Introducció

Es diu que conèixer és la millor manera de començar a estimar, i en aquest cas ens plantegem que conèixer la història de la nostra ciutat és una bona manera d'arribar a ser un bon ciutadà, una persona que es preocupa i que estima el seu poble, que el sent seu i es confon amb ell.


Per intentar d'aconseguir això,  us anirem oferim, una sèrie d'articles sobre la història  i l'actualitat de Sant Adrià. Aquests articles que varen començar sent una compilació dels estudis històrics fets pels nostres estimats historiadors locals Joan Rovira i Costa i Fernando Llanés, s'han anat ampliant amb aportacions d'altres historiadors i com no també de les nostres recerques per arxius i biblioteques, sense oblidar Internet.

 

No podem deixar d'esmentar en aquesta introducció l'any 1012 que és la data en que per primer cop apareix el nom de Sant Adrià en un document, en concret aquest document fa referència a l'església que donarà nom a la ciutat.
Però, si bé en aquesta data es compleix el mil·lenari documental, no és la primera evidència històrica de l'existència d'un llogaret, petit poblat, que ha anat mantenint-se al llarg dels segles, segles i mil·lenis han anat configurant aquest ciutat, malgrat que de vegades, ha estat com un far solitari, protegint l'entrada del riu.

 
A banda i banda del riu Besòs, primer en el seu marge esquerre i més a poc a poc en el marge dret, la ciutat ha anat creixent, malgrat que de vegades a sofert els intents d'agregació de les ciutats veïnes que fins i tot una vegada ho varen aconseguir. Però la constància de la seva gent i l'estima pel seu poble pogueren més que la cobdícia de les grans ciutats, i lluitaren per aconseguir un altre cop la seva independència.


No va ser fàcil sobreviure en aquests terrenys disputats també pels element naturals: el riu i el mar amenaçaven la seva subsistència el riu onejava els terrenys i les tempestes empentaven les onades de la mar que prenien terra a la ciutat. De vegades semblava que seria impossible sobreviure als problemes i calamitats que assolaren el poble, amb tant escassa població i tantes desgràcies a sobre.


En aquest lloc web us anirem mostrant escrits dibuixos i fotografies que ens ajudaran a conèixer la nostra ciutat des dels seus orígens a l'actualitat.

 

Manuel Fuentes i Vicent