ESCOLA SAMUNTADA

El gust per la lectura emocional i compartida.

A l’escola Samuntada creiem que els mestres hem d’ensenyar a llegir però, sobretot, una de les coses que hem de fer és ensenyar a estimar la lectura. El nostre objectiu és crear en els infants l’hàbit lector. Però, per què? Tan important és llegir?

Com diu en Joan Carles Girbés en el seu Mètode definitiu per tenir fills lectors, “La lectura estimula el creixement intel·lectual, la creativitat i la imaginació dels nostres fills. També motiva l’aprenentatge perquè els nens que llegeixen es concentren més, tenen més capacitat de retenir, memoritzar, comprendre i assimilar conceptes nous, i mostren una disposició major a atendre les explicacions del professorat (...) desenvolupen l’agilitat mental, augmenten el seu bagatge cultural, aprenen vocabulari, tenen un millor domini de la llengua (...), tenen facilitat per a l’expressió d’idees i sentiments, se senten més segurs...”.

 La classe de l'arc de Sant Martí.

Convençuts d’aquesta evidència, a l’escola ja fa uns quants cursos que tots els nens i nenes, des de P3 fins a sisè, dediquen la primera estona del matí a la lectura. Concretament, a la classe de P4, la dinàmica és cada dia la mateixa: els infants arriben, pengen la jaqueta i se’n van directament a la biblioteca de l’aula on trien un llibre per observar, llegir, fullejar i compartir, si volen, amb els companys.

Passats uns 20 minuts i, com que a llegir se n’aprèn també amb les orelles, els nens i nenes seuen a la rotllana a gaudir de la seva particular
hora del conte: la mestra explica una història diferent cada dia, sorgida de la col·lecció d’àlbums il·lustrats que hi ha a l’aula. Ulls atents, boques tancades i orelles obertes a la màgia de les paraules.

A part d’aquesta estona de lectura diària, a la classe es porten a terme moltes activitats i iniciatives adreçades al foment del gust per la lectura, tasca en la qual es pretén que s’impliquin les famílies, peça clau en la creació d’hàbits en els infants. Una d’aquestes iniciatives és la que us explicarem tot seguit.

 Inquietud per crear amb les famílies

L’activitat va tenir lloc en el decurs de la reunió de tutoria que es fa cada any amb les famílies a l’inici de curs. A banda d’explicar les insalvables qüestions pràctiques i de logística, l’objectiu de la reunió era mostrar a les famílies la nostra forma de treballar amb els alumnes, en la qual ells són els protagonistes actius de l'aprenentatge, que es construeix en cooperació amb la resta de companys.

La història de la Martina.

Per mostrar aquesta manera de fer, vam simular una situació d’aprenentatge en la qual els familiars van fer d’alumnes. Els vam presentar la que seria la mascota de la classe, la Martina, una eriçó de colors que havia arribat a la nostra classe i que necessitava una història. Vam proposar a les famílies que creessin la història de la Martina.

 Imaginem el món de la Martina.

 

Per fer-ho vam dividir aleatòriament els assistents a la reunió en quatre grups. Tot seguit vam explicar els rols típics dels grups de treball cooperatiu (dinamitzador, secretari, portaveu i grafista) i vam deixar uns minuts perquè a cada grup es repartissin aquests rols. A continuació cada grup es va posar a imaginar la seva particular història de la Martina.

Prenem decisions com a grup sobre la història.

 

Al cap de mitja hora ja vam tenir quatre contes acabats d’inventar, tots ells diferents, tots ells creats a partir de l’aportació dels diferents membres de cada grup, coordinats pels dinamitzadors, i tots ells recollits per escrit pels secretaris i il·lustrats amb cura pels grafistes de cada grup.

 Compartim el contes de la Martina..

Els darrers minuts de la reunió van ser per compartir el treball fet, quan els portaveus van anar llegint en veu alta a la resta dels assistents les històries que havien inventat. No cal dir que cada conte era rebut amb una gran ovació per la resta dels assistents, que escoltaven amb la mateixa atenció i il·lusió amb què els seus fills i filles escolten el conte cada matí.

    

 L'emoció de compartir el que hem fet amb els menuts.

 Editem el nostre conte

Acabada la reunió, i després de la necessària reflexió sobre la pràctica viscuda, es va preparar l’edició d’un llibre titulat “Històries de la Martina”, que contenia les quatre històries i que anava precedit d’un pròleg que deia així:
“El llibre que teniu a les mans ha estat elaborat per mares i pares dels infants de la classe de P4, L'arc de Sant Martí, organitzats en grups cooperatius, durant la reunió de famílies que es va celebrar a l’escola el 12 de novembre de 2015. La Martina, l’eriçó de colors, havia arribat feia molt poc a la classe i necessitava una història. De la creativitat i la imaginació d'aquests pares i mares van sorgir aquests quatre relats, pensats, creats, escrits i il·lustrats d’una manera consensuada per ells. Llegiu-los amb atenció perquè tots ens expliquen per què la Martina és un ésser tan especial. Famílies, us volem agrair la predisposició, incondicional i plena, la col·laboració i la simpatia durant aquella reunió i, en general, davant tot el que fem a l'escola. Moltes gràcies, de tot cor!”.

 Llegim als petits

El següent pas, amb el llibre ja editat, va ser convidar les famílies a explicar als alumnes les narracions que havien inventat, en una sessió de contes molt especial per a tots: mares, pares, alumnes i mestres.

Finalment, la Martina, juntament amb el seu llibre “Històries de la Martina”, van començar un viatge que havia de durar tot el curs, amb parada cada cap de setmana a casa d’un nen o nena de la classe, on han estat sempre rebuts amb entusiasme i il·lusió pels infants, i també pels seus pares i mares, que s’han pogut retrobar amb les històries que van inventar i, mirant les fotografies que hi ha al llibre, han pogut reviure aquella sessió de creació, col·laboració i treball cooperatiu, en la qual van tornar a ser nens per un dia, i al final de la qual van ser més conscients encara de la importància de saber llegir, però sobretot, de saber estimar la lectura.