0?, quins són els seus àmbits d'actuació?, etc.


Experiències i recursos per a la competència informacional

Recull d'experiències i recursos per al treball de la competència informacional des de la biblioteca escolar.


Llibres infantils de coneixements 

Selecció de llibres infantils de coneixements que s'han publicat entre el 2013 i 2014.

Llibres infantils i juvenils d'imaginació
Selecció de llibres infantils i juvenils d'imaginació que s'han publicat entre el 2012 i 2013.

Banc de recursos. La lectura: font de plaer i de coneixement.

Aquest repositori d’informació és fruit d'una tasca de col·laboració entre diversos CRP de Catalunya que formen un grup de teball en xarxa. 

Conté una selecció acurada de recursos relacionats amb la lectura en tot el seu abast.Biblioteques Públiques Municipals del Tarragonès
 

Biblioteca Pública de Tarragona

 

Biblioteca Pública de Constantí

 

Biblioteca Pública Municipal de Salou

 

Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra

 

            Biblioteca de Baix a Mar de Torredembarra


Biblioteca Pública de Torreforta

 

Biblioteca Pública de Vila-seca

 
 
 

Adreces d’interès

Biblioteques, biblioteques virtuals, clubs lectura virtual, associacions i gremis, foment de la lectura, institucions culturals, suports de lectura, revistes digitals, blogs, diaris digitals, per buscar un llibre,..

 

Programa Biblioteca escolar “puntedu”. Departament d’Ensenyament