ESCOLA TERESA CLARAMUNT

 Contextualització

 Presentació dels alumnes

Som els nens i nenes de cicle inicial de l’escola Teresa Claramunt de Sabadell.

Com que aquest curs la temàtica de La Ceba gira entorn de la lectura, vam pensar que seria molt bona idea compartir amb vosaltres un projecte molt especial que vam realitzar a la nostra escola fa uns anys, i del qual en tenim un molt bon record. I com que ens agrada molt llegir, hem decidit encarregar-nos d'explicar-vos-la.

 Presentació de l'activitat

L’experiència va consistir a crear un conte col·lectiu elaborat pels alumnes, mestres i pares de l’escola durant la setmana cultural “L’Aventura de Llegir” del curs 2012-13. Al principi ens va semblar una tasca molt difícil de portar a terme, però la veritat és que ens vam organitzar molt bé, i tothom hi va posar tanta il·lusió i esforç que el resultat va ser fantàstic. Us animeu a descobrir-ho?

 Desenvolupament del projecte

L’equip docent va dissenyar l’estratègia del projecte i la va plantejar als alumnes sota la consigna “Creem un conte entre tots i totes”, i a cada curs se li va assignar una tasca concreta.

Perquè aquest projecte arribés a bon port, vam tenir la sort de disposar de la col·laboració entusiasta de dues professionals del món literari: l’escriptora local Anna Cabeza que, amb la seva experiència i saber fer, ens va ajudar a crear la història i a cohesionar el treball dels diferents cursos; i l’artista Carme Sala que, amb les seves orientacions precises i encertades, ens va ajudar a fer les il·lustracions.

 Pas 1. Creació dels personatges

El procés es va iniciar amb la participació dels alumnes de tercer de primària, que van crear i definir els personatges. L’escriptora Anna Cabeza ens va plantejar unes preguntes abans de començar a imaginar-los.
 • Qui ens llegirà?
 • Quins personatges hi poden sortir?
 • Quina mena d’història volem fer?

 Pas 2. Pluja d'idees per al guió

Els de cinquè van encarregar-se d’aportar idees per al guió a partir dels personatges. Recollint totes les idees, l’Anna Cabeza va redactar la sinopsi de dues històries i després entre tots vam escollir-ne una.
Per fer-ho, vam tenir en compte els següents aspectes:
 • Per a qui escrivíem la història? Per als companys d’Infantil.
 • On tenia lloc la història? A l’escola Teresa Claramunt.
 • Quins personatges hi sortirien? Un ratolí, follets, un monstre, una bruixa, una tortuga, un gat, tres senyores de la neteja i un formatge amb superpoders.
 • Quin seria el to? Humor, misteri, aventures...
 • Parts de la història: plantejament, nus i desenllaç
 • Important: havia d’haver-hi un conflicte perquè hi hagués història.

 Pas 3. Creació de la història

En grups de cinc alumnes, els de sisè van escriure el text a partir de la sinopsi creada pels de cinquè.
    
Els companys de les dues classes de sisè van fer una lectura col·lectiva de tot el conte i, amb l’ajuda de l’Anna Cabeza, van acabar d’arrodonir el text.
   

Pas 4. Escollim un títol per al conte

Els alumnes de sisè també van proposar diferents títols pel conte i, amb les suggerències de l’Anna Cabeza, vam escollir:

“El ratolí elàstic i els seus amics”

Pas 5. Dibuixem els personatges

Els companys de segon van dibuixar els personatges. La il·lustradora Carme Sala ens va explicar com els podíem dibuixar. El seu conte L’àvia necessita petonets ens va servir d’inspiració i, com la Carme, només vam acolorir alguns detalls dels dibuixos. 
   

 • DIBUIXOS DELS PERSONATGES ESCOLLITS

Pas 6. Escollim el nom del protagonista

Després de fer vàries propostes, els alumnes de segon també van pensar noms pel personatge principal, el ratolí. Finalment, van escollir FLIP.

Pas 7. Dibuixem els fons de les escenes

Els nens i nenes de primer van dibuixar els diferents fons i escenaris. Prèviament, la Carme Sala ens va proposar un fons per a cada pàgina del conte.
 
 • DIBUIXOS DELS FONS ESCOLLITS

Pas 8. Revisió del text i maquetació del conte

Finalment, dues mares de l’escola ens van brindar la seva experiència professional per acabar de fer realitat el nostre projecte. Una d’elles és lingüista i va fer la revisió i correcció del text; l’altra mare, que és maquetista, va convertir els dibuixos i el text en un conte de veritat: “El Ratolí elàstic i els seus amics”.

 Pas 9. Donem a conèixer el nostre conte

Un cop enllestida la feina, els alumnes de quart van encarregar-se tant de la publicitat com de la venda del conte.
 • FEM PUBLICITAT DEL CONTE A LES CLASSES
 • LLEGIM EL CONTE ALS MÉS MENUTS DE L’ESCOLA
Però això no era tot! Els mateixos alumnes de quart també van tenir una tasca molt important perquè van ser els encarregats de llegir l’obra als companys d’Educació Infantil que, tot i que eren el públic pensat per a aquest conte, no el podien llegir.
 
              

 • VENEM EL CONTE EL DIA DE SANT JORDI

 Conclusions

 Resultat final del conte "El ratolí elàstic i els seus amics"

Si voleu llegir el nostre conte, el trobareu en el següent enllaç. Esperem que us agradi!

Conte El Ratolí Elàstic