Contextualització

 Presentació del grup

Som els nens i les nenes de 3r A i B de l’escola Joaquim Blume. Som un grup d’alumnes espavilats, amb curiositat  i que gaudim molt aprenent coses noves.


 Presentació de l'activitat

A la nostra escola, cada curs treballem un eix transversal, i sobre ell es realitzen moltes activitats des de P3 fins a 6è. Normalment, el tema el decideixen els i les mestres, però aquest any ho hem fet diferent. Cada classe va fer una proposta, les vam penjar al plafó del vestíbul, i tots els alumnes, a partir de 1r, vam votar la que més ens agradava.

Sabeu quin va ser el tema escollit? Doncs la robòtica.
A partir del curs passat ja ens van introduir activitats de robòtica a l’aula amb el Lego i ens agraden molt, perquè ens fan pensar, treballar en equip  i ens proposen reptes difícils per assolir.Així que teníem moltes ganes de participar i com que començàvem a treballar el tema de les màquines, els mestres van començar a plantejar-nos  diferents activitats que faríem.

Us hem de dir que hem treballat molt, però ens ho hem passat molt bé inventant, dissenyant i construint les nostres màquines i robots, els hem pogut compartir amb la resta de companys de les dues classes de tercer i els hem exposat a l’escola durant unes setmanes.

Ens han quedat genials, les nostres famílies ens han ajudat i s’hi han involucrat molt i quan han vist l’exposició…, han quedat tots bocabadats! Desenvolupament de l'activitat

De manera quotidiana fem servir un munt de màquines i no en som conscients, per la seva simplicitat, ja que des de sempre formen part de la nostra vida diària.

Iniciem el projecte seguint aquests passos:


Pas 1: Conversa a la classe

Parlem de la paraula màquina, què ens imaginem? Són aparells senzills o complicats? Com són? Com funcionen? Ens podem imaginar el món sense màquines? Són necessàries? Per a què ens serveixen? Quines màquines coneixeu que ens ajudin a fer un treball amb menys esforç? Quines màquines coneixeu que ens serveixin per divertir-nos?


Pas 2 : Investiguem

Busquem informació sobre quines màquines s’utilitzaven en temps antics.
 Pas 3: Recollim la informació

En grups de 4 o 5 alumnes, elaborem murals sobre les màquines simples: la palanca, la politja, el pla inclinat i la roda.Pas 4: Compartim la informació

Cada grup  exposa a la resta de la  classe la informació, reflectida  en el seu mural, sobre la màquina simple que han treballat.


Pas 5: Posada en comú

Entre tots intentem esbrinar en quins aparells, que utilitzem de manera diària, hi podem trobar aquestes màquines simples.

Ens adonem que unes tisores, unes pinces, el trencanous, el llevataps…,  són màquines simples!

Fem un recull d’aquests objectes per a poder comprovar en quina mesura ens ajuden a realitzar diferents tasques.


Pas 6: Experimentem amb les màquines simples

Manipulem  amb diferents màquines simples  amb la finalitat de poder analitzar el seu moviment i valorem els avantatges que ens proporcionen quan les utilitzem.


   

Pas 7: Ens tornem experts en màquines

Hem convidat dos pares de la classe que, per la seva feina, saben moltes coses de les màquines. Ens expliquen que les màquines simples són la base de les màquines compostes. Veiem un power point i un vídeo sobre grans màquines.


Pas 8: Construïm la nostra màquina simple o composta

Primer elaborem un dossier titulat  Fem d’enginyers.

Comencem pensant quina màquina volem fer, li posem un nom i fem un  llistat del material que necessitarem per poder fabricar-la.

Després anem explicant els passos que seguirem per construir la nostra màquina i els acompanyem d’un esquema o dibuix.


A continuació ens centrem en el seu funcionament i l’expliquem redactant un text.

Finalment, amb l’ajut de la família, individualment o en grup, construïm la nostra màquina.

La portem a l’escola i preparem l’exposició per a la resta de companys. Quan ensenyem la nostra màquina a la resta de la classe, els expliquem com l’hem fet, qui ens ha ajudat, quina seria la seva utilitat i com la faríem funcionar.

Parlem i valorem entre tots si realment ens seria d’utilitat, si el funcionament proposat seria l’adequat…Convidem les famílies per compartir amb elles tot el que hem fet.


 Conclusions

Resultat final i difusió

Ens ha sorprès el fet que les màquines ens envolten per tot arreu: tisores, maquineta, grapadora, màquina de fer forats…

Les màquines ens permeten estalviar esforç quan realitzem un treball. Però també hi ha moltes màquines que serveixen per divertir-nos.

I així ho hem pogut comprovar...


  

 Valoracions

Hi ha moltes màquines que funcionen amb l’energia muscular. Però també n’hi ha moltes que consumeixen energia, i aquesta  energia pot perjudicar el medi ambient. Per tant, hem  parlat de la necessitat d’utilitzar les energies renovables i no contaminants, de la necessitat de reciclar…

Finalment hem de dir que ens ho hem passat molt bé, ens ha agradat presentar el treball que hem fet amb la família, hem investigat, ha sigut divertit, hem après coses que no sabíem i els nostres mestres ens han felicitat!